Artikel top billede

Test af Vifa Reykjavik: Lille, men utrolig lydstærk højttaler

En af Danmarks højttaler-veteraner har udgivet en lille, men ganske fin bluetooth-højttaler kaldet Reykjavik, og vi er lige så store fans af højttaleren, som vi er af byen

Danmark associeres blandt udlændinge med smørrebrød, at være det lykkeligste folk i verden samt for at bygge gode højttalere.

Vi er verdenskendte for at være mestre i at få vibrationer til at lyde så smukt som muligt med det danske klenodie Bang & Olufsen i front.

Al god lyd kommer dog ikke fra Struer. Noget af den kommer fra Viborg, hvor danske Vifa har hjemme.

Det er en virksomhed, der siden 1933 har produceret højttaler-drivere til andre højttaler-producenter indtil 2014, hvor Vifa i stedet blev til et selvstændigt bran med højttalere opkaldt efter nordiske hovedstader.

Den mindste af højttalerne - og den mindste af hovedstaderne - er Reykjavik.

Reykjavik, altså højttaleren, er lille, transportabel og en absolut værdig konkurrent til B&O Plays modstykke, B&O Play A1 - der dog er markant dyrere.

Dansk design

Vi kan nemlig ikke tale om Vifa’s Reykjavik-højttaler uden også at tale om B&O Plays højttalere.

Begge selskaber har grobund i det jyske højland (Vifas grundlægger har endda haft familie ansat hos Bang & Olufsen), så det er naturligt, at der er en vis lighed i materialevalg og æstetik.

Imens Vifas andre højttalere er mere ikoniske i de meget bløde, men stadig rektangulære former, kan Reykjavik godt ligne en sofabeklædt B&O Play A2-højttaler.

Det skal forstås som en ros, selvom Vifa nok helst er fri for sammenligningen med den struerske rival.

Reykjavik er en lille og praktisk cirkulær højttaler dækket i sort aluminium eller gråt stof fra den danske stofproducent Kvadrat (som også B&O Play benytter sig af på sine A6 og A9-højttalere).

Læs også: Test: B&O Play A6: Flot lyd til dem som vil betale for design

Reykjavik skal nok holde til at blive kastet ned i tasken gentagne gange - og den vil pryde enhver hylde i hjemmet.

En læderrem giver dig mulighed for at holde eller hænge højttaleren op i en krog, men vi ville nok have ønsket, at remmen var vendt 90 grader, så den nemmere kunne hænge på en knage. Det er en detalje.

Dog er der småting ved højttaleren, som taler imod den, hvor finishen er ikke helt i toppen.

Eksempelvis er samlingen mellem stof og gummibund ikke ensartet hele vejen rundt, og stoffet føles og en kende mere fnulret end hos B&O. Det er igen detaljer.

Højttaleren har både en 3,5mm minijack-port samt en USB C-port til opladning.

Det er rart, at de nye stik begynder at være på de nye højttalere. Også B&O Plays P2 har den nye USB C-port.

Læs også: Test: P2 er B&O Plays mindste trådløse højttaler - og klart pengene værd

Hårde knapper

Højttaleren har en række knapper, som er let skjult af højttalerens hældning.

Her kan du styre lydstyrke og sang samt acceptere et opkald eller lægge på igen.

Det gør højttaleren god som en møde-enhed, og mikrofonerne er faktisk gode, får vi af vide af folk i den anden ende af en samtale.

Knapperne er dog lidt hårde, når de er gemt under gummioverfladen. Det er igen en detalje, men ikke desto mindre værd at nævne.

Der sidder desuden et 2.600 mAh batteri i Reykjavik, og vi har på to uger med daglige afspilninger kun opladt den en enkelt gang.

Det er fornemt.

Fed lyd i lille skal

I den lille Reykjavik (højttaleren… ikke byen) sidder der tre enheder: to tweeter og en woofer, og lyden skydes ud i alle retninger.

Måske er Reykjavik lille, men lyden er stor, tydelig og behagelig.

Der er imponerende meget lyd i den lille skal, bassen er dyb og med fine detaljer, og vokaler er tydelige og klare, hvad end det er Annika Aakjær, Prince eller Nick Cave.

Nej den kan sjovt nok ikke fremmane den samme dybde og styrke som de større Vifa-højttalere, men vi bliver til stadighed imponeret over, hvor meget kraft der kan være i selv små højttalere, og vi placerer Reykjavik i samme kategori som B&O Play’s A1, hvad angår lydoplevelsen.

Du har også mulighed for at forbinde to Reykjavik-højttalere for stereolyd, men dette har vi ikke testet. Der er en dedikeret knap under højttaleren for stereo-parring, så det virker til at være en let opsætning.

Læs også: B&O Play A1: Endelig et fedt B&O-produkt til en fornuftig pris

Konklusion

Reykjavik er ikke lige så forfinet, lige så raffineret i design og eksekvering som B&O Play A1.

Omvendt betaler du også markant mindre for Vifa Reykjavik end for en tilsvarende B&O Play A1’er, så det kan vi sagtens leve med.

Prisen ligger omkring de 1.500 kroner.

Hvor højttaleren absolut intet fejler er på lydsiden. For sin type produkt får du en lille og mobil højttaler med en udmærket batterilevetid og flot lyd.

Knapperne er lidt for hårde, og vores specifikke model havde lidt finish-mangler, men det er detaljer på et ellers lækkert produkt.

Dansk lyd er bare god lyd.

Læs også: Test af Marshall multi room-løsning: Rock’n roll i alle dine rum


Loading ikon