Artikel top billede

Test: B&O Play A6: Flot lyd til dem som vil betale for design

B&O Play A6 er en atypisk højttaler til dem, som ønsker en blanding af dansk design og et moderne lydbillede.

Vi lytter ikke til musik, som vi gjorde i gamle dage. Musik og radio i hjemmet er ikke længere et samlingspunkt, men skal i stedet være en konstant, en form for baggrundsstøj, som skal dulme vores frygt for stilhed. 

Det kræver en anden form for højttaler, mener B&O Play, hvilket er grunden til A6-højttaleren, som med en atypisk form skal "fylde rummet ud" med musik.  

Den koster som alt andet B&O Play mere, end hvad den ellers høje lydkvalitet retfærdiggør, men den irregulære højttaler er designet og velproduceret godt nok til, at nogle vil finde prisen retfærdig.

Design
B&O BeoPlay A6 er en samlet højttalerløsning med fem højttalere samlet i et chassis, der er bøjet som en bommerang for at sprede lyden bedre i rummet.

Den buede, bløde front er betrukket af stof fra det danske stofhus Kvadrant, og kun et lille B&O Play-ikon afslører afsenderen. Det vækker minder til sofaer fra 70'erne, men på en beroligende måde. Det føles dansk. 

Det er dog ikke en højttaler, der vil stjæle opmærksomhed i hjemmet, men den har alligevel mere sjæl end et par hvide, generiske bluetooth-højttalere.

Under stoffet sidder der to 3/4" diskanthøjttalere, to 4" basenheder og på bagsiden en 1,5" fuldtoneenhed, som skyder lyden bagud - ofte rettet ind i en væg - for at sprede lyden bedre i rummet.

På bagsiden finder du også et håndtag, så du kan tage højttaleren med dig rundt eller hænge den fast med et væghængsel, og på bagsiden finder du også adgang til samtlige porte.

Her er der placeret et mini-jack, ethernetstik og strømkabel, og du kan ligeledes ændre på højttalerens bas alt efter, om højttaleren skal hænge på væggen, stå i hjørnet eller være ude i det fri. (Vi prøvede og kunne ikke høre forskel).

Sådan lyder A6
Mens højttaleren ikke stjæler opmærksomhed på samme måde som andre B&O-produkter - vi kigger på dig A9 - så bliver man så absolut imponeret over det lille buede vidunder, når først der trykkes tænd på din telefon.

Lyden er behagelig, men imponerende i forhold til den lille størrelse, og bassen er kløftedyb, mellemtonen fin og delikat, mens diskanten er ren og klar.

Ved testede sange var alle smådetaljer tydelige, bassen pragtfuld og vokalen tydelig.

Jeg kunne for eksempel for første gang tydeligt høre, at der i Kaizars Orchestra-braget Aldri mer Vodka, Violetta, er et xylofon-stykke hen mod slutningen. 

Bassen følger fint med selv i den bastunge dub step-genre, men må krybe til kors, hvis først volumen skrues op til fredagsfesten. Det lyder stadig godt, men blot mindre imponerende, da bassen ikke kan følge med og mudrer sammen.

Ikke desto mindre gør A6 præcis det, som B&O Play lover med højttaleren: Min stue er fyldt ud med musik og det lyder godt, uanset om jeg sidder i Fatboyen i hjørnet på gulvet, i sofaen eller ved spisebordet.

Forbinder via.... Ja næsten alt?
A6 er ikke udstyret med massevis af porte på bagsiden, men skal i stedet sprede stemning via diverse trådløse tilknytninger - fuldstændig som B&O Plays S3, som vi testede tilbage i januar.

A6 understøtter Bluetooth, Spotify Connect og kommer også til at understøtte Google Cast.

Vi testede hovedsageligt A6 via Bluetooth, og det fungerede fremragende. Forbindelsen var uafbrudt og uden støj, men der var en underlig lang forsinkelse på input på telefonen, til at sangen stoppede i højttalerne.

Det betød, at vi ikke kunne se en YouTube-film på telefonen, da billede på telefon og lyd fra højttaler var ude af takt.

Vi prøvede gentagende gange med mange forskellige enheder, men problemet eksisterede på tværs af platforme.

Dog var vi glade for måden, som højttaleren parres med telefonen eller tablet. A6 er konstant i stand by og tændes automatisk, når du forbinder via bluetooth. Slut er det med først at skulle tænde på en fjernbetjening eller knap. Det kan vi lide.

Der er også mulighed for at slutte flere B&O Play og Bang & Olufsen-produkter sammen, hvis de ligesom A6 understøtter B&O Multiroom-funktionen, og på den måde får du et Sonos-agtigt setup.

Men der er stadig minusser
Hvis du er til B&O's skandinaviske design og lyd, så taler alt jo for at købe en A6.

Men der er stadig minusser, som er værd at tage med.

Selve opsætningen af A6 var vi meget tæt på at opgive.

Det skal ske via B&O Plays BeoSetup-app (vi brugte Android), som er lige så ubrugelig, som saltvand er til at slukke tørsten.  

Der henvises til flere forskellige B&O Play-produkter, men A6 var ikke en af dem, og det tog over 40 minutter at få det til at fungere - og det var først efter, vi trawlede nettet for en PDF-manual til A6.

Ligeledes er der prisen. Du giver 7.500 kroner for A6, hvilket er mange penge. Nogle af de penge går uden tvivl til designet og materialevalget i A6, så hvis du er ligeglad med den slags, men blot vil have den bedste lyd, så findes det andetsteds billigere.

Konklusion
BeoPlay A6 kan sagtens være din højttalerløsning til stuen. Lydkvaliteten er imponerende, taget sin størrelse i betragtning, og bluetooth- og de trådløse funktioner fungerer godt og stabilt.

Du kan tilknytte A6 til andre B&O-produkter, så der dannes et musikalt netværk, og det underspillede, rolige og stilsikre design er flot og gennemarbejdet, om end nogle vil klassificere det som kedeligt

Alt er dog ikke lutter roser.

Opsætnings-appen er på ingen måde lige så gennemført som det fysiske produkt, og vi havde problemer med Bluetooth-forsinkelse uanset hvilket medie, vi afspillede fra.

Ligeledes er 7.500 kroner mange penge.

Nogen vil kalde det en retfærdig pris for et designerprodukt med god lyd, andre vil kalde det røveri ved højlys dag.

Hvilken lejr sidder du i?

Læs også: Test af Microsoft Surface Pro 4: Hurtigere, bedre, hårdere, stærkere


Loading ikon