Artikel top billede

Det skal du gøre, hvis du bliver ramt af Petya-ransomwaren

“Det vigtigste overhovedet er at have en plan, for tid er virkelig altafgørende her", siger sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS.

En ny ransomware-bølge, der går under navnet Petya, ruller i disse dage hen over hele verden.

Mindst 2.000 angreb er blevet registreret verden over, hvor blandt andet virksomheder som Mærsk, den ukrainske centralbank og det britiske reklamebureau WPP er blevet ramt.

Man har sågar sat overvågningen af Tjernobyl-værket i Ukraine på manuel for at undgå, at det også skulle rammes.

Det er en ransomware-bølge, der hovedsageligt rammer større virksomheder, hvilket skyldes den måde, ormen spredes på. Det sker via en enkel usikker pc, som derefter kan sprede sig via Microsofts netværksværktøjer og indsamle brugernavne og adgangskoder, hvorefter hele netværket er ramt.

Petya benytter den samme sårbarhed som indgangsbillet som den tidligere WannaCry-ransomware for en måned siden, og allerede dengang udsendte Microsoft en opdatering, der lukkede hullet.

Derfor undrer det også Peter Kruse, at der stadig er så mange maskiner, der kan rammes i dag.

“WannaCry-angrebet var et wakeup-call til alle, og mange blev kaldt ind på arbejde for at kunne reagere og opdatere maskiner for at undgå, at det kunne ske igen. Derfor er det også mærkeligt, at der er så mange, som i dag kan rammes af ransomware, der benytter præcis den samme metode,” siger Peter Kruse, sikkerhedsekspert hos CSIS.

Læs også: Nye opdateringer fra Mærsk: Ramt af Petya-ransomwaren - nu handler det om at minimere skaden

Du har vel en beredskabsplan. Ikke?

Hvis du skulle blive ramt af Petya-ransomwaren, foreslår både Peter Kruse, men også sikkerhedsekspert Jens Monrad fra Fireeye, en række tiltag.

Begge nævner, at du skal have en beredskabsplan, der kan eksekveres øjeblikkeligt, når cyberangrebet rammer. 

“Det vigtigste overhovedet er, at have en plan, for tid er virkelig altafgørende her. Det er vigtigt, at medarbejdere i virksomheden ved, hvordan de skal reagere, og hvem de skal kontakte,” forklarer Jens Monrad til Computerworld.

Derudover er det første skridt at fjerne alle computere fra netværket, da ormen spredes lokalt. Hvis man reagerer hurtigt nok, kan man stoppe spredningen. 

Skulle man være så uheldig, at computere bliver ramt og låst af ransomwaren, har du reelt set kun en mulighed med den pågældende computer.

Ud over at begge eksperter altid fraråder at betale løsesum, er det heller ikke længere muligt, da de it-kriminelles mailadresse er blevet lukket.

Det kan du læse mere om her: Mail-problemer gør det umuligt at få dekrypteret filer efter stort ransomware-angreb.

I stedet fortæller Peter Kruse fra CSIS, at du må affinde dig med, at alt skal geninstalleres.

“Petya ser ud til at inficere Master Boot Record (MBR), og det gør det svært at genskabe maskinen. Det man skal gøre er at riste maskinen, altså gennemføre et fuldt image-backup. Du har ikke andre muligheder,” siger Peter Kruse.

It-sikkerhedseksperter advarer imod at betale løsesum i ransomware-sistuationer, da det kun opildner til mere kriminalitet i fremtiden: Ransomware-angreb vælter ind over Danmark: Allerede dobbelt så mange angreb i 2017 som i hele 2016 - her er grunden
IT-JOB

Inspari A/S

Data Engineer

Gehl – Making cities for people

IT Manager

Capgemini Danmark A/S

Oracle Database Administrator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere