Artikel top billede

5G-slagsmål under opsejling: Uenighed om vilkår for 5G-frekvenserne

Milliarder er på spil, når de attraktive frekvensblokke til 5G kommer på auktion rundt omkring i alle EU-landene. Der er dog langt fra enighed om, hvor lang tid en licens skal gælde.

Milliarder og atter af milliarder er på spil i teleindustrien, hver gang en ny generation af mobilnetværk bliver født, og teleselskaber og andre aktører skal forsøge at få fingrene i de nødvendige licenser til at kunne anvende frekvenserne.

5G bliver absolut ingen undtagelse.

Det er formentlig også baggrunden for, at en række EU-lande i øjeblikket forsøger at presse Europa-Kommissionen.

Her er de gyldne forretningsmuligheder med 5G: Det er nu, du skal investere dine penge

Konkret er der dyb uenighed om, hvor lang tid licenserne til frekvensspektrum skal gælde.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at en stribe EU-lande protesterer over et forslag om, at der skal være en minimumsgrænse på 25 år på nye licenser. 

Forslaget bunder i, at Europa-Kommissionen ønsker mere ensartede vilkår på tværs af EU-landene, hvor de enkelte lande ellers historisk i høj grad selv har styret frekvens-auktionerne og de konkrete vilkår for licenserne.

Ifølge Reuters ønsker mange teleselskaber også en stærkere stryring fra EU's side, da det vil gøre det lettere at drive forretning på tværs af landene.

En række medlemslande ønsker det dog ikke - blandt andet fordi licenserne har det med at være en god forretning for de enkelte lande, når der afholdes auktioner.

EU har foreslået, at licenserne skal gælde i minimum 25 år, men striben af lande, der nu protesterer, mener, at den tidsgrænse er ""ude af proportioner og ikke fleksibel nok til, at man kan reagere på markedsudviklingen."

Licensen gælder længere end teknologien lever

Protesten er ifølge Reuters underskrevet af Østrig, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Finland, Tyskland, Grækenland, Irland, Italien, Letland, Holland, Polen, Spanien og England - mens Danmark altså ikke ser ud til at være med.

I protesten fremføres det også, at 25-års-kravet vil hindre innovation, da frekvensbånd vil blive tildelt aktører over en længere tidsperiode, end selve teknologien kan forventes at leve.

En talsperson for en stribe teleselskaber udtaler dog samtidig, at netop 5G vil kræve længerevarende licenser, end vi tidligere har haft på mobilområdet.

Læs også:

Her er de gyldne forretningsmuligheder med 5G: Det er nu, du skal investere dine penge

Overraskende udmelding: De første 5G-smartphones er klar til dig allerede om to år

Nye bredbåndsløsninger buldrer frem: Trådløst 5G kan snart levere det samme som fiber




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere