Artikel top billede

(Foto: gratis /)

IBM’s Watson har gennemlæst 600 jobopslag, og snart kan der blive vendt op og ned på vores jobsøgning

Kunstig intelligens kan forandre den måde virksomheder rekrutterer på. Derfor har IBM netop gennemført et stort forsøg med Danmarks største erhvervsskole.

IBM’s kunstige intelligens-løsning Watson har gennemlæst lige knap 600 jobopslag i et nyt eksperiment, der skal skabe indsigt i hvilke kompetencer, som i øjeblikket efterspørges blandt danske arbejdsgivere.

Det sker i et samarbejde mellem Danmarks største erhvervsakademi Cphbusiness og it-giganten IBM.

Henrik Toft, der er informationsarkitekt hos IBM Software i Danmark, forklarer til Computerworld, at forsøget skal være med til at sikre, at Cphbusiness får øget viden om de seneste trends på det danske jobmarked.

“Skolerne har naturligvis en interesse i at matche de behov, der er på arbejdsmarkedet. Men som skole kan det være svært at have fingeren på pulsen i forhold til de nyeste trends på jobmarkedet,” siger han.

Henrik Toft forklarer, at forsøget startede, fordi IBM havde en tese om, at det ville være muligt at hjælpe skoler som Cphbusiness ved at få Watson til at høste oplysinger fra danske jobannoncer.

I det konkrete tilfælde blev der kun høstet annoncer, der vedrører salg og marketing.

Læs også: Sådan undgår du at miste dit job til et it-system eller en robot

Kan revolutionere rekrutteringen

Det er Henrik Tofts vurdering, at den eksplosive udvikling inden for kunstig intelligens kan forandre den måde, som rekruttering fungerer på i dag.

Som eksempel nævner han, at mange virksomheder i dag håndterer rekrutteringen manuelt.

Typisk sidder virksomhedernes rekrutteringsansvarlige med en liste med krav til den kommende medarbejder i den ene hånd, og ved den anden hånd har de en bunke med cv’ere, der indeholder et væld af forskellige kompetencer.

“I fremtiden vil det via automatiseringer blive muligt at matche ledige job og folk med det rette cv, og det er noget, som helt klart vil have gavnlig samfundsmæssig effekt,” vurderer han.

Læs også: Kunstig intelligens vil masseudslette millioner af jobs - men samtidig vil endnu flere nye jobs blive skabt

Kan forstå dansk grammatik

I dag findes Watson i knap 70 forskellige varianter, og den variant der er blevet brugt i dette konkrete tilfælde hedder Watson Explore.

Ifølge Henrik Toft udmærker den sig ved, at den har lært at forstå dansk grammatik.

“Watson har fået en grammatisk indsigt i tekster, der gør løsningen i stand til at identificere specifikke navneord, egennavne eller tillægsord, som har en stigende eller faldende tendens."  

“Men det er også muligt at foretage mere avancerede analyser. Mit bedste eksempel er, at hvis vi har en bisætning, hvor der står han eller hun, og vi i hovedsætningen har to egennavne, så kan Watson med rimelig stor sandsynlighed sige, at de to egenavne er navnet på en person,” fortæller han.

Stor efterspørgsel efter projektledere

IBM betegner samarbejdet med Cphbusiness som et forsøgsprojekt med en begrænset mængde data, hvilket sætter en naturlig grænse for, hvilke konklusioner, der kan drages.

Men ikke desto mindre viser forsøget, at projektledelse optræder med stigende hyppighed i jobannoncer i dag.

Samtidig er det også muligt at konkludere, at der ikke længere efterspørges kandidater, der har et såkaldt pc-kørekort. Noget der ellers forekom hyppigt for få årtier siden.

Til gengæld efterspørges kompetencer indenfor social media i dag i knap 30 procent af alle annoncerne.

Læs også: 
Danske iværksættere afslører: Disse spørgsmål stiller vi, når du kommer til jobsamtale

Du bliver testet til jobsamtalen: Få det bedste resultat og scor jobbet 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere





Flere artikler om Job & Karriere

Her er 10 spændende it-job som er ledige lige nu: Søg dem her

Der er en masse ledige stillinger derude, og vi har udvalgt 10 it-stillinger fra hele landet, som du kan søge her og nu.

Vi har fundet 10 spændende it-stillinger, som du kan søge nu
Tag det næste skridt i din karriere: Her er 10 spændende stillinger, som du kan søge lige nu
På udkig efter nyt job? Vi har fundet 10 ledige stillinger til dig
Vi har fundet 10 fristende it-stillinger til dig - søg dem lige her

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu