Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Knaldende underskud til CSC Danmark: Taber 88 millioner kroner - medarbejderstab reduceret med 20 procent

CSC Danmark lander et knaldende underskud på 88 millioner kroner. Trods de røde tal er der tale om en markant forbedring i forhold til året før, hvor CSC tabte halvdelen af sin egenkapital. Medarbejderstaben er faldet med 20 procent.

Pengene fortsætter med at vælge ud ad CSC Danmarks pengekasse. Selskabet landede i fjor et svidende underskud på 88 millioner kroner, viser det netop offentliggjorte årsregnskab, som du kan finde her..

Samtidig er selskabets omsætning for første gang faldet til under en milliard kroner, i det CSC Danmark i 2016 omsatte for 984 millioner kroner i regnskabsåret.

Også driftsresultatet er negativt. Det lander på et minus på 31 millioner kroner.

CSC Danmark peger i regnskabet selv på, at årsagen til den faldende omsætning er, at mange kontrakter er udløbet i perioden og ikke gentegnet.

Dermed fortsætter CSC Danmark den negative udvikling, som allerede i fjor var helt tydelig. Også dengang stod det klart, at CSC ikke havde været i stand til at lande nye ordrer i takt med, at de gamle udløb.

CSC meddeler, at selskabet forventer at vinde en række nordiske kontrakter i år med både nye og nuværende kunder. De skal ‘opveje tabet af ordrer på især det danske marked,' hedder det.

Stor forbedring

Trods det markante underskud er CSC godt tilfreds med resultatet. Der er nemlig tale om en massiv forbedring i forhold til året før, hvor CSC Danmark landede det dårligste resultat i mands minde.

Det kan du læse mere om her: Gigantisk underskud til CSC Danmark: Har tabt næsten en milliard kroner på et år.

Der er tale om “en signifikant forbedring i forhold til tabet på 343, 8 millioner kroner i 2015/16,” lyder det fra CSC.

“Ledelsen betragter resultatet som en signifikant positiv udvikling sammenlignet med året før,” skriver CSC i regnskabs-beretningen.

Skåret dybt på omkostningssiden

Det fremgår af regnskabet, at CSC Danmark især har skåret meget dybt på omkostningssiden. Blandt andet er omkostninger til medarbejder - altså udgifter til løn, pension og lignende - faldet med hele 31 procent til 566,8 millioner kroner.

Det svarer i kroner og øre til et fald i løn-udgifter og lignende på mere end en kvart milliard kroner.

Årsagen er tydelig: CSC har i årets løb reduceret medarbejderstaben med mere end 20 procent fra 801 ansatte til nu blot 640 stykker. Det svarer en halvering af medarbejderstaben i løbet af blot tre år, i det CSC i regnskabsåret 2013/14 opgav at have 1.139 medarbejdere.

Dermed ligger CSC sig på linie med en række af de øvrige store it-selskaber, der i takt med ændrede markedsvilkår er i fuld gang med at omstrukturere organisationerne.

CSC meddelte allerede i 2015 , at det var i færd med at skille sig af med hver tredje medarbejdere som led i en såkaldt 'right-sizing' af organisationen.

Det kan du læse mere om her: Derfor vil CSC skille sig af med hver tredje danske medarbejder.

De gamle store selskaber er udfordret af en skov af mindre og langt mere agile, innovative og omstillingsparate virksomheder, som udfordrer hele den måde, som de store, gamle it-konger fungerer og tænker på.

De store gamle - HP, IBM, Dell, Microsoft og så videre - er således alle i gang med ændre fokus og gennemføre ofte smertefulde oprydninger i virksomheden.

For konkurrencedygtigheden og produktiviteten skal forbedres. Det samme skal omstillings-hastigheden og de teknologiske og innovative kompetencer i virksomhederne.

CSC har således været tvunget til at tage alt op til revision i den danske virksomhed, der allerede har været gennem store fyringsrunder og organisations-

For CSC gælder det, at de nye satsnings-områder er big data, mobility, sikkerhed, internet of things og løsninger inden for social - altså i grove træk de samme satsningsområder som SAP, HP, Microsoft, Dell, Tata, IBM og andre nu kigger på og samtidig områder, der kræver nye kompetencer i forhold til CSC's klassiske kerneområde.

CSC er med andre ord på vej væk den klassiske mainfraime- og cobol-infrastruktur og på vej over mod verden og en forretningstruktur domineret af service-as-demand - altså cloud.

Mindre tab på datterselskaber

Det fremgår af det nye regnskab, at CSC har reduceret tabet på investeringer i datterselskaber meget kraftig fra et underskud på 455 millioner kroner til nu blot 50,5 millioner kroner.

Datterselskaberne er CSC Scandihealth og CSC Airline Solutions. Selve investerings-niveauet i datterselskaberne ligger stort set uændret på 1,7 milliarder kroner.

CSC meddeler i regnskabet, at selskabet for tiden bliver undersøgt af Skat, der er ved at kigge nærmere på CSC’s transfer pricing.

Stor-leverandør til staten

CSC har historisk været en af de største it-leverandører til staten, hvor selskabet i kraft af sin baggrund som statens eget it-selskab har været en af de få it-leverandører, der har været i stand til at håndtere de ofte meget store og komplekse, statslige datasystemer.

I de senere år har CSC imidlertid været rodet ind i en række sager med kuldsejlede og meget dyre it-projekter, ligesom selskabet har haft udfordringer med it-sikkerheden.

Computerworld har tidligere påvist, at den den danske stat i årevis har forsøgt at slippe ud af de evighedskontrakter, der i mange år har låst myndigheder fast til store leverandører som IBM, CSC og KMD i et jerngreb, som det er meget svært og ressourcekrævende at komme ud ad.

CSC kan eksempelvis ikke fremskaffe den dokumentation på selskabets egne systemer, som er nødvendige for at kunne sende opgaverne i udbud.

Læs: Afsløring: Skat har forsøgt at slippe ud af evighedskontrakt med CSC i 16 år.

Det har blandt ført til, at Digitaliseringsstyrelsen har igangsat et arbejde, der skal føre til en frigørelse af denne afhængighed.

Det kan du læse mere om her: Det store opgør på vej: Vil det lykkes for staten at frigøre sig fra dyb afhængighed af IBM og CSC?

Læs også:

Antallet af ansatte rasler ned hos danske it-giganter




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere