Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: It-skandalen i Sverige udvikler sig - IBM’s underleverandører i Tjekkiet fik “nøglerne til riget” / Nordjysk it-teknologi til bedre passagerflow i lufthavne lander i Norge / Vestager napper en ordentlig luns af Googles overskud

It-skandalen i Sverige udvikler sig - IBM’s underleverandører i Tjekkiet fik “nøglerne til riget”. Nordjysk it-teknologi til bedre passagerflow i lufthavne lander i Norge. Vestager napper en ordentlig luns af Googles overskud.

Godmorgen. Sommeren lader fortsat vente på sig, så i mellemtiden får du her overblikket over de hurtige it-nyheder denne tirsdag.

It-skandalen i Sverige udvikler sig - IBM’s underleverandører i Tjekkiet fik “nøglerne til riget”

It-skandalen i Sverige udvikler sig dag for dag. Sagen drejer sig om den svenske Transportstyrelsen, som i foråret 2015 udliciterede it-driften til IBM. Det svenske sikkerhedspoliti havde i den forbindelse mistanke om muligt datalæk af personfølsomme oplysninger, og chefen for styrelsen blev efterfølgende i al stilhed afskediget og idømt en stor bøde.

DR skriver, at det nu ifølge svensk tv (SVT) viser sig, at IBM hyrede underleverandører i blandt andet Tjekkiet, og at det er disse underleverandører, der har haft adgang til de personfølsomme oplysninger. Styrelsens nu afskedigede generaldirektør Maria Ågren besluttede ifølge SVT blandt andet, at teknikerne hos underleverandørerne ikke skulle gennemgå et baggrundstjek, sådan som reglerne ellers foreskrev.

SVT har ifølge DR talt med en ansat i Transportstyrelsen, som siger, at underleverandørerne i Tjekkiet har “fået nøglerne til riget”.

Teknikerne havde adgang til data, som de kunne kopiere og distribuere. Ifølge SVT er der blandt andet tale om foto af alle svenskere med kørekort, adresser og følsomme oplysninger om al infrastruktur i Sverige.

SVT fortæller, at hverken Transportstyrelsen eller det svenske sikkerhedspoliti ved, hvem der har haft adgang til oplysningerne.

Ifølge SVT omfatter de personfølsomme oplysninger blandt andet kvinder, der har fået ny identitet på grund af vold samt folk i politi og militær, der har hemmelig identitet.

I går kom det også frem, at flere svenske ministre kendte til skandalen uden at informere befolkningen eller Riksdagen.

Nordjysk it-teknologi til bedre passagerflow i lufthavne lander i Norge

Lufthavnene i Oslo og Stavanger er nu også udstyret med teknologi fra nordjyske Blip Systems kaldet BlipTrack, der giver indsigt i den tid, som passagererne står i kø eller bevæger sig på i terminalen. Med disse data kan lufthavnene optimere driften og forbedre rejseoplevelsen. Derudover anvendes de indsamlede oplysninger til at vise præcise ventetider på opsatte skærme, fortæller Blip Systems i en pressemeddelelse.

I forvejen findes teknologien i de skandinaviske lufthavnene i København, Helsinki, Keflavik, Billund og Aalborg.

Driftsmæssigt benytter lufthavnene blandt andet teknologien til at overvåge kø-situationen i realtid. Derved kan ledelsen reagere omgående og effektivt ved unormal drift og afbrydelser, for eksempel ved at åbne flere skranke. Derudover bliver ventetiden delt med passagererne på opsatte skærme i ankomsthallen og ved sikkerhedskontrollen. Skærmene, der løbende opdateres, lader de rejsende bedre planlægge deres ophold i lufthavnen og nedsætter kø-relateret stress ved at give realistiske forventninger.

Internationalt benytter mere end 25 internationale lufthavne teknologien, herunder Schiphol Lufthavn i Amsterdam, JFK Lufthavn i New York, Dublin, Geneve, Bruxelles, Cincinnati og Auckland.

BlipTrack bruges også til at optimere vejtrafik i Aarhus, Odense, København, Portsmouth, Bangkok, Zürich og Stockholm. I de seneste år er løsningen blevet rullet ud på banegårde, havne, skisportssteder, forlystelsesparker og ved begivenheder over hele verden.

Vestager napper en ordentlig luns af Googles overskud

Googles moderselskab Alphabet landede et overskud på cirka 22,3 milliarder kroner i andet kvartal, skriver Ritzau i følge DR.

Men overskuddet kunne have været meget større, hvis ikke EU-kommissær Margrethe Vestager i juni pålagde Google en bøde på cirka 17,4 milliarder kroner.

Google har derfor afsat hele beløbet til betaling af bøden i regnskabet, selv om bøden ikke er betalt endnu.

Googles omsætning var 166 milliarder kroner i andet kvartal - en vækst på 21 procent i forhold til samme kvartal sidste år.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere