Stort nedbrud:KMD arbejder på højtryk for at klarlægge omfanget og årsagen - rammer flere af selskabets kunder

Artikel top billede

Farligere og mere destruktivt end ransomware: Petya smadrer dine filer og kan ikke dekrypteres

Petya-malwaren spreder sig som ransomware og viser et krav om løsepenge for dekryptering. Men ofrene har aldrig haft noget håb om at få data tilbage.

Det verdensomspændende Petya-angreb, der har inficeret store virksomheder i hele verden med smitsom malware, er tilsyneladende endnu mere destruktivt end først antaget.

Petya bliver flittigt sammenlignet med WannaCry, fordi de begge krypterer data på ofrenes computere og viser et skærmbillede med et krav om løsepenge. Ransomware.

Men ofrene for Petya – herunder virksomheder som Maersk og medicinalgiganten Merck – har ingen mulighed for at få krypterede data tilbage.

Heller ikke selvom de betaler løsesummen.

Forklædt som ransomware

Computerworld har tidligere beskrevet, at hensigten med Petya ikke har været at tjene penge, fordi betalingsmekanismen – til forskel fra resten af Petya – er dårligt konstrueret og i praksis ikke virker.

Det kan du læse mere om her: Sikkerhedseksperter: Petya er ikke ransomware, det er meget værre og langt mere alvorligt

Og nu bekræfter eksperter fra sikkerhedsfirmaerne Kaspersky Lab og Comae, det aldrig har været muligt for Petya-ofre at få krypterede filer tilbage. Hackerne kan slet ikke dekryptere filerne, selv hvis de ville.

Ifølge Kaspersky indeholder den aktuelle udgave af Petya ikke det såkaldte installations-ID, der rummer de oplysninger, som er nødvendige for at dekryptere.

”ExPetr (aka NotPetya) indeholder ikke det pågældende installations-ID, og det betyder, at hackerne ikke kan trække de data ud, der er nødvendige for at dekryptere. Kort sagt kan ofrene ikke få data tilbage,” skriver Kaspersky i et blogindlæg.

Petya-angrebet har altså tilsyneladende aldrig indeholdt traditionel ransomware-funktionalitet, og det er indtil videre uklart, hvad formålet med den destruktive malware har været.

Sikkerhedsfirmaet Comae vurderer, at der er tale om et statssponsoreret angreb, og at ransomware-forklædningen skal lede mistanken væk fra statslige aktører og over på almindelige kriminelle.

”Vi opfatter det som et subtilt forsøg fra hackernes side på at kontrollere angrebets narrativ,” skriver sikkerhedsekspert Matt Suiche.

Der er indtil videre ingen myndigheder, der har bekræftet, at der skal være tale om et statsstøttet cyberangreb.

Læs også:Ingen nødbremse og flere spredningsmekanismer: Derfor er nyt Petya værre end WannaCry
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere