Klar besked: Kom væk fra HTTP nu - Google og Chrome har fået nok af de usikre HTTP-sider

Hvis du ejer en hjemmeside, der anvender HTTP, er det nu, du skal tage arbejdshandskerne på og få opgraderet til HTTPS.

Det er flere år siden, at sikkerhedsteamet bag Googles Chrome-browser fremlagde et dengang ret kontroversielt forslag om, at det skulle tydeliggøres, at helt almindelige HTTP-websider er usikre.

"Målet med dette forslag er at vise mere klart for brugerne, at HTTP ikke giver nogen data-sikkerhed," lød det dengang fra Chrome-holdet, der som så mange andre internet-aktører gerne vil fremme brugen af HTTPS.

Læs om det her: Kontroversielt forslag: HTTP-sider skal hænges ud som usikre i browseren

HTTPS leverer modsat HTTP krypterede forbindelser, hvilket betyder, at uvedkommende ikke kan opsnappe fortrolige data.

Nu tager Google det store skridt
Planerne om at sende HTTP ud i kulden er nu langt hen ad vejen blevet til virkelighed både i Chrome og i Google-søgemaskinen

Blandt andet markerer Chrome nu en HTTP-side som usikker, hvis der er felter til adgangskode eller kreditkort-oplysninger.

Nu tager Chrome hul på det helt store forsøg på at få elimineret HTTP fra internettet.

Det meddeler Google i et blogindlæg.

"Med start i oktober 2017 vil Chrome nu vise 'ikke sikker-advarslen' i yderligere to situationer: Når brugere taster data ind på en HTTP-side, og når man besøger HTTP-sider i incognito mode."

Google beskriver, hvordan eksempelvis ikke sikker-markeringen ved HTTP-sider med adgangskode-felter allerede har haft en stor effekt.

"Adgangskoder og kreditkort er ikke den eneste type slags data, der bør være privat."

"En hvilken som helst slags data, som brugere taster ind på websider, bør ikke være synlige for andre på netværket, så med start i version 62 af Chrome vil vi vise ikke sikker-advarslen, når brugere taster data ind på HTTP-sider."

Vent ikke med HTTPS
Beslutningen fra Googles side - der altså gælder Chrome, verdens mest udbredte browser - har ikke kun en betydning for brugerne.

Den betyder også, at man som hjemmeside-ejer efterhånden ikke kan slippe uden om at gøre noget ved sine HTTP-sider, hvis der bare er den mindste interaktion med de besøgende på siden.

I hvert fald er det nok de færreste, der vil bryde sig om, at det første, brugerne ser, når de besøger siden, er stemplet med 'ikke sikker.'

Når Google også vil betyde at makere alle HTTP-sider som usikre, når man er i incognito mode, skyldes det, at brugerne her har en forventning om, at alt er fortroligt - også selvom der ikke skal tastes noget ind.

"På sigt vil vi vise ikke sikker-advarslen på alle sider, selv uden for incognito mode," lyder det fra Google.

"Vi vil udsende opdateringer, når vi kommer nærmere fremtidige frigivelser, men vent ikke med at begynde med at rykke til HTTPS!"

Læs også:

Kontroversielt forslag: HTTP-sider skal hænges ud som usikre i browseren

Nu skal der turbo på nettet: Google åbner for fremtidens HTTP i Chrome

Google strammer søge-algoritmen yderligere: Det skal være helt slut med usikre websider

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.