Test af Vifa Reykjavik: Lille, men utrolig lydstærk højttaler

En af Danmarks højttaler-veteraner har udgivet en lille, men ganske fin bluetooth-højttaler kaldet Reykjavik, og vi er lige så store fans af højttaleren, som vi er af byen

Danmark associeres blandt udlændinge med smørrebrød, at være det lykkeligste folk i verden samt for at bygge gode højttalere.

Vi er verdenskendte for at være mestre i at få vibrationer til at lyde så smukt som muligt med det danske klenodie Bang & Olufsen i front.

Al god lyd kommer dog ikke fra Struer. Noget af den kommer fra Viborg, hvor danske Vifa har hjemme.

Det er en virksomhed, der siden 1933 har produceret højttaler-drivere til andre højttaler-producenter indtil 2014, hvor Vifa i stedet blev til et selvstændigt bran med højttalere opkaldt efter nordiske hovedstader.

Den mindste af højttalerne - og den mindste af hovedstaderne - er Reykjavik.

Reykjavik, altså højttaleren, er lille, transportabel og en absolut værdig konkurrent til B&O Plays modstykke, B&O Play A1 - der dog er markant dyrere.

Dansk design
Vi kan nemlig ikke tale om Vifa’s Reykjavik-højttaler uden også at tale om B&O Plays højttalere.

Begge selskaber har grobund i det jyske højland (Vifas grundlægger har endda haft familie ansat hos Bang & Olufsen), så det er naturligt, at der er en vis lighed i materialevalg og æstetik.

Imens Vifas andre højttalere er mere ikoniske i de meget bløde, men stadig rektangulære former, kan Reykjavik godt ligne en sofabeklædt B&O Play A2-højttaler. Det skal forstås som en ros, selvom Vifa nok helst er fri for sammenligningen med den struerske rival.

Reykjavik er en lille og praktisk cirkulær højttaler dækket i sort aluminium eller gråt stof fra den danske stofproducent Kvadrat (som også B&O Play benytter sig af på sine A6 og A9-højttalere).

Læs også: Test: B&O Play A6: Flot lyd til dem som vil betale for design

Reykjavik skal nok holde til at blive kastet ned i tasken gentagne gange - og den vil pryde enhver hylde i hjemmet.

En læderrem giver dig mulighed for at holde eller hænge højttaleren op i en krog, men vi ville nok have ønsket, at remmen var vendt 90 grader, så den nemmere kunne hænge på en knage. Det er en detalje.

Dog er der småting ved højttaleren, som taler imod den, hvor finishen er ikke helt i toppen.

Eksempelvis er samlingen mellem stof og gummibund ikke ensartet hele vejen rundt, og stoffet føles og en kende mere fnulret end hos B&O. Det er igen detaljer.

Højttaleren har både en 3,5mm minijack-port samt en USB C-port til opladning.

Det er rart, at de nye stik begynder at være på de nye højttalere. Også B&O Plays P2 har den nye USB C-port.

Læs også: Test: P2 er B&O Plays mindste trådløse højttaler - og klart pengene værd

Hårde knapper
Højttaleren har en række knapper, som er let skjult af højttalerens hældning.

Her kan du styre lydstyrke og sang samt acceptere et opkald eller lægge på igen.

Det gør højttaleren god som en møde-enhed, og mikrofonerne er faktisk gode, får vi af vide af folk i den anden ende af en samtale.

Knapperne er dog lidt hårde, når de er gemt under gummioverfladen. Det er igen en detalje, men ikke desto mindre værd at nævne.

Der sidder desuden et 2.600 mAh batteri i Reykjavik, og vi har på to uger med daglige afspilninger kun opladt den en enkelt gang.

Det er fornemt. Fed lyd i lille skal
I den lille Reykjavik (højttaleren… ikke byen) sidder der tre enheder: to tweeter og en woofer, og lyden skydes ud i alle retninger.

Måske er Reykjavik lille, men lyden er stor, tydelig og behagelig.

Der er imponerende meget lyd i den lille skal, bassen er dyb og med fine detaljer, og vokaler er tydelige og klare, hvad end det er Annika Aakjær, Prince eller Nick Cave.

Nej den kan sjovt nok ikke fremmane den samme dybde og styrke som de større Vifa-højttalere, men vi bliver til stadighed imponeret over, hvor meget kraft der kan være i selv små højttalere, og vi placerer Reykjavik i samme kategori som B&O Play’s A1, hvad angår lydoplevelsen.

Du har også mulighed for at forbinde to Reykjavik-højttalere for stereolyd, men dette har vi ikke testet. Der er en dedikeret knap under højttaleren for stereo-parring, så det virker til at være en let opsætning.

Læs også: B&O Play A1: Endelig et fedt B&O-produkt til en fornuftig pris Konklusion
Reykjavik er ikke lige så forfinet, lige så raffineret i design og eksekvering som B&O Play A1.

Omvendt betaler du også markant mindre for Vifa Reykjavik end for en tilsvarende B&O Play A1’er, så det kan vi sagtens leve med.

Prisen ligger omkring de 1.500 kroner.

Hvor højttaleren absolut intet fejler er på lydsiden. For sin type produkt får du en lille og mobil højttaler med en udmærket batterilevetid og flot lyd.

Knapperne er lidt for hårde, og vores specifikke model havde lidt finish-mangler, men det er detaljer på et ellers lækkert produkt.

Dansk lyd er bare god lyd.

Læs også: Test af Marshall multi room-løsning: Rock’n roll i alle dine rum
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

"Det er skide sjovt, at vi nu også kan følge med i en masse data under kampene. Men det betyder også, at dårlige tabere kan henvise til vores bordfodbold-data"

Alle de indsamlede data bliver bearbejdet via machine-learning, der giver os en masse statistik på vores bordfodboldkampe. Vi kan eksempelvis se hvilket hold, der har haft bolden mest, og hvem der har flest skud på mål. Vi har også installeret en optisk sensor i målet, der registrerer, når der bliver scoret og holder styr på stillingen.

Erik Kaae stopper som topchef i EG efter salg til DXC Technology - forlader nu helt it-branchen
Morgen-briefing: Lars Seier henter dansk erhvervsprofil til krypto-virksomhed / Amazon investerer milliarder i Tesla-rival / Google køber grunde op via mystiske skuffeselskaber / Apple henter tidligere Microsoft-chef til ny smart home-satsning
Ugen i tech: Stort Samsung læk: Her er selskabets forårskollektion af wearables / Canon-prisbombe – halverer nærmest prisen på spritnyt fullframe kamera / Salg på prisstærkt Nvidia GTX1660 er tyvstartet.
2 Test af Microsoft Surface Laptop 2: En genial laptop - hvor Microsoft begår nogle sløje svipsere
Årets største mobil-messe åbner snart portene: Her er de fem nyheder, vi glæder os mest til
Netcompanys bestyrelsesformand trækker sig: Fravælger selskabet til fordel for andre bestyrelsesposter
11 Her er Googles svar på nye EU-regler, der 'kan ødelægge internettet for altid': "Detaljerne er vigtige"


Premium
Regeringens Disruptionsråd blev udskammet og latterliggjort – men nu får vi indblik i de reelle resultater
Regeringens Disruptionsråd blev udskammet og latterliggjort, da skuespilleren Helle Joof gjorde sig klog på indianerstammer og disruption. Men nu kan vi efter knap to år gøre status over rådets arbejde.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital
I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.
White paper
Sikkerhedsimplikationerne ved digital transformation
I Fortinets rapport fra 2018 omkring sikkerhedsimplikationerne ved digital transformation, tages temperaturen på den aktuelle tilstand for Cybersecurity i organisationer rundt omkring i hele verden. Blandt de 300 respondenter viste der sig en række spændende trends. Her er et par stykker af dem: - Digital Transformation er den mest indflydelsesrige it-trend i organisationer i dag. Hele 92% svarede at det har stor indvirkning på deres forretning - Sikkerhed er den klart største udfordring i forhold til digital transformation. Hele 85% mener det har stor indvirkning på deres forretning Download hele rapporten her og få flere spændende findings.