Artikel top billede

Aarhus Kommune ramt af bølge af ransomware-angreb: Er blevet inficeret 10 gange på under to år

Aarhus Kommune er blevet ramt af vellykkede ransomware-angreb 10 gange siden 2015. Skoler og sociale tilbud er hårdest ramt.

Danmarks næststørste kommune har været ramt af ransomware på offentlige systemer 12 gange siden sommeren 2015..

Det viser en aktindsigt, som Computerworld har fået i dokumenter om problemet fra Aarhus Kommune.

Samlet set har de 12 ransomware-angreb påvirket mere end 12.000 brugere i kommunen.

Målene har primært været skoler og pædagogiske tilbud som bosteder og aflastningscentre, der alle har været låst ude af egne filsystemer.

Skoler er hårdest ramt

Hackerangrebene er gået hårdest ud over de aarhusianske skoler.

Fire skoler er blevet ramt af ransomware i løbet af de seneste 12 måneder, og alle gange har skolerne fået installeret ransomware af typen cryptolocker.

Cryptolocker har været udbredt siden 2013 og låser filer i inficerede systemer med RSA-kryptering.

Herefter gemmes den private nøgle på hackernes kontrol-server, og offeret afkræves betaling for at få adgang til sine filer.

Udover de fire skoler har et aflastningscenter for ADHD-børn og et boligtilbud til udviklingshæmmede voksne i Aarhus Kommune været ramt af ransomware, lige som også administrative systemer vedrørende blandt andet velfærdsteknologi og udvikling i andre dele af kommunen har været kidnappet af hackere.

Falske mails fra Post Nord

I flere tilfælde er ransomware kommet ind i Aarhus Kommunes systemer via falske mails fra Post Nord, som skolelever og kommunalt ansatte har åbnet på offentlige computere.

Aarhus Kommunes presseafdeling oplyser, at man på intet tidspunkt har betalt de it-kriminelle for at få adgang til data.

Af aktindsigten fremgår det, at det i de fleste tilfælde har været muligt at gendanne indholdet af de krypterede filer fra backup.

Computerworld har over flere omgange rettet henvendelse til Aarhus Kommune, der endnu ikke har ønsket at oplyse, hvordan man konkret arbejder med at håndtere ransomware-problematikken.

Læs også: Dansk kommune ramt af ransomware-angreb - fik løst problemet på en smart og enkel måde




IT-JOB

N.C. Nielsen A/S

Digitaliseringskonsulent

MAN Energy Solutions

Data Scientist

Kræftens Bekæmpelse

IT-supporter

KMD A/S

Senior tester
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere