Det skal du gøre, hvis du bliver ramt af Petya-ransomwaren

“Det vigtigste overhovedet er at have en plan, for tid er virkelig altafgørende her", siger sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS.

En ny ransomware-bølge, der går under navnet Petya, ruller i disse dage hen over hele verden.

Mindst 2.000 angreb er blevet registreret verden over, hvor blandt andet virksomheder som Mærsk, den ukrainske centralbank og det britiske reklamebureau WPP er blevet ramt.

Man har sågar sat overvågningen af Tjernobyl-værket i Ukraine på manuel for at undgå, at det også skulle rammes.

Det er en ransomware-bølge, der hovedsageligt rammer større virksomheder, hvilket skyldes den måde, ormen spredes på. Det sker via en enkel usikker pc, som derefter kan sprede sig via Microsofts netværksværktøjer og indsamle brugernavne og adgangskoder, hvorefter hele netværket er ramt.

Petya benytter den samme sårbarhed som indgangsbillet som den tidligere WannaCry-ransomware for en måned siden, og allerede dengang udsendte Microsoft en opdatering, der lukkede hullet.

Derfor undrer det også Peter Kruse, at der stadig er så mange maskiner, der kan rammes i dag.

“WannaCry-angrebet var et wakeup-call til alle, og mange blev kaldt ind på arbejde for at kunne reagere og opdatere maskiner for at undgå, at det kunne ske igen. Derfor er det også mærkeligt, at der er så mange, som i dag kan rammes af ransomware, der benytter præcis den samme metode,” siger Peter Kruse, sikkerhedsekspert hos CSIS.

Læs også: Nye opdateringer fra Mærsk: Ramt af Petya-ransomwaren - nu handler det om at minimere skaden Du har vel en beredskabsplan. Ikke?
Hvis du skulle blive ramt af Petya-ransomwaren, foreslår både Peter Kruse, men også sikkerhedsekspert Jens Monrad fra Fireeye, en række tiltag.

Begge nævner, at du skal have en beredskabsplan, der kan eksekveres øjeblikkeligt, når cyberangrebet rammer. 

“Det vigtigste overhovedet er, at have en plan, for tid er virkelig altafgørende her. Det er vigtigt, at medarbejdere i virksomheden ved, hvordan de skal reagere, og hvem de skal kontakte,” forklarer Jens Monrad til Computerworld.

Derudover er det første skridt at fjerne alle computere fra netværket, da ormen spredes lokalt. Hvis man reagerer hurtigt nok, kan man stoppe spredningen. 

Skulle man være så uheldig, at computere bliver ramt og låst af ransomwaren, har du reelt set kun en mulighed med den pågældende computer.

Ud over at begge eksperter altid fraråder at betale løsesum, er det heller ikke længere muligt, da de it-kriminelles mailadresse er blevet lukket.

Det kan du læse mere om her: Mail-problemer gør det umuligt at få dekrypteret filer efter stort ransomware-angreb.

I stedet fortæller Peter Kruse fra CSIS, at du må affinde dig med, at alt skal geninstalleres.

“Petya ser ud til at inficere Master Boot Record (MBR), og det gør det svært at genskabe maskinen. Det man skal gøre er at riste maskinen, altså gennemføre et fuldt image-backup. Du har ikke andre muligheder,” siger Peter Kruse.

It-sikkerhedseksperter advarer imod at betale løsesum i ransomware-sistuationer, da det kun opildner til mere kriminalitet i fremtiden: Ransomware-angreb vælter ind over Danmark: Allerede dobbelt så mange angreb i 2017 som i hele 2016 - her er grunden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Cisco Webex: Giv medarbejderne fleksible arbejdsforhold med et højteknologisk og sikkert webbaseret online-mødesystem
Corona-krisen har for alvor gjort fleksible arbejdsforhold til dagligdag, og for mange virksomheder bliver det også en del af fremtiden. En vigtig del af den udvikling er sikre og effektive samarbejdssystemer, så medarbejdere kan holde møder med hinanden, kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere i høj kvalitet. I dette whitepaper fra Netteam får du indsigt i Cisco Webex, som er et webbaseret online mødesystem. Det er en sikker og brugervenlig løsning, der integrerer både audio, video og webkonferencer. Et enkelt tryk på knappen og du er i gang med et møde, hvor du kan se, høre, skrive på whiteboard og dele dokumenter med andre mødedeltagere. Det hele er beskyttet af Cisco Talos sikkerhedsintelligens, som er markedets stærkeste beskyttelse mod cyberangreb.