Artikel top billede

Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo

Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.

Henrik Stenmann er direktør for den danske it-virksomhed IIH Nordic. 

1. februar sidste år valgte han at tage et drastisk opgør med it-branchens stresskultur.

Her indførte virksomheden en fire-dages arbejdsuge. Helt konkret betyder det, at alle medarbejdere nu har fri hver fredag, men får samme løn, som de hidtil har fået.

“Det har haft den effekt, at stressniveauet aldrig har været lavere, og selv om vi har kortere arbejdstid, producerer vi mere, end vi gjorde før,” siger han til Computerworld.

Læs også: Her er Danmarks bedste it-arbejdsplads: Aarhusiansk it-virksomhed vinder Great Place to Work for store it-virksomheder

Kåret som bedste it-arbejdsplads

Den fire-dages arbejdsuge har også haft den effekt, at IIH Nordic tirsdag aften blev hyldet på scenen til arbejdsmiljøkonkurrencen Great Place to Works.

Her vandt IIH Nordic prisen for bedste it-arbejdsplads med færre end 50 ansatte.

Kåringen sker på baggrund af arbejdsmiljø-vurderinger, som virksomhedens medarbejdere har udfyldt anonymt. 

Og Henrik Stenmann vurderer, at en stor del af forklaringen på IIH Nordic succes i konkurrencen er, at medarbejderne er blevet markant gladere og mere tilfredse efter, at den fire-dages arbejdsuge er blevet indført.

“Min oplevelse er, at jeg har nogle gladere medarbejdere, og vores sygefravær er lavere end nogensinde før. For mit eget vedkommende kan jeg oplyse, at jeg har tabt 13 kilo siden, at vi indførte den kortere arbejdsuge. Pludselig har jeg fået tid og overskud til at løbe-træne,” siger han.

Læs også: Pentia tilbyder flippermaskiner og bland-selv-slik til de ansatte: "Men det er de bløde ting, der for alvor betyder noget"

Opgør med kontor-dogmer

Den korte arbejdsuge er dog ikke det eneste tiltag, som IIH Nordic har foretaget. 

Virksomheden har også lavet nogle ganske store forandringer i forhold til arbejdsrutinerne. 

“Vi har ganske enkelt besluttet os for at gøre op med hele den måde, som man arbejder på i et kontormiljø,” siger han.

“I dag er det et kæmpe problem i mange virksomheder, at folk bliver forstyrret, når de sidder i et storrumskontor, og når du først bliver forstyrret, går det mellem 10 og 20 minutter, før du er tilbage i loopet. Mange ved, at det er et problem, der er bare ikke ret mange, der gør noget ved. Men det har vi valgt at gøre.”
Læs også: Stor undersøgelse: Disse ting giver danske it-folk størst arbejdsglæde

Medarbejdere må forstyrres

Det er blandt andet sket ved at indføre den såkaldte Pomodoro-teknik. 

Det er en arbejdsteknik, som indebærer, at medarbejderne hver især arbejder i intervaller på 25 minutter ad gangen, hvor de ikke må forstyrres.

“Når du går i Pomodoro-mode, sætter du et par høretelefoner på hovedet, hører koncentrations-musik, lukker ned for din mail, lukker ned for din telefoner og tænder for en særlig lampe på dit bord, der viser, at du ikke må forstyrres,” fortæller Henrik Stenmann. 

Hver gang medarbejderen har gennemført et Pomodoro-interval på 25 minutter, skal vedkommende holde en pause på mellem tre og fem minutter. 

Herefter kan medarbejderne gå i gang med endnu et 25 minutters interval.

Henrik Stenmann forklarer, at det er vigtigt, at medarbejderen rent faktisk holder pause hvert 25. minut. Også selvom personen er inde i et godt arbejdsflow. 

Når man har gennemført i alt fire Pomodoro-intervaller skal man holde en længere pause på mellem 15 og 30 minutter. 

Og ifølge Henrik Stenmann er det hos IIH Nordic forventningen, at du skal gennemføre i alt 12 Pomodoro-intervaller hver uge.

Læs også: Danske it-profesionelle lunke overfor fryns - det er løn, pension og stabilitet der tæller

Sender mails med 25 minutters forsinkelse

Samtidig forklarer Henrik Stenmann, at virksomheden også har taget et opgør med mail-kulturen. 

"Vi har besluttet os for, at vi ikke længere vil være slaver af Outlook," siger han.

I stedet har virksomheden flyttet en del af kommunikationen over på samarbejdsplatformen Yammer, hvilket har reduceret den samlede mail-mængde i virksomheden.

Derudover har han selv indlagt en forsinkelse på 25 minutter i alle de mails, som han sender.

“Det har den konsekvens, at jeg tvinger mig selv at ringe, hvis jeg ønsker at indgå i en dialog. Det er i sidste ende nemmere og mere tidsbesparende,” siger han.

Læs også: It-folk gider ikke have job i staten: "Det rækker altså ikke at tilbyde en it-professionel med 15-20 års erfaring 27.000 kroner om måneden"


Flere artikler om Job & Karriere

Her er 10 spændende it-job som er ledige lige nu: Søg dem her

Der er en masse ledige stillinger derude, og vi har udvalgt 10 it-stillinger fra hele landet, som du kan søge her og nu.

Vi har fundet 10 spændende it-stillinger, som du kan søge nu
Tag det næste skridt i din karriere: Her er 10 spændende stillinger, som du kan søge lige nu
På udkig efter nyt job? Vi har fundet 10 ledige stillinger til dig
Vi har fundet 10 fristende it-stillinger til dig - søg dem lige her

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu