Danske virksomheder smøler med forberedelser til ny kæmpe-persondataforordning

Danske virksomheder og organisationer smøler i arbejdet frem med den nye EU-persondataforordning. Næsten hver tredje virksomhed mener, at de klarer den uden brug af it-systemer. Men det kan ikke lade sig gøre, lyder advarslen.

To tredjedele af de danske virksomheder og organisationer har endnu ikke en plan klar for implementeringen af den kommende persondataforordning fra EU, der træder i kraft 25. maj til næste år.

Persondataforordningen får konsekvenser for langt de fleste danske virksomheder, og konsekvenserne kan blive alvorlige, hvis ikke de får styr på processer, dokumentation og den såkaldte sletteret.

Alligevel agerer danske virksomheder ikke kendsgerningerne, lyder det i en ny undersøgelse fra konsulenthuset Devoteam, der har spurgt 500 danske virksomheder og offentlige organisationer om deres fremdrift.

Ifølge rundspørgen er halvdelen af de adspurgte stadig i den såkaldte analysefase, hvor de forsøger at få klarhed over organisationens datastrømme, deres nuværende processer samt de eventulle ændringer, som persondataforordningen vil medføre.

Uklarhed og forvirring
Ifølge Devoteam skyldes smøleriet ikke mindst, at mange organisationer ikke ved, hvad EU-persondataforordningen vil få af konsekvenser, da de er usikre på forordningens udmøntning i Danmark. 

"Årsagen til den langsomme start er tydelig: Forvirring og forsigtighed. Mange føler stadig ikke, de forstår, hvad forordningen går ud på og indtager derfor en afventende holdning," lyder det fra Devoteam.

Den holdning findes ifølge konsulenthuset især i organisationer, der normalt ikke arbejder systematisk med compliance.

Flere virksomheder har til Computerworld da også tidligere peget på, at uklarheden er et problem og at de famler i blinde i et arbejde, der koster mange penge.

Det gælder blandt andre den store finansvirksomhed fra Roskilde, BEC, der har brugt flere hundrede millioner kroner compliance uden at have klare regler at forholde sig til.

Det kan du læse mere om her: Bølge af nye love tvinger BEC til at bruge flere hundrede millioner kroner på compliance: "Det suger udviklingskræfter væk fra vores innovative udvikling"

Justitsministeriet udgav efter nogen forsinkelse i sidste uge en stor betænkning på 1.200 sider, som kaster lys over EU-persondataforordningens vilkår i forhold til dansk lov.

Betænkningen kommer til at danne grundlag for det kommende lovarbejde til efteråret, der først ventes at falde helt på plads i månederne op til, at EU-forordningen træder i kraft.

Den kan du læse mere om (og finde) her: Ministerium klar med længe ventet dansk vejledning til den nye EU-lov

Ingen nyindkøb af it
Devoteam peger i undersøgelsen desuden på, at 28,1 procent af de adspurgte ikke forventer at skulle anvende it-værktøjer til at sikre, at de rent faktisk efterlever forordningens bogstav.

Det betegner Devoteam som ‘overraskende og foruroligende,'

"Det er grænsende til uladsiggørligt og i hvert fald ekstremt ressourcekrævende at forlade sig på manuelle processer, som er alternativet til teknologiunderstøttelse," lyder det fra Jørgen Papadopoulos, expert director i Devoteam.

Konsulenthuset anbefaler, at man bruger it til at understøtte arbejdet - eksempelvis til skanning efter persondata, procesafdækning, kryptering og forskellige former for afdækning af skygge-it.


Læs også:

Kendt it-sikkerhedschef bag gratis vejledning: Kom i mål med EU-persondataforordningen

Frustreret dansk it-virksomhed tvunget til at famle i blinde: "Hverken vi eller vores kunder ved, hvad persondataforordningen kommer til at betyde"

Masser af virksomheder når ikke at blive klar: "Men hvis man i forvejen følger loven, er persondataforordningen altså ikke noget problem"

Danske virksomheder er voldsomt langt bagude med GDPR - det kan blive en bekostelig affære

Undgå EU-bøder for brud på persondata-reglerne: Her ligger sikkerhedsansvaret i din virksomhed


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Mystikken breder sig om pludselig fyring af Waoo-topchef efter alvorlige beskyldninger: Selskabet er fuldkomment tavst
Mystikken breder sig om årsagen til, at Waoo med øjeblikkelig virkning har fyret topchef Jørgen Stensgaard. Spørgsmålene hober sig op, men der er total tavshed hos Waoo og selskabets bestyrelse, der ikke vil stille op til interview. Her er hvad, vi ved.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.