Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Pas på: Gmail oversvømmes af smart phishing-trick - klik ikke på dette link

Russiske hackere forsøger med smart trick at narre Gmail-brugere til at give dem adgang til konti. Tricket er så svært at gennemskue, at Google helt usædvanligt selv advarer mod fupnummeret.

Russiske snydetampe er på spil i Google-universet med et phishing-trick, der er så svært at gennemskue, at Googles moderselskab, Alphabet, helt usædvanligt har udsendt en advarsel om fupnummeret.

Det er sket, efter at et meget stort antal Gmail-brugere har rapporteret, at deres konti er blevet hacket.

I phishing-nummeret vil man som Gmail-bruger modtage en mail fra en sine kontakter med henvisning til et link i Google Docs, som ens bekendte beder en om at klikke på.

Bag linket gemmer der sig imidlertid en såkaldt ‘dummy app,' hvor man giver russiske hackere adgang til ens Gmail-konti.

Google meddeler, at phishing-mailen blev udsendt i tre timers tid, inden selskabet fik blokeret for den ved at lukke for de bagvedliggende Gmail-konti og fjerne adgangen til de inficerede sites fra Google-universet.

Misbrug af OAuth-protokollen

Ifølge Computerworlds ameriakanske nyhedstjeneste har de russiske hackere anvendt den såkaldte OAuth-protokol til angrebet.

Protokollen anvendes af blandt andre Google, Twitter og Facebook til at håndtere forbindelser til tredjeparts-apps.

OAuth-protokollen overfører ikke adgangskoder, men anvender en særlig adgangs-token som adgangsvej til andre konti.

Dermed kan protokollen hurtigt blive et farligt våben i de forkerte hænder, skriver vores nyhedstjeneste.

De russiske hackere har angiveligt skrevet en tredjepart-app, som lever helt op til Googles procedurer for at få adgang til andre konti.

"Angrebet er ret godt tænkt. Det udnytter mulighederne, der er for at linke en Google-konto til en tredjeparts-applikation," lyder det fra Mark Nunnikhoven fra it-sikkerhedsselskabet Trend Micro.

Metoden er den samme, som hacker-gruppen Fancy Bear for nogle uger siden anvendte i et lignende angreb.

Det var også Fancy Bear, der stod bag et succesfuldt phishing-angreb mod Forsvarets interne mail-system mil.dk.

Det kan du læse mere om her: Hacker-angreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og et par ubesvarede spørgsmål.

Google anbefaler alle Gmail-brugere at køre et sikkerhedstjek i kølvandet på angrebet.

Det kan du gøre med Googles værktøj, som du finder her.

Læs også om et nyligt forsøg på at phishe Computerworld: Warning! Vi lukker din mail nu - hvis ikke du klikker her
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere