Artikel top billede

Klar besked: Kom væk fra HTTP nu - Google og Chrome har fået nok af de usikre HTTP-sider

Hvis du ejer en hjemmeside, der anvender HTTP, er det nu, du skal tage arbejdshandskerne på og få opgraderet til HTTPS.

Det er flere år siden, at sikkerhedsteamet bag Googles Chrome-browser fremlagde et dengang ret kontroversielt forslag om, at det skulle tydeliggøres, at helt almindelige HTTP-websider er usikre.

"Målet med dette forslag er at vise mere klart for brugerne, at HTTP ikke giver nogen data-sikkerhed," lød det dengang fra Chrome-holdet, der som så mange andre internet-aktører gerne vil fremme brugen af HTTPS.

Læs om det her: Kontroversielt forslag: HTTP-sider skal hænges ud som usikre i browseren

HTTPS leverer modsat HTTP krypterede forbindelser, hvilket betyder, at uvedkommende ikke kan opsnappe fortrolige data.

Nu tager Google det store skridt

Planerne om at sende HTTP ud i kulden er nu langt hen ad vejen blevet til virkelighed både i Chrome og i Google-søgemaskinen

Blandt andet markerer Chrome nu en HTTP-side som usikker, hvis der er felter til adgangskode eller kreditkort-oplysninger.

Nu tager Chrome hul på det helt store forsøg på at få elimineret HTTP fra internettet.

Det meddeler Google i et blogindlæg.

"Med start i oktober 2017 vil Chrome nu vise 'ikke sikker-advarslen' i yderligere to situationer: Når brugere taster data ind på en HTTP-side, og når man besøger HTTP-sider i incognito mode."

Google beskriver, hvordan eksempelvis ikke sikker-markeringen ved HTTP-sider med adgangskode-felter allerede har haft en stor effekt.

"Adgangskoder og kreditkort er ikke den eneste type slags data, der bør være privat."

"En hvilken som helst slags data, som brugere taster ind på websider, bør ikke være synlige for andre på netværket, så med start i version 62 af Chrome vil vi vise ikke sikker-advarslen, når brugere taster data ind på HTTP-sider."

Vent ikke med HTTPS

Beslutningen fra Googles side - der altså gælder Chrome, verdens mest udbredte browser - har ikke kun en betydning for brugerne.

Den betyder også, at man som hjemmeside-ejer efterhånden ikke kan slippe uden om at gøre noget ved sine HTTP-sider, hvis der bare er den mindste interaktion med de besøgende på siden.

I hvert fald er det nok de færreste, der vil bryde sig om, at det første, brugerne ser, når de besøger siden, er stemplet med 'ikke sikker.'

Når Google også vil betyde at makere alle HTTP-sider som usikre, når man er i incognito mode, skyldes det, at brugerne her har en forventning om, at alt er fortroligt - også selvom der ikke skal tastes noget ind.

"På sigt vil vi vise ikke sikker-advarslen på alle sider, selv uden for incognito mode," lyder det fra Google.

"Vi vil udsende opdateringer, når vi kommer nærmere fremtidige frigivelser, men vent ikke med at begynde med at rykke til HTTPS!"

Læs også:

Kontroversielt forslag: HTTP-sider skal hænges ud som usikre i browseren

Nu skal der turbo på nettet: Google åbner for fremtidens HTTP i Chrome

Google strammer søge-algoritmen yderligere: Det skal være helt slut med usikre websider
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere