Artikel top billede

Ofre for ransomware har i alt betalt 160 millioner kroner i løsesum

Ransomware er de it-kriminelles favoritvåben i disse år, og ny undersøgelse fra blandt andet Google tyder på, at der er penge i metoden.

Over de seneste to år har ofre ramt af ransomware betalt over 158 millioner kroner til it-kriminelle for at få dekrypteret ofrenes computere.

Det skriver mediet The Verge ud fra en undersøgelse foretaget af Google, Chainalysis, San Diego Universitet og New Yorks ingeniørskole.

Ved af følge betalinger via den såkaldte ‘Blockchain’ og sammenligne dem med kendte testresultater har forskere samlet et billede af betalingsmønstret for ransomware-ofre.

Studiet har fulgt 34 separate ransomware-typer, hvor et par enkelte typer trækker størstedelen af pengene hjem til de kriminelle.

Blandt andet har familien “Locky” høstet et større beløb hjem siden sin fødsel i 2016, og “Locky” forventes at score de it-kriminelle 45 millioner kroner i 2017.

Ransomware bliver smartere

Andre familier af ransomware er eksempelvis Cerber eller CryptXXX, hvor ofre i hvert tilfælde har sendt de it-kriminelle henholdsvis 43 millioner og 12 millioner kroner.

Tallet reflekterer kun penge, der er sendt fra ofrene til de kriminelle og ikke, og ikke hvorvidt de it-kriminelle rent faktisk har modtaget pengene.

Undersøgelsen viser også, at ransomware bliver bedre til at undgå antivirus-programmer.

Blandt andet kan ransomware baseret på Cerber automatisk ændre dele af sin kode, så den langt lettere kan gemme sig for antivirus-programmer.

Det seneste store ransomware-angreb var Petya/notPetya, der blandt andet ramte Mærsk og Mærsks havne hårdt. Man vurderer, at Petya-angrebet ikke var økonomisk motiveret men i stedet et politisk styret angreb.

Læs også: Microsoft: Størstedelen af Petya-ramte pc?er er Windows 7-computere

Mærsk kan have mistet ordrer for 330 millioner kroner på grund af Petya




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere