Artikel top billede

Efter tre uger er der omsider svar fra Center for Cybersikkerhed om Forsvarets dårlige it-sikkerhed: "Der henvises til besvarelse af spørgsmål 1"

It-sikkerheden i Forsvaret blev for nylig kritiseret kraftigt, fordi myndighedens servere kører software, der ikke længere modtager sikkerhedsopdateringer. Efter tre uger forholder Center for Cybersikkerhed sig nu til kritikken. Se centerets svar her.

Center for Cybersikkerhed (CfCS) ser tilsyneladende ikke det store problem i, at internet-vendte servere hos Forsvaret kører software, der ikke har modtaget en sikkerhedsopdatering siden 2010.

Computerworld kunne for nylig fortælle, at Forsvaret kører Windows 2000 på servere under forsvaret.dk, og sikkerhedsekspert Peter Kruse kritiserede den forældede software som et oplagt mål for hackere.

Læs også: Forældet it hos Forsvaret er ikke blevet sikkerhedsopdateret siden 2010: "Det er jo decideret lokkemad for hackere," siger it-ekspert

Sagen kom i kølvandet på afsløringen af, at hackergruppen Fancy Bear gennem flere år har haft adgang til interne mails hos Forsvaret.

Hackerne havde succes, fordi Forsvarets ansatte benytter en webmail uden basale sikkerhedsforanstaltninger som to-faktor-godkendelse, men alligevel vurderede CfCS, at Forsvaret "generelt har en god sikkerhedskultur"

Syv år siden sidste opdatering

Den seneste tids global ransomware-angreb har sat faren ved forældet software på den brede mediedagsorden, og hundredetusinder af offentlige og private netværk i hele verden, er blevet inficeret af den smitsomme malware.

Center for Cybersikkerhed har i den forbindelse mildest talt ikke været meget for at svare på spørgsmål vedrørende forsvarets brug af Windows 2000-servere.

Da Computerworld efter mere end to ugers ventetid rettede henvendelse for at spørge, hvornår de tilsendte spørgsmål kunne forventes besvaret, svarede CfCS, at man havde undladt at besvare spørgsmålene, fordi Computerworld havde behandlet sagen journalistisk.

Efter tre ugers ventetid har Computerworld nu modtaget det, der udgør Center for Cybersikkerheds officielle holdning til forsvarets brug af forældet software.

Computerworlds spørgsmål er markeret i kursiv:

Hvordan vurderer CfCS sikkerhedsniveauet på en Windows 2000-server?

"Center for Cybersikkerhed anbefaler generelt, at programmer og operativsystemer holdes opdaterede. I øvrigt henvises til centrets vejledning 'Cyberforsvar der virker': https://fe-ddis.dk/cfcs/publikationer/Documents/Cyberforsvar%20der%20virker%20-%202017_110117.pdf"

Står brugen af Windows 2000 på en internet-rettet server mål med det sikkerhedsniveau, Forsvaret ønsker at have?

"Der henvises til besvarelse af spørgsmål 1."

Ser Forsvaret/CfCS noget problem i, at man bruger Windows-2000-servere på forsvarets domæner?

"Der henvises til besvarelse af spørgsmål 1."

I forbindelse med phishing-angrebet på mil.dk proklamerede CFCS, at sikkerhedskulturen hos Forsvarsministeriets myndigheder er "generelt god". Hvordan vurderer CFCS, at brugen af Windows 2000-servere på forsvarets domæner stemmer overens med en god sikkerhedskultur?

"Center for Cybersikkerhed arbejder sammen med Forsvarets myndigheder om at opretholde en god sikkerhedskultur. Af den grund har CFCS blandt andet udsendt en række vejledninger, der skal bidrage til at optimere sikkerheden. Forsvaret har mange systemer beregnet til behandling af mange forskellige informationer, og sikkerhedstiltag skal implementeres med udgangspunkt i en vurdering af risikoen for tab af fortrolighed, integritet og/eller tilgængelighed. Et enkelt eller få systemer er derfor ikke toneangivende for en samlet vurdering af sikkerhedskulturen. Herudover henvises til besvarelse af spørgsmål 1."

læs også: Forsvaret efter årelang blotlæggelse for russerne: Vi har generelt en god it-sikkerhedskultur
IT-JOB

Sharp Business Systems Danmark A/S

Bliv en af vores nye account managere

Sentia Denmark A/S

Internal IT Engineer

Conference Manager

Full-stack udvikler

Banedanmark

GIS-specialist
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.