Artikel top billede

Aarhus Universitet skyder stort million beløb i it-uddannelser: Skal uddanne dobbelt så mange it-specialister

It-uddannelserne på Aarhus Universitet skal have langt højere optag og ansætte flere forskere. "Når vi kigger på studenter-grundlaget, mener vi godt, at vi kan realisere det," lyder det fra dekan Niels Christian Nielsen.

En fremskrivning fra regeringen viser, at Danmark i 2030 kan komme til at mangle 19.000 it-specialister.

Det er en del af baggrunden for, at Aarhus Universitet netop har valgt at give sine it-uddannelser en saltvandsindsprøjtning på 67,5 millioner kroner. 

Det fortæller Niels Christian Nielsen, dekan på fakultetet for science and technology, til Computerworld.

Ifølge dekanen oplever universitetet også helt konkret tørsten efter it-specialister blandt de lokale it-virksomheder i Østjylland

"Det lokale erhvervsliv fortæller os, at virksomhederne i den grad mangler arbejdskraft, herunder dimittender med hardcore it-kompetencer," siger han til Computerworld.

Læs også: 28-årige Fie droppede den danske it-branche: Det var lettere at få job i London - og udfordringerne er større

Skal uddanne dobbelt så mange

Derfor er det målet, at det ny-tilførte millionbeløb skal sikre, at universitetets datalogi-, it- og data-science-uddannelser i fremtiden kan uddanne dobbelt så mange studerende.

"Fra 2018 kommer vi til at optage 100 mere om året på datalogi, it og data-science uddannelserne samtidig kommer vi til at satse på en øget gennemførelse, og hvis vi lægger de to ting sammen, så vil det resultere i en fordobling af antallet af færdiguddannede," siger Niels Christian Nielsen.

Er interesse for uddannelsen så stor blandt de studerende, at det kan bære at optaget bliver øget med 100 pladser?

"Når vi kigger på studenter-grundlaget, mener vi godt, at vi kan realisere det. Men det er klart, at vi også skal styrke markedsføringen af uddannelsen ude blandt de studerende på gymnasie-uddannelserne ligesom, at vi også ønsker at øge synligheden af uddannelsen internationalt."

Hvad kommer det øgede optag og den højere gennemførelse til at betyde for det faglige niveau på uddannelsen?

"Vi kommer ikke til at gå på kompromis med kvaliteten. Tværtimod sigter vi efter at få de bedste kandidater ind, og vi kommer ikke til at levere kandidater, der ikke lever op til kvalitetskrav, som vi har i dag."

Niels Christian Nielsen forklarer, at der på datalogi og it-uddannelser derfor fra 2018 kommer til at indføre et minimumskrav til karaktergennemsnittet hos de studerende, der søger ind via kvote 1. De skal nu som minimum have et karaktergennemsnit på syv samt et syv-tal i matematik.

Læs også: Jubel i it-branchen over stigning i antal optagne it-studerende: "De her unge kommer til at gå som varmt brød, når de er færdige"

Optagelsesprøve ved kvote 2

Det vil dog fortsat være muligt at blive optaget med et lavere snit via kvote 2, men her vil det kræve, at ansøgerne består et forløb, hvor i der indgår en særlig optagelsesprøve.

"Det er jo ikke sådan, at du ikke kan gennemføre en god uddannelse, fordi du har et lavere karaktersnit. Men opgaven for os er, at finde den andel af de studerende, der er særligt motiveret og har evnerne til at gennemføre uddannelsen," siger han.

For at sikre et højt niveau i forskningen og en høj gennemførelsesprocent vil universitetet derfor også ansætte 24 nye adjunkter, dekaner og professorer. 

Vil tiltrække flere kvinder

I 2016 var det blot otte procent af de 130 optagne på datalogi og 23 procent af 52 optagne på IT-uddannelsen ved Aarhus Universitet, der var kvinder.

Derfor vurderer Niels Christian Nielsen, at en væsentlig del af det øgede optag kan hentes ved at gøre faget mere interessant for kvinder. 

Læs også: 
Dorte Toft: ITU blæser til kamp mod danske kvinders fravalg af hardcore-teknologifag - men kan det rykke noget?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere





Flere artikler om Job & Karriere

Vi har fundet 10 stillinger som du kan søge lige nu

Når du har muligheden for at lande et it-job hos Novo Nordisk, eller i ni andre spændende virksomheder.

Vi har fundet 10 stillinger, som du kan søge lige nu
Bliv Mr Robot hos Visma - eller søg et af de ni andre ledige it-job, som vi har fundet til dig
Find dit nye drømmejob i påsken: Vi har fundet 10 stillinger, som du kan søge netop nu
Er din karriere kørt fast? Vi har fundet 10 ledige stillinger, som du kan søge netop nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu