Formand for Dansk Metal: "Min frygt er, at vi ikke er risikovillige nok i Danmark, og jeg er bekymret for, at de danske virksomheder ikke investerer nok i ny teknologi"

Interview: Dansk Metals formand frygter ikke, at hans medlemmer bliver erstattet af robotter. Tværtimod opfordrer han danske virksomheder til at investere i tusindvis af nye robotter.

Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, er ivrig efter at gøre op med fordommen om fagbevægelsen som bagstræberiske maskinstormere.

For hans største bekymring er ikke, at den teknologiske udvikling går for hurtigt. Tværtimod.

"Min frygt er, at vi ikke er risikovillige nok i Danmark, og jeg er bekymret for, at de danske virksomheder ikke investerer nok i ny teknologi. Det betyder, at vi mister momentum i forhold til andre lande," siger han til Computerworld. 

Læs også: Tusindvis af danske job vil forsvinde - regeringens løsning er endnu et råd: "Er det ikke den slags, man gør, når man ikke rigtigt ved, hvad man ellers skal gøre?

5.000 flere robotter
Konsekvensen af sådan en udvikling kan være, at danske arbejdspladser går tabt.

Derfor har Dansk Metal en helt konkret ambition på erhvervslivets vegne, der handler om, at danske virksomheder i løbet af de kommende år skal have installeret 5.000 ekstra robotter, hvilket vil bringe antallet af robotter per industriarbejder op på samme niveau som i Sydkorea, der er verdens førende robot-nation. 

Det fortalte Metal-formanden, da han i sidste uge indtog scenen på konferencen Beyond Data, hvor Computerworld efterfølgende fangede ham til et interview.

Claus Jensen, hvordan sælger du sådan en ambition til dine medlemmer. For dem er det vel mere naturligt at bekymre sig om at miste sit job til en robot i morgen, end om en udvikling, der måske først slår i gennem om 10-15 år?

"Jeg tror helt sikkert, at det er en ambition, som vores medlemmer er interesseret i. Ligesom alle andre borgere bekymrer de sig for, hvad deres børn skal leve af det. Jeg tror, at mange danskere er drevet af et ønske om, at vores børn skal have det endnu bedre, end vi selv har haft.

Hvilken rolle kommer Dansk Metals medlemmer til at spille i en fremtid, hvor vi kan forvente, at flere og flere jobfunktioner bliver automatiseret.

"De skal betjene robotter. Min egen søn er i lære som industritekniker, og han sidder og arbejder med algoritmer, hvor han blandt andet skal få robotter til at arbejde sammen med store fem-akslede fræsemaskiner."

Bliver din søn og hans kolleger så medlemmer af Dansk Metal? Ender de ikke som medlemmer af Ingeniør-forbundet?

"Min søn er medlem af Dansk Metal. Men hvis han ender som ingeniør, vil jeg også være glad for det. Men man skal ikke have et falsk billede af, hvad en industritekniker eller en flymekaniker laver. De er på et uddannelsesniveau, hvor de i mange andre lande vil blive kaldt for ingeniører."

Hvordan vurderer du udviklingen på den korte bane. Kan du ikke frygte, at vi på den korte bane kommer til at se en udvikling, der på kort sigt kan have en negativ effekt på antallet af arbejdspladser?

"Nej. Folk har altid været bange for den teknologiske udvikling. Jeg tror også, at hulemændene blev bange, da de opdagede ilden. Men i dag er vi glade for, at de ikke bare pissede på den og aldrig kom videre."


Vi skal tale mindre om flyvende biler
Vi lever i en tid, hvor folk taler om kunstig intelligens, flyvende biler og hvor Tesla-stifteren Elon Musk åbenbart taler om, at mennesker skal have indopereret en computer-chip i hjernen. 

Men Claus Jensen frygter, at denne type lettere verdensfjerne diskussioner risikerer at afspore debatten og skabe en unødig frygt for ny teknologi hos danskerne. 

"Jeg frygter, at vi med al den her snak om flyvende biler og selvlysende træer risikerer at skræmme alt for mange danskere. Vi skal have en realistisk tilgang, hvor vi finder en balance, der betyder, at vi kommer længere fremme i skoene på den teknologisk front uden at lade os rive med af et eller andet månebase-alpha-projekt," siger han.

Læs også: Se alle medlemmerne: Her er Lars Løkkes helt nye disruptionrådmest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.