TDC-salg sætter Telia i dansk kattepine

Svensk-finske Teliasonera får svært ved at leve op til sin strategi om at købe op i Danmark, efter selskabet foreløbig har meldt sig ud af kampen om TDC. Men brandudsalget af TDC-aktier kan lokke svenskerne på banen igen, vurderer analytiker.

Det svensk-finske teleselskab Teliasonera kan få svært ved at tjene penge på det danske marked.

Koncernchef Anders Igel vil meget gerne købe op i Danmark, men ville ikke betale for TDC, og det begrænser mulighederne betragteligt.

- Enten skal Telia købe Orange nu, eller også skal selskabet smutte hjem til Sverige, sådan som Anders Igel siger, mener teleanalytikeren John Strand, Strand Consult.

Ikke for enhver pris

Han henviser til, at Anders Igel for nylig sagde til en svensk avis, at selskabet ikke skulle være i Danmark for enhver pris.

- Anders Igel sidder og tænker: Hvad gør jeg nu? Det kan være, at Telia forventede at kunne feje TDC op til en billig pris, men nu bliver han måske tvunget til at samle det op i småbidder, siger John Strand.

Ifølge Teliasoneras kommunikationsdirektør, Michael Kongstad, er selskabet interesseret i at købe mobilkunder i Danmark. Og siden TDC består af meget andet end mobilforretningen, kigger Teliasonera også andre steder hen.

- Der er meget andet i TDC også, så TDC er ikke det første selskab, vi tænker på, siger han.

Ud over TDC er det dog efter alt at dømme kun Orange, som Telia har en realistisk mulighed for at få fat i.

Telenor har netop købt resten af Sonofon og vil næppe sælge, mens den nye ejer af Debitel, investeringsselskabet Permira, har afvist at skille sig af med det danske selskab i en isoleret handel.

Skal eller skal ikke
Oranges danske ledelse vil heller ikke kendes ved, at selskabet skal sælges, men flere analytikere peger på, at de franske ejere ikke ser sådan på det, blandt andet på grund af de store tab.

Michael Kongstad afviser at svare på, om Telia forhandler med Orange om at købe den danske afdeling.

- Men der er andre muligheder i Danmark, siger han.

Aktieanalytiker Rune Møller fra Jyske Bank tager det dog ikke for givet, at Telia er ude af spillet om TDC.

Han mener, at SBC's brandudsalg af aktier kan gøre det attraktivt for det svensk-finske selskab at komme med et bud.

- Tidligere skulle Telia give en overpris for TDC's aktier i forhold til børskursen og var tvunget til at byde på alle aktierne, forklarer han og nævner, at den regning kunne have løbet op i nærheden af 100 milliarder kroner.

Nu sælger SBC knap en tredjedel TDC-aktierne, og ved at købe dem slipper Telia for at skulle overtage hele selskabet.

- Det betyder, at Telia kan blive den største aktionær i TDC for omkring 13 til 14 milliarder kroner. Telia kan få bestyrelsesposter, etablere samarbejde og sørge for, at andre ikke opkøber TDC, forklarer Rune Møller.

Han påpeger, at Telia allerede har brugt omkring 10 milliarder kroner på at komme ind på det danske telemarked.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere