Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Nu må Irland til det: Skal (ufrivilligt) opkræve 96 milliarder kroner fra Apple

Irland forventer at indhente milliarder i manglende skatter fra Apple de næste par uger. Men det er ikke med Irlands gode vilje.

Irland forventes at indhente 13 milliarder euro - cirka 96 milliarder danske kroner - fra Apple inden for de næste par uger.

Det sker ifølge ZDNet efter en længerevarende kritik fra EU-kommisionen, der oprindeligt havde sat en deadline for opkrævningen den 3. januar i år.

Irland skulle egentlig have indhentet de mange milliarder kroner allerede tilbage i januar 2017, og EU-kommisionen meldte ud i sidste måned, at hvis ikke Irland igangsatte processen, ville man trække Irland for den europæiske domstol.

Læs mere her: Apple skylder 97 milliarder kroner for ulovlig statsstøtte - nu hiver EU Irland i retten for ikke at opkræve pengene

De 96 milliarder kroner er manglende skatteindbetaling fra Apple til Irland. Apple har kanaliseret sin europæiske omsætning gennem to forskellige virksomheder i Irland, hvor Apple kun har skullet betale mellem 1 og 0,005 procent i skat siden 1991 på grund af en lukrativ aftale.

Denne aftale har EU-kommisionen med Margrethe Vestager i spidsen erklæret ulovlig.

Læs også: Apple og Facebook løber fra skatte-regningen: Danmark går glip af fem milliarder kroner om året

Irland vil ikke have de 96 milliarder kroner

Det er dog langt fra Irlands eget ønske at indhente 96 milliarder kroner.

Tværtimod er både Apple og Irland i gang med at appellere EU-kommisionens konklusion for at undgå at skulle betale beløbet.

Irlands finansministerium fortalte i forbindelse med dommen tilbage i 2016, at ikke alene var det lovligt at lave særaftaler omkring skat med enkelte virksomheder, det var en central del af Irlands pitch til udenlandske virksomheder.

Også andre selskaber er efterfølgende under luppen for at have lignende aftaler med Irland. Ifølge EU-kommisionen har Amazon modtaget skattefordele mellem 2006 og 2014 i Luxembourg.

Det vurderes, at Amazon kun har betalt en fjerdedel af den skat, andre virksomheder må slippe i landet. 

Også Google og Facebook bliver set efter i sømmene. Google accepterede sidste år at tilbagebetale knap 2,2 milliarder kroner til Irland og Italien i et forsøg på at stoppe efterforskningen. 

Læs også: Irland støtter Apple: Siger nej til EU's skattekrav mod Apple på 97 milliarder kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere