Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Farligere og mere destruktivt end ransomware: Petya smadrer dine filer og kan ikke dekrypteres

Petya-malwaren spreder sig som ransomware og viser et krav om løsepenge for dekryptering. Men ofrene har aldrig haft noget håb om at få data tilbage.

Det verdensomspændende Petya-angreb, der har inficeret store virksomheder i hele verden med smitsom malware, er tilsyneladende endnu mere destruktivt end først antaget.

Petya bliver flittigt sammenlignet med WannaCry, fordi de begge krypterer data på ofrenes computere og viser et skærmbillede med et krav om løsepenge. Ransomware.

Men ofrene for Petya – herunder virksomheder som Maersk og medicinalgiganten Merck – har ingen mulighed for at få krypterede data tilbage.

Heller ikke selvom de betaler løsesummen.

Forklædt som ransomware

Computerworld har tidligere beskrevet, at hensigten med Petya ikke har været at tjene penge, fordi betalingsmekanismen – til forskel fra resten af Petya – er dårligt konstrueret og i praksis ikke virker.

Det kan du læse mere om her: Sikkerhedseksperter: Petya er ikke ransomware, det er meget værre og langt mere alvorligt

Og nu bekræfter eksperter fra sikkerhedsfirmaerne Kaspersky Lab og Comae, det aldrig har været muligt for Petya-ofre at få krypterede filer tilbage. Hackerne kan slet ikke dekryptere filerne, selv hvis de ville.

Ifølge Kaspersky indeholder den aktuelle udgave af Petya ikke det såkaldte installations-ID, der rummer de oplysninger, som er nødvendige for at dekryptere.

”ExPetr (aka NotPetya) indeholder ikke det pågældende installations-ID, og det betyder, at hackerne ikke kan trække de data ud, der er nødvendige for at dekryptere. Kort sagt kan ofrene ikke få data tilbage,” skriver Kaspersky i et blogindlæg.

Petya-angrebet har altså tilsyneladende aldrig indeholdt traditionel ransomware-funktionalitet, og det er indtil videre uklart, hvad formålet med den destruktive malware har været.

Sikkerhedsfirmaet Comae vurderer, at der er tale om et statssponsoreret angreb, og at ransomware-forklædningen skal lede mistanken væk fra statslige aktører og over på almindelige kriminelle.

”Vi opfatter det som et subtilt forsøg fra hackernes side på at kontrollere angrebets narrativ,” skriver sikkerhedsekspert Matt Suiche.

Der er indtil videre ingen myndigheder, der har bekræftet, at der skal være tale om et statsstøttet cyberangreb.

Læs også:Ingen nødbremse og flere spredningsmekanismer: Derfor er nyt Petya værre end WannaCry
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.