Så sårbart er det: Google og Facebooks nye Havfrue-søkabel til Danmark er tyndere end en dåsesodavand

Vores internetforbindelse er afhængig af en række vitale søkabler, som det Google og Facebook er ved at anlægge mellem USA og Danmark. Kablerne er tyndere end en dåsesodavand og sårbare overfor naturkatastrofer. I fremtiden kan de også blive mål for fremmede magter.

I dag betragter vi lynhurtig adgang til Google, Facebook og andre internettjenester som noget selvfølgeligt og naturligt. 

Men i virkeligheden hviler vores adgang på en relativ skrøbelig infrastruktur, hvor 99 procent af verdens internettrafik passerer gennem sårbare undersøiske fiber-optiske internetkabler som det nye Havfrue-kabel, der til næste år kommer til at forbinde USA og Danmark. 

Det nye søkabel bliver trukket i land i Endrup ved Esbjerg og bliver anlagt i et storstilet samarbejde mellem Facebook, Google og virksomheden Aqua Comms, der hver især deler den båndbredde, som kablet leverer.

Læs også: Google og Facebook bag nyt kæmpe-søkabel til Danmark: Rammer den danske kyst i 2019

Tyndere end en dåsesodavand
Tæt på kysten, hvor kablerne er mest sårbare, er de på tykkelse med en dåsesodavand, mens de længere ude på havet er endnu tyndere.

Kablerne er ifølge Mike Hollands, der er chef for markedsudvikling og strategi, hos datacentervirksomheden Interxion, pakket ind i flere lag af beskyttende materiale og bliver spulet ned i havbunden.

Ikke desto mindre er de alligevel sårbare over for især overrivninger af skibsankere, ligesom også naturkatastrofer som jordskælv kan forårsage brud på kablerne.

Der har sågar været enkelte eksempler på, at hajbid har været årsag til kabelbrud. Sidstnævnte hører dog ifølge Mike Hollands til sjældenhederne. 

Han peger i stedet på, at der gennem de seneste år har været en stigende bekymring for, at søkabler kan blive mål for bevidste og målrettede angreb.  

”Søkabler er ikke blot sårbare overfor uheld, men også overfor fjendtlige handlinger fra eksempelvis fremmede magter. En fremmed magt kan have en strategi om skade økonomien i et land ved at angribe denne type kabler, ” siger Mike Hollands til Computerworld.

Eksempelvis har de amerikanske myndigheder tidligere udtrykt bekymring over, at russiske ubåde og såkaldte ”spion-skibe” er begyndt at udvise store interesse for en række vitale søkabler ud for den amerikanske kyst. 

New York Times skriver, at Pentagon frygter, at russerne er på udkig efter sårbarheder på store dybder, hvor det er svært overvåge og reparere kablerne.

Nationer har mistet internetforbindelsen
Bliver et eller flere vitale kabler overrevet kan det få store konsekvener. Og der er flere eksempler på, at brudte kabler har resulteret i at hele nationer har oplevet, at deres internet er blevet lammet.

Ifølge magasinet Wired resulterede et jordskævl i 2006 i, at et undersøisk kabel i Taiwan blev revet over, hvorefter landet mistede internetforbindelsen til Hong Kong, Kina og hele Sydøstasien.

To år senere  et brud på et undersøisk internetkabel ud for den egyptiske havneby Alexandria, at internetforbindelsen forsvandt i Egypten, Indien, Pakistan og Kuwait.

I 2013 blev et søkabel ud for Alexandria igen beskadiget. Ifølge myndighederne resulterede det i, at internethastigheden i Egypten faldt med 60 procent, og efterfølgende blev tre personer anholdt under mistanke for at have beskadiget kablet som led i hvad myndighedere betegnede som en "kriminel handling". Internettet drives af få kabler
Nicole Starosielski, der er lektor ved New York University og er specialiseret i den globale kable-infrastruktur, påpeger desuden i et interview med magasinet Wired, at de fleste mennesker antager, at internettets infrastruktur er redundant og distribueret.

Ifølge lektoren er det også korrekt, når det gælder de kabler, der er trukket på land.

Men det er langt fra tilfældet under vand.

”Jeg tror folk vil blive overrasket, hvis de vidste, at der blot er lidt over 200 kabel-systemer, der driver al internettrafik på tværs af oceanerne og disse systemer er koncentreret i meget få områder. Det betyder at kablerne meget ofte bliver kanaliseret gennem de samme snævre trykpunkter rundt omkring på kloden,” sagde hun til Wired i 2015

Læs også: Datacentre vælter ind over landets grænser: Danmark kan blive hjemsted for de motorer der driver internettet

Sikkerheden oprustes
Mike Hollands fra Interxion påpeger dog, at der gennem de seneste år er sket en udbygning infrastrukturen samt en oprustning af sikkerheden omkring kablerne. 

Det gælder især i forhold til de såkaldte ”landing centers,” der er placeret der, hvor kablerne rammer landjorden

Tidligere var det ifølge Mike Hollands relativt dårligt designede bygninger med relativt dårlig fysisk sikkerhed.

”Men i dag ser vi, at der bliver etableret bygninger med betydeligt højere sikkerhed på de steder, hvor kablerne rammer landjorden. Jeg ved, at det er tilfældet det sted, hvor Havfrue-kablet forlader amerikansk landjord, og vi forventer, at det samme bliver tilfældet på det sted i nærheden af Esbjerg, hvor kablet rammer dansk jord,” siger han.

Trafikken bliver spredt
Ifølge Mike Hollands falder risikoen for større udfald samtidig i takt med, at trafikken bliver spredt udover flere og flere søkabler.

”Hvert år bliver der lagt flere og flere kabler ud, og i øjeblikket arbejdes der efter en strategi om at skabe større diversitet i infrastrukturen. Skulle en fremmed magt angribe kablerne ville det derfor kræve et systematisk angreb, hvor adskillige kabler blevet angrebet samtidig," vurderer Mike Hollands.

Han påpeger at et scenarie med flere overrevne kabler på samme tid er mere sandsynligt i forbindelse med en stor naturkatastrofe.  

"I forbindelse med kraftige jordskælv er det sandsynligt, at adskillige kabler kan blive beskadiget samtidig,” siger han.

Han forklarer, at han eksempelvis har viden om, at en af verdens helt store it-giganter arbejder efter en strategi, der indebærer, at trafikken over Atlanterhavet skal ledes via mindst tre forskellige kabler.

Derfor vurderer han heller ikke, at det vil have nogen større effekt for internetbrugere i Danmark eller andre steder i Europa, hvis det kommende Havfrue-kabel bliver beskadiget. 

”De virksomheder, der er involveret, vil have backup-strategier, og derfor er det formodentligt ingen, som vil bemærke det, hvis der sker et udfald på Havfrue-kablet. Eksempelvis er en virksomhed som Facebook også koblet op på det kabel, der går fra USA til Bilbao i Spanien, hvor fra trafikken kan omdirigeres til datacenteret i Danmark,” siger Mike Hollands.

Kabelbrud kan være kritiske i visse regioner
Han påpeger dog at kabelbrud kan være betydeligt mere kritiske i regioner med dårligere internet-infrastruktur. 

”USA og Europa er forbundet med mange undersøiske kabler, men der er nationer i verden, som i dag kun er forbundet med et enkelt eller to kabler, og de er naturligvis langt mere sårbare overfor et kabelbrud,” siger han.

Det vurderes, at Facebook og Google skal bruge båndbredden fra Havfrue-kablet i forbindelse med virksomhedernes datacenter-oprustning i Norden, mens Mike Hollands vurderer, at tredjeparten i konsortiet bag anlæggelsen af kablet, Aqua Comms, vil videresælge sin del af båndbredden til andre virksomheder.

Derfor er det også Mike Hollands vurdering, at det nye kabel vil komme til at styrke Danmarks rolle, som datacenter-nation.

Læs også: Her er historien om Googles hemmelige 'Project Earth' - og forbindelsen til Fredericia
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

"Det er skide sjovt, at vi nu også kan følge med i en masse data under kampene. Men det betyder også, at dårlige tabere kan henvise til vores bordfodbold-data"

Alle de indsamlede data bliver bearbejdet via machine-learning, der giver os en masse statistik på vores bordfodboldkampe. Vi kan eksempelvis se hvilket hold, der har haft bolden mest, og hvem der har flest skud på mål. Vi har også installeret en optisk sensor i målet, der registrerer, når der bliver scoret og holder styr på stillingen.

Erik Kaae stopper som topchef i EG efter salg til DXC Technology - forlader nu helt it-branchen
Morgen-briefing: Lars Seier henter dansk erhvervsprofil til krypto-virksomhed / Amazon investerer milliarder i Tesla-rival / Google køber grunde op via mystiske skuffeselskaber / Apple henter tidligere Microsoft-chef til ny smart home-satsning
Ugen i tech: Stort Samsung læk: Her er selskabets forårskollektion af wearables / Canon-prisbombe – halverer nærmest prisen på spritnyt fullframe kamera / Salg på prisstærkt Nvidia GTX1660 er tyvstartet.
2 Test af Microsoft Surface Laptop 2: En genial laptop - hvor Microsoft begår nogle sløje svipsere
Årets største mobil-messe åbner snart portene: Her er de fem nyheder, vi glæder os mest til
Netcompanys bestyrelsesformand trækker sig: Fravælger selskabet til fordel for andre bestyrelsesposter
11 Her er Googles svar på nye EU-regler, der 'kan ødelægge internettet for altid': "Detaljerne er vigtige"


Premium
Regeringens Disruptionsråd blev udskammet og latterliggjort – men nu får vi indblik i de reelle resultater
Regeringens Disruptionsråd blev udskammet og latterliggjort, da skuespilleren Helle Joof gjorde sig klog på indianerstammer og disruption. Men nu kan vi efter knap to år gøre status over rådets arbejde.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital
I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.
White paper
Gratis e-bog: Mister du pusten på BI-bjergetapen? Tag den lige vej i stedet!
Denne e-bog er relevant for dig der sidder i en virksomhed, der allerede arbejder med Dynamics 365 for Finance & Operations, eller som overvejer at få det. Det er din genvej til at komme tilbage på BI-motorvejen, hurtigt og på den rigtige måde. Du finder ud af hvordan du kommer ud over bumpene og uden om hullerne på bjergvejen med CBI Plugin, så du igen kommer tilbage på motorvejen og kan køre direkte mod målet. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du kommer over – eller helt undgår – de største bump på bjergetapen.