Artikel top billede

Region Syddanmark banket på plads: Må ikke skjule vigtige Systematic-oplysninger i milliardudbud

Det var i strid med offentlighedsloven, da Region Syddanmark i september sidste år godkendte en række fundamentale overstregninger fra Systematic i forbindelse med EPJ-udbuddet i regionen. Ankestyrelsen vil have en ny forklaring fra regionen, hvis vigtige oplysninger fortsat skal mørklægges.

Region Syddanmark valgte tilbage i september at godkende en række overstregninger i afgørende dokumenter på baggrund af input fra aarhusianske Systematic.

Men baggrunden for den beslutning for en hård medfart af Ankestyrelsen. 

Computerworld klagede over den beslutningen, og styrelsen har nu givet Computerworld medhold i, at belægget for at undtage oplysningerne ikke var i orden.

"Efter en gennemgang af sagen er det Ankestyrelsens opfattelse, at Region Syddanmark ikke med den anførte begrundelse har været berettiget til at undtage oplysningerne i prækvalifikationsrapporten," skriver styrelsen i sin afgørelse.

Læs mere om sagen her: Systematic og Region Syddanmark skjuler detaljer om milliard-udbud: Her er papirerne offentligheden ikke må se

Gang i overstregningstuschen

Hos Systematic havde man haft lige hidsigt nok gang i overstregningstuschen, da Region Syddanmark henvendte sig med sin forespørgsel om udlevering af materiale i forbindelse med prækvalifikationen i regionens EPJ-udbud. 

Argumentet var, at de undtagede oplysninger var såkaldt forretningskritiske for Systematic en påstand, som Region Syddanmark, der i sidste ende har ansvaret, valgte at tro på. 

Se de afgørende papirer her: Afsløring: Systematic mørklægger vigtige oplysninger i milliard-udbud

Men forklaringen om at teksten bag de mange sorte streger skulle være af forretningskritisk betydning holder ikke med den nuværende forklaring. Det understreger Ankestyrelsen i sin afgørelse.

"Ankestyrelsen finder endvidere ikke, at Region Syddanmark  har redegjort for, hvorfor regionens bedømmelse af tilbudsgiverne, herunder Systematic A/S, efter regionens opfattelse er oplysninger om virksomheders forretningsforhold."   

Eksperter fik ret

Med afgørelsen fra Ankestyrelsen får lektor på Aalborg Universitet Sten Bønsing og Carina Risvig Hamer, der er lektor i erhvervsforvaltningsret på Syddansk Universitet medhold.

Da regionen valgte at godkende overstregningerne i prækvalifikationsrapporten, var det deres vurdering, at det var i strid med reglerne.


“Jeg mener ikke, at det er oplysninger, Region Syddanmark kan undtage. Det er oplysninger, der skal gives aktindsigt i. Der er ikke tale om forretningshemmeligheder eller oplysninger, der i øvrigt påvirker virksomheden," sagde  Carina Risvig Hamer i oktober til Computerworld.

Samme overbevisning var Sten Bønsing af. 

“Jeg mener, at Region Syddanmark skulle have givet aktindsigt i de her oplysninger. Jeg synes ikke, at jeg kan se, at der er noget af det her, der falder ind under de bestemmelser i offentlighedsloven," sagde han på samme tidspunkt. 

Senere i forløbet er CGI sprunget fra, så det nu kun er Cambio og Systematic, der kæmper om ordren til omkring 1 milliard kroner. Det forventes, at der falder afgørelse i udbuddet i marts eller april i år. 

Computerworld følger løbende sagen.  

Læs mere om det her: Region Syddanmark på kant med loven: Hjælper Systematic med at skjule vigtige dokumenter i milliard-udbud

Læs mere om hele sagen her: 

Kendt professor dumper beregningsmodel bag [b]Region Syddanmarks milliard-udbud: "Regionen bruger modellen til at træffe en mekanisk afgørelse med hovedet under armen"

Overrasket NNIT-boss efter udbuds-exit i [b]Region Syddanmark[/b]: "Det virker som om, at vi er blevet lidt hårdt dømt“

Stor-leverandør trækker sig uden varsel fra milliard-udbud i [b]Region Syddanmark[/b]: "Efter mange overvejelser er vi desværre nået til den konklusion"

NNIT efter udbudsexit i [b]Region Syddanmark[/b]: "Mærkeligt at man diskvalificerer dem med mest erfaring"
[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere