Artikel top billede

Aarhus Kommune ramt af bølge af ransomware-angreb: Er blevet inficeret 10 gange på under to år

Aarhus Kommune er blevet ramt af vellykkede ransomware-angreb 10 gange siden 2015. Skoler og sociale tilbud er hårdest ramt.

Danmarks næststørste kommune har været ramt af ransomware på offentlige systemer 12 gange siden sommeren 2015..

Det viser en aktindsigt, som Computerworld har fået i dokumenter om problemet fra Aarhus Kommune.

Samlet set har de 12 ransomware-angreb påvirket mere end 12.000 brugere i kommunen.

Målene har primært været skoler og pædagogiske tilbud som bosteder og aflastningscentre, der alle har været låst ude af egne filsystemer.

Skoler er hårdest ramt

Hackerangrebene er gået hårdest ud over de aarhusianske skoler.

Fire skoler er blevet ramt af ransomware i løbet af de seneste 12 måneder, og alle gange har skolerne fået installeret ransomware af typen cryptolocker.

Cryptolocker har været udbredt siden 2013 og låser filer i inficerede systemer med RSA-kryptering.

Herefter gemmes den private nøgle på hackernes kontrol-server, og offeret afkræves betaling for at få adgang til sine filer.

Udover de fire skoler har et aflastningscenter for ADHD-børn og et boligtilbud til udviklingshæmmede voksne i Aarhus Kommune været ramt af ransomware, lige som også administrative systemer vedrørende blandt andet velfærdsteknologi og udvikling i andre dele af kommunen har været kidnappet af hackere.

Falske mails fra Post Nord

I flere tilfælde er ransomware kommet ind i Aarhus Kommunes systemer via falske mails fra Post Nord, som skolelever og kommunalt ansatte har åbnet på offentlige computere.

Aarhus Kommunes presseafdeling oplyser, at man på intet tidspunkt har betalt de it-kriminelle for at få adgang til data.

Af aktindsigten fremgår det, at det i de fleste tilfælde har været muligt at gendanne indholdet af de krypterede filer fra backup.

Computerworld har over flere omgange rettet henvendelse til Aarhus Kommune, der endnu ikke har ønsket at oplyse, hvordan man konkret arbejder med at håndtere ransomware-problematikken.

Læs også: Dansk kommune ramt af ransomware-angreb - fik løst problemet på en smart og enkel måde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere