Artikel top billede

Forsvarsakademiet: Danmark bør sige nej til at deltage en ‘digital Geneve-konvention’

Danmark bør sige nej til at deltage i en ‘digital Genevekonvention’ der skal regulere staters adfærd i tilfælde af cyberkrig, lyder det fra Forsvarsakademiet.

Der har længe været tale om formuleringen af en form for digital konvention, der i stil med Geneve-konventionen skal fastlægge retningslinier for ‘ordentlig’ opførsel i tilfælde af krig.

Forsalget kommer fra Microsoft, der har argumenteret for, at der er stærkt brug for sådan en digital Geneve-konvention i en tid, hvor hvor antallet af cyber-angreb stiger, og der er bred enighed om, at flere regeringer og lande står bag nogle af de mest effektive og skadelige angreb.

Det kan du læse mere om her: Microsoft kræver digital Geneve-konvention: Vil have lande til at forpligte sig i tilfælde af cyberkrig

Men Danmark bør sige nej til at være med i sådan en digital konvention, lyder det fra Forsvarsakademiet.

Langt fra i dansk interesse

Deltagelse er ‘langt fra i dansk interesse,’ lyder det fra Forsvarsakademiet.

Det skyldes primært fire ting, lyder i en publikation fra Forsvarsakademiet med titlen “Danmark bør undgå en digital Genevekonvention’

1: Åbningen af en forhandlingsproces i FN-regi’ vil kunne føre til diskussion af emner, som ‘Danmark ikke ønsker at genåbne.’

Det drejer sig eksempelvis om emner som ytringsfrihed, menneskerettigheder online og det, som akademiet kalder for ‘styringen af internettets protokoller.’

2: Åbningen af en forhandlingsproces kan underminere ‘igangværende drøftelser om international ret i cyberspace.’

3: Ligeledes vil forhandlinger efter alt at dømme strande på, at flere stater faktisk er interesserede i at have muligheden for at ‘udnytte it-sårbarheder til at fange kriminelle, forhindre terrorisme og generel spionage,’ hedder det.

4: Og endelig vil en konvention være vanskelig at håndhæve.

Desuden kan forhandlinger om en eventuel digital konvention ifølge akademiet risikere at ‘underminere’ de drøftelser, der i dag pågår om international ret i cyberspace.

Og så vil en konvention være meget svær at håndhæve, hedder det.

“Enkonvention for statslig adfærd i cyberspace er vanskelig at håndhæve. Stater er sjældent villige til at fremlægge de tekniske beviser, de er i besiddelse af, da det forhindrer fremtidig indhentning,” hedder det.

Forsvarsakademiet understreger dog, at Danmark trods anbefalingerne om at undgå en digital konvention skal undgå at læne sig tilbage på det cyberpolitiske område.

Blandt andet anbefaler akademiet, at Forsvarsministeriet udvikler en procedure til at afklare, hvornår sårbarheder skal gemmes.

Du finder publikationen fra Forsvarsakademiet her: Danmark bør undgå en ‘digital Genevekonvention.’

Læs også:

Forsvarets Efterretningstjeneste: Danske hosting-selskaber angrebet af statsstøttede hackere

Microsoft kræver digital [b]Geneve-konvention: Vil have lande til at forpligte sig i tilfælde af cyberkrig

Forslag om Geneve-konvention for cyberkrig
[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere