Artikel top billede

Pas på: Gmail oversvømmes af smart phishing-trick - klik ikke på dette link

Russiske hackere forsøger med smart trick at narre Gmail-brugere til at give dem adgang til konti. Tricket er så svært at gennemskue, at Google helt usædvanligt selv advarer mod fupnummeret.

Russiske snydetampe er på spil i Google-universet med et phishing-trick, der er så svært at gennemskue, at Googles moderselskab, Alphabet, helt usædvanligt har udsendt en advarsel om fupnummeret.

Det er sket, efter at et meget stort antal Gmail-brugere har rapporteret, at deres konti er blevet hacket.

I phishing-nummeret vil man som Gmail-bruger modtage en mail fra en sine kontakter med henvisning til et link i Google Docs, som ens bekendte beder en om at klikke på.

Bag linket gemmer der sig imidlertid en såkaldt ‘dummy app,' hvor man giver russiske hackere adgang til ens Gmail-konti.

Google meddeler, at phishing-mailen blev udsendt i tre timers tid, inden selskabet fik blokeret for den ved at lukke for de bagvedliggende Gmail-konti og fjerne adgangen til de inficerede sites fra Google-universet.

Misbrug af OAuth-protokollen

Ifølge Computerworlds ameriakanske nyhedstjeneste har de russiske hackere anvendt den såkaldte OAuth-protokol til angrebet.

Protokollen anvendes af blandt andre Google, Twitter og Facebook til at håndtere forbindelser til tredjeparts-apps.

OAuth-protokollen overfører ikke adgangskoder, men anvender en særlig adgangs-token som adgangsvej til andre konti.

Dermed kan protokollen hurtigt blive et farligt våben i de forkerte hænder, skriver vores nyhedstjeneste.

De russiske hackere har angiveligt skrevet en tredjepart-app, som lever helt op til Googles procedurer for at få adgang til andre konti.

"Angrebet er ret godt tænkt. Det udnytter mulighederne, der er for at linke en Google-konto til en tredjeparts-applikation," lyder det fra Mark Nunnikhoven fra it-sikkerhedsselskabet Trend Micro.

Metoden er den samme, som hacker-gruppen Fancy Bear for nogle uger siden anvendte i et lignende angreb.

Det var også Fancy Bear, der stod bag et succesfuldt phishing-angreb mod Forsvarets interne mail-system mil.dk.

Det kan du læse mere om her: Hacker-angreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og et par ubesvarede spørgsmål.

Google anbefaler alle Gmail-brugere at køre et sikkerhedstjek i kølvandet på angrebet.

Det kan du gøre med Googles værktøj, som du finder her.

Læs også om et nyligt forsøg på at phishe Computerworld: Warning! Vi lukker din mail nu - hvis ikke du klikker her
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Efter fem år med KMD: Banedanmark søger it-leverandør til kæmpeordre på 170 millioner kroner
Banedanmark søger it-leverandør, der skal stå for driften af alle organisationens administrative it-systemer, når KMD’s nuværende kæmpe-kontrakt udløber.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.