Artikel top billede

Forsvarets Efterretningstjeneste: Danske hosting-selskaber angrebet af statsstøttede hackere

Cybertruslen mod Danmark er generelt meget høj, og flere fremmede stater udøver aktiv spionagevirksomhed mod danske virksomheder og myndigheder, advarer Forsvarets Efterretningstjeneste.

Statsstøttede hackergrupper, der spionerer på danske myndigheder og virksomheder er den største cybertrussel mod Danmark.

Det konkluderer Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en ny beretning om tjenestens arbejde i årene 2015 og 2016.

FE omfatter også Center for Cybersikkerhed (CFCS), der specifikt tager sig af it-trusler, og ifølge FE har fremmede stater gennem de seneste to år løbende forsøgt at bryde ind på netværk hos både virksomheder og myndigheder i Danmark.

For nylig kom det frem, at hackere, der sandsynligvis er knyttet til Rusland, har haft adgang til en af forsvarets egne mail-tjenester i flere år, og 10 ministerier er blevet hacket sammenlagt 100 gange.

Det kan du læse mere om her:
Hackerangreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og alle de ubesvarede spørgsmål

Danske hosting-udbydere hacket

FE fortæller i den nye beretning, at flere danske hosting-udbydere, der har det offentlige som kunde, har været udsat for såkaldte APT-angreb i 2015 og 2016.

Betegnelsen dækker over avancerede, målrettede hackerangreb, der strækker sig over længere tid, og da APT kræver et ekstraordinært teknisk niveau, indikerer den angrebstype som regel, at hackerne er tilknyttet en statslig aktør.

"Det er sandsynligt, at angrebet er gennemført af en statslig eller statsstøttet aktør, muligvis med henblik på at anvende it-hosting-virksomhederne som springbræt til data på kundernes netværk eller at sprede malware til senere misbrug," hedder det i beretningen.

I det konkrete tilfælde er CFCS rykket ud med et såkaldt incident response team, der yder teknisk bistand, og efterretningstjenesten har hos de danske hosting-udbydere fundet malware, der kan fjernstyre inficerede maskiner og stjæle loginoplysninger.

I 2015 og 2016 rykkede CFCS gennemsnitligt ud en til to gange om måneden og håndterede i samme periode mere end 1000 sikkerhedshændelser.

Læs også: 10 danske ministerier ramt af hackerangreb
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere