Nokia omsider med på klap-moden

Verdens største mobilproducent, Nokia, vil vinde nogle af de tabte markedsandele tilbage med nye klap-telefoner, som finnerne hidtil har holdt sig fra. Desuden skal de mest avancerede mobiltelefoner kunne kobles til deres eget tastatur.

Sjældent har en lancering af nye mobiltelefoner været omgærdet af så meget opmærksomhed, som da Nokia mandag morgen bebudede frem nye modeller.

Ikke så meget, fordi telefonerne i sig selv rykker ved, hvordan mobiltelefoner ser ud, som fordi de synes meget afgørende for den finske succes-virksomhed.

Nokias markedsandel er nemlig begyndt at gå ned, og det går stærkt. De fem nye mobiltelefoner skal gerne markere et nyt vendepunkt for koncernchef Jorma Ollila og hans folk.

Sidder på 29 procent

Nokia sidder stadig på 29 procent af hele markedet for mobiltelefoner, så der er - trods de negative tendenser - næsten garanti for, at de modeller også bliver million-sællerter.

Men de ligner ikke Nokia-telefoner. Det skyldes først og fremmest, at tre af dem har en eller anden form for klap, der dækker over en stor skærm.

Det design har de finske udviklere hidtil haft forbud mod andet end at lege med, men ledelsen har indset, at nu er det alvor, hvis konkurrenterne ikke blot skal have lov til at drøne forbi i overhalingsbanen.

Nokia ville dog ikke være Nokia, hvis der ikke var en særlig designfeature ved en af telefonerne.

Denne gang er der tale om en kameratelefon kapslet mere eller mindre end i rustfrit stål. Så må man håbe for finnerne, at den sælger bedre end den model i titanium, som de sendte på markedet for tre år siden, og som på grund af prisen aldrig blev det store hit.

Nokia satser også på en ny 3G-mobiltelefon, der trods beskeden størrelse og vægt (127 gram) indeholder et digitalkamera med en opløsning på godt en megapixel.

Til de nye dyre mobiltelefoner sender Nokia også et fuldt tastatur på gaden. Det forbindes til telefonerne ved hjælp af den trådløse Bluetooth-teknologi.

Tastaturet kan foldes sammen på samme måde, som det kendes fra modeller til lommecomputere, og det vejer beskedne 190 gram.

Understøtter skandinaviske bogstaver

Nok så vigtigt herhjemme er det, at Nokia lover, at tasterne har skandinavisk layout, og at det også understøtter alle de særlige, skandinaviske bogstaver.

I den anden ende af skalaen forsøger Nokia at slå tilbage på markedet for billige telefoner ved at lancere en model med farveskærm.

Samtidig satser finnerne på push-to-talk-teknologien, der er en udvikling af SMS, som gør det muligt at sende talebeskeder til hinanden over mobilnettet.

De allerførste analytikerkommentarer over for den finske offensiv er dog ikke for positive. En unavngiven industrianalytiker siger til nyhedsbureauet Reuters, at mobilselskaberne kræver noget fra Nokia, som vækker stor opmærksomhed, og at det ikke findes mellem de nye produkter.

Et andet nyhedsbureau, Bloomberg, skriver, at Nokia skærer ned på antallet af nye modeller. Der skulle have kommet 40 nye mobiltelefonerne fra finnerne i år, men nogle af modellerne er ifølge Jorma Ollila blivet dræbt i designfasen, så der kun kommer 35 på gaden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere