Artikel top billede

Blockchain bliver den helt store killer app for supply chain i 2018: Mindre snyd, mindre spild - har nogen råd til at lade være?

ComputerViews: Blockchain-teknologien, der ligger til grund for alle kryptovalutaer, vil inden for det kommende år ændre hele supply chain-delen af din forretning. Er du klar til at rykke?

ComputerViews: Blockchain er blevet kaldt for den mest disruptive teknologi, siden internettet så dagens lys.

Og 2018 bliver året, hvor vi teknologien tager springet fra internettets undergrund, hvor eksempelvis kryptovalutaerne bliver skabt, til at blive konkret, reel og værdiskabende for mange forretninger og industrier.

For nylig meddelte IBM og A.P. Møller-Mærsk, at de indgik tæt samarbejde om at udvikle og deploye et nyt blockchain-baseret shippingsystem, som skal digitalisere deres supply chains og gøre det muligt at tracke varer og last i real tid verden over.

Gammeldags system

Den globale shipping-industri er i dag relativ primitiv og anvender i dag i stort omfang et EDI-baseret system [‘electronic data interchange’].

EDI har mere end 30 år på bagen og er dybest set en elektronisk version af gammeldags dokumentudveksling - typisk ordrer og fakturaer - som sendes frem og tilbage via systemet.

Det gammeldags system indeholder en række begrænsninger - eksempelvis at det kan være svært hele tiden at tracke og holde øje med nøjagtigt hvor mange containere, varer eller andet, der befinder sig hvor på nøjagtigt hvilke tidspunkter verden over.

I et blockchain-baseret system, som det IBM og Mærsk vil udvikle, vil alle ændringer omgående blive tilgængelige for alle, der er tilknyttet kæden.

Det bliver til gengæld muligt med indførelsen af blockchain-baserede systemer. Det gør det også muligt løbende eksempelvis at få godkendelser fra havne, told-myndigheder og lignende hen ad vejen.

Indførelse af blockchain-baserede systemer kan dermed komme til at udgøre et kvantespring for alle industrier, der på en eller anden måde arbejder med flytning af varer - hvilket jo gælder stort set alle, da næsten alle industrier på en eller anden måde beskæftiger sig med supply chain.

Stort potentiale - men lang vej

Der er stort potentiale for mange industrier i blockchain-teknologiens indbyggede grundlag: Via mange af hinanden uafhængige kilder løbende at bekræfte bestemte informationer - eksempelvis position, sikkerhed, fødevare-behandling, finansielle transaktioner, it og meget andet.

Der er dog stadig et stykke vej inden de store gennembrud mange steder - også selv om der eksperimenteres med blockchain mange steder for tiden.

Eksempelvis har Microsoft i flere år tilbudt såkaldt ‘blockchain-as-a-service (Baas) på Azure-platformen.

Hewlett-Packard Enterprise lancerede sit eget system - Mission Critical DLT (Distributed Ledger Technology) i november. Og vi har selvfølgelig også IBM på banen.

Supply chain bliver en killer app

Der er ikke lang vej, når det gælder supply chain, hvor blockchain med den nye aftale mellem IBM og A.P. Møller-Mærsk står til at blive den helt store killer app i 2018.

Når det gælder håndtering af supply chain skal data nemlig traditionelt gennem mange kilder, ligesom varerne skal håndteres af mange forskellige instanser og hænder - producenter, leverandører, kunder, myndigheder, transportører, formidlere og så videre.

Helt enkelt ønsker producenterne at sikre, at deres varer når frem til det ønskede mål til tiden, mens kunderne ønsker at sikre, at varerne kommer fra enten en specifik producent eller fra en producent uden ‘lig i lasten,’ som risikerer at skabe problemer.

Disse ønsker har det gamle papir-baserede EDI-system svært ved at imødekomme.

Men blockchain-kæden - både den åbne, som kan ses af alle, samt den lukkede, som kun kan ses af godkendte deltagere - har fat i begge ender samtidig og sikrer, at der ikke bliver fiflet med oplysningerne undervejs, fordi de enkelte blokke i kæden ikke kan ændres, når de først er blevet skabt - hvilket sker i realtid.

Det betyder, at både producenter, distributører og kunder samtidig kan følge produkternes vej gennem supply chainen, hvor de hele tiden har adgang til de samme oplysninger.

Denne gennemsigtighed vil uden den mindste tvivl gøre dem i stand til at reducere deres omkostninger, hvor en del i dag anvendes til spild - eksempelvis i form af forsinkelser, forsvundne varer, forkerte varer eller andet.

IBM og Mærsk var ganske klar i spyttet, da det nye samarbejde blev præsenteret for en uges tid siden:

“Potentialet i en ny neutral og åben digital platform, der sikkert og let kan sikre udveksling informationer, har et kæmpe potentiale, og den vil være til gavn for alle spillerne på tværs af logistikkæden,” lød det fra selskabet.

Det åbne spørgsmål er selvfølgelig, om de øvrige spillere i markedet er med på ideen. Og om de overhovedet har nogen mulighed for ikke at være med, når først IBM og Mærsk søsætter løsningen.

Er der andre industrier, hvor potentialet i blockchain ligger lige for? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Overblik: Her er it-organisationens to-do-liste med de afgørende teknologier og digitale strategier

Verdens største it-analysefirma advarer: Blockchain er over-hypet – lad dig ikke rive med

Virksomhederne er begyndt at lede: Der venter guld og grønne skove for it-folk med blockchain-kompetencer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere