Artikel top billede

Klar besked: Kom væk fra HTTP nu - Google og Chrome har fået nok af de usikre HTTP-sider

Hvis du ejer en hjemmeside, der anvender HTTP, er det nu, du skal tage arbejdshandskerne på og få opgraderet til HTTPS.

Det er flere år siden, at sikkerhedsteamet bag Googles Chrome-browser fremlagde et dengang ret kontroversielt forslag om, at det skulle tydeliggøres, at helt almindelige HTTP-websider er usikre.

"Målet med dette forslag er at vise mere klart for brugerne, at HTTP ikke giver nogen data-sikkerhed," lød det dengang fra Chrome-holdet, der som så mange andre internet-aktører gerne vil fremme brugen af HTTPS.

Læs om det her: Kontroversielt forslag: HTTP-sider skal hænges ud som usikre i browseren

HTTPS leverer modsat HTTP krypterede forbindelser, hvilket betyder, at uvedkommende ikke kan opsnappe fortrolige data.

Nu tager Google det store skridt

Planerne om at sende HTTP ud i kulden er nu langt hen ad vejen blevet til virkelighed både i Chrome og i Google-søgemaskinen

Blandt andet markerer Chrome nu en HTTP-side som usikker, hvis der er felter til adgangskode eller kreditkort-oplysninger.

Nu tager Chrome hul på det helt store forsøg på at få elimineret HTTP fra internettet.

Det meddeler Google i et blogindlæg.

"Med start i oktober 2017 vil Chrome nu vise 'ikke sikker-advarslen' i yderligere to situationer: Når brugere taster data ind på en HTTP-side, og når man besøger HTTP-sider i incognito mode."

Google beskriver, hvordan eksempelvis ikke sikker-markeringen ved HTTP-sider med adgangskode-felter allerede har haft en stor effekt.

"Adgangskoder og kreditkort er ikke den eneste type slags data, der bør være privat."

"En hvilken som helst slags data, som brugere taster ind på websider, bør ikke være synlige for andre på netværket, så med start i version 62 af Chrome vil vi vise ikke sikker-advarslen, når brugere taster data ind på HTTP-sider."

Vent ikke med HTTPS

Beslutningen fra Googles side - der altså gælder Chrome, verdens mest udbredte browser - har ikke kun en betydning for brugerne.

Den betyder også, at man som hjemmeside-ejer efterhånden ikke kan slippe uden om at gøre noget ved sine HTTP-sider, hvis der bare er den mindste interaktion med de besøgende på siden.

I hvert fald er det nok de færreste, der vil bryde sig om, at det første, brugerne ser, når de besøger siden, er stemplet med 'ikke sikker.'

Når Google også vil betyde at makere alle HTTP-sider som usikre, når man er i incognito mode, skyldes det, at brugerne her har en forventning om, at alt er fortroligt - også selvom der ikke skal tastes noget ind.

"På sigt vil vi vise ikke sikker-advarslen på alle sider, selv uden for incognito mode," lyder det fra Google.

"Vi vil udsende opdateringer, når vi kommer nærmere fremtidige frigivelser, men vent ikke med at begynde med at rykke til HTTPS!"

Læs også:

Kontroversielt forslag: HTTP-sider skal hænges ud som usikre i browseren

Nu skal der turbo på nettet: Google åbner for fremtidens HTTP i Chrome

Google strammer søge-algoritmen yderligere: Det skal være helt slut med usikre websider
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere