Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Pas på: Gmail oversvømmes af smart phishing-trick - klik ikke på dette link

Russiske hackere forsøger med smart trick at narre Gmail-brugere til at give dem adgang til konti. Tricket er så svært at gennemskue, at Google helt usædvanligt selv advarer mod fupnummeret.

Russiske snydetampe er på spil i Google-universet med et phishing-trick, der er så svært at gennemskue, at Googles moderselskab, Alphabet, helt usædvanligt har udsendt en advarsel om fupnummeret.

Det er sket, efter at et meget stort antal Gmail-brugere har rapporteret, at deres konti er blevet hacket.

I phishing-nummeret vil man som Gmail-bruger modtage en mail fra en sine kontakter med henvisning til et link i Google Docs, som ens bekendte beder en om at klikke på.

Bag linket gemmer der sig imidlertid en såkaldt ‘dummy app,' hvor man giver russiske hackere adgang til ens Gmail-konti.

Google meddeler, at phishing-mailen blev udsendt i tre timers tid, inden selskabet fik blokeret for den ved at lukke for de bagvedliggende Gmail-konti og fjerne adgangen til de inficerede sites fra Google-universet.

Misbrug af OAuth-protokollen

Ifølge Computerworlds ameriakanske nyhedstjeneste har de russiske hackere anvendt den såkaldte OAuth-protokol til angrebet.

Protokollen anvendes af blandt andre Google, Twitter og Facebook til at håndtere forbindelser til tredjeparts-apps.

OAuth-protokollen overfører ikke adgangskoder, men anvender en særlig adgangs-token som adgangsvej til andre konti.

Dermed kan protokollen hurtigt blive et farligt våben i de forkerte hænder, skriver vores nyhedstjeneste.

De russiske hackere har angiveligt skrevet en tredjepart-app, som lever helt op til Googles procedurer for at få adgang til andre konti.

"Angrebet er ret godt tænkt. Det udnytter mulighederne, der er for at linke en Google-konto til en tredjeparts-applikation," lyder det fra Mark Nunnikhoven fra it-sikkerhedsselskabet Trend Micro.

Metoden er den samme, som hacker-gruppen Fancy Bear for nogle uger siden anvendte i et lignende angreb.

Det var også Fancy Bear, der stod bag et succesfuldt phishing-angreb mod Forsvarets interne mail-system mil.dk.

Det kan du læse mere om her: Hacker-angreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og et par ubesvarede spørgsmål.

Google anbefaler alle Gmail-brugere at køre et sikkerhedstjek i kølvandet på angrebet.

Det kan du gøre med Googles værktøj, som du finder her.

Læs også om et nyligt forsøg på at phishe Computerworld: Warning! Vi lukker din mail nu - hvis ikke du klikker her
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere


Ubrydelig? Kan en smadret storage array stadig levere dine data?

En ting er at læse og høre om, hvor robuste og højt tilgængelige Hitachis storage array lagringssystemer er - men noget andet er oplevelsen af det, når du live kan se, hvordan de ødelægger deres system. Se derfor med, når vi fysisk ødelægger en storage array - og derefter tester om den stadig vil kunne levere dine data.

06. marts 2024 | Læs mere