Artikel top billede

Regeringen klar til at skride ind over for offentligt data-sjusk: Vil straffe myndighederne med bøder for brud på loven

Det har hidtil ikke været muligt at straffe offentlige myndigheder med bøder, hvis de bryder persondataloven. Det vil regeringen nu lave om på.

Så sent som for få dage siden kunne Computerworld berette, at der er omfattende eller meget omfattende mangler i forhold til persondataloven hos syv af otte statslige myndigheder, som netop er blevet undersøgt af Datatilsynet.

Indtil nu har det dog været uden økonomiske konsekvenser for de offentlige myndigheder at overtræde loven.

De kan nemlig ikke få bøder for det, selvom private virksomheder med den nye EU-persondataforordning i dén grad stilles i udsigt, at det er kontant afregning ved kasse 1, hvis man sjusker med data og bryder loven.

Læs også: Otte danske myndigheder undersøgt af Datatilsynet - de syv bryder persondataloven

Nu tyder meget dog på, at regeringen vil ændre dette misforhold, så også offentlige myndigheder kan straffes med bøder. Det skriver Politiken.

Mediet fortæller, at der vil være et loft på bøderne på 16 millioner kroner for brud på datalovgivningen, men der er uanset hvad tale om helt nye toner fra regeringen i dette vigtige spørgsmål.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil ifølge Politiken den 25. oktober fremlægge et forslag til en ny lov, der skal gøre det muligt at straffe offentlige myndigheder med bøder, hvis de ikke lever op til persondataloven.

“Overholder man ikke reglerne om databeskyttelse, er det en alvorlig sag, som skal have mærkbare konsekvenser. Derfor har regeringen besluttet, at også offentlige myndigheder skal kunne få bøder, hvis de overtræder reglerne,” udtaler Søren Pape Poulsen i en skriftlig kommentar til Politiken.

Der er dog allerede nu også dem, der advarer om dette tiltag. For pengene til at betale bøderne skal som bekendt komme et sted fra.

“Det vil jo få den konsekvens, at der så skal findes 16 millioner kroner i en kommunes budget, og det kan gå ud over servicen på skoler eller i ældreplejen,” udtaler Pia Færch, kontorchef for digitalisering i KL, til Politiken.

Læs også:

Lad hammeren falde over alle offentlige myndigheder, der sjusker med vores persondata: Giv dem kæmpebøder

Strid om den nye persondatalov: ”Bøder til det offentlige giver ingen mening”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere