Artikel top billede

Region Syddanmark banket på plads: Må ikke skjule vigtige Systematic-oplysninger i milliardudbud

Det var i strid med offentlighedsloven, da Region Syddanmark i september sidste år godkendte en række fundamentale overstregninger fra Systematic i forbindelse med EPJ-udbuddet i regionen. Ankestyrelsen vil have en ny forklaring fra regionen, hvis vigtige oplysninger fortsat skal mørklægges.

Region Syddanmark valgte tilbage i september at godkende en række overstregninger i afgørende dokumenter på baggrund af input fra aarhusianske Systematic.

Men baggrunden for den beslutning for en hård medfart af Ankestyrelsen. 

Computerworld klagede over den beslutningen, og styrelsen har nu givet Computerworld medhold i, at belægget for at undtage oplysningerne ikke var i orden.

"Efter en gennemgang af sagen er det Ankestyrelsens opfattelse, at Region Syddanmark ikke med den anførte begrundelse har været berettiget til at undtage oplysningerne i prækvalifikationsrapporten," skriver styrelsen i sin afgørelse.

Læs mere om sagen her: Systematic og Region Syddanmark skjuler detaljer om milliard-udbud: Her er papirerne offentligheden ikke må se

Gang i overstregningstuschen

Hos Systematic havde man haft lige hidsigt nok gang i overstregningstuschen, da Region Syddanmark henvendte sig med sin forespørgsel om udlevering af materiale i forbindelse med prækvalifikationen i regionens EPJ-udbud. 

Argumentet var, at de undtagede oplysninger var såkaldt forretningskritiske for Systematic en påstand, som Region Syddanmark, der i sidste ende har ansvaret, valgte at tro på. 

Se de afgørende papirer her: Afsløring: Systematic mørklægger vigtige oplysninger i milliard-udbud

Men forklaringen om at teksten bag de mange sorte streger skulle være af forretningskritisk betydning holder ikke med den nuværende forklaring. Det understreger Ankestyrelsen i sin afgørelse.

"Ankestyrelsen finder endvidere ikke, at Region Syddanmark  har redegjort for, hvorfor regionens bedømmelse af tilbudsgiverne, herunder Systematic A/S, efter regionens opfattelse er oplysninger om virksomheders forretningsforhold."   

Eksperter fik ret

Med afgørelsen fra Ankestyrelsen får lektor på Aalborg Universitet Sten Bønsing og Carina Risvig Hamer, der er lektor i erhvervsforvaltningsret på Syddansk Universitet medhold.

Da regionen valgte at godkende overstregningerne i prækvalifikationsrapporten, var det deres vurdering, at det var i strid med reglerne.


“Jeg mener ikke, at det er oplysninger, Region Syddanmark kan undtage. Det er oplysninger, der skal gives aktindsigt i. Der er ikke tale om forretningshemmeligheder eller oplysninger, der i øvrigt påvirker virksomheden," sagde  Carina Risvig Hamer i oktober til Computerworld.

Samme overbevisning var Sten Bønsing af. 

“Jeg mener, at Region Syddanmark skulle have givet aktindsigt i de her oplysninger. Jeg synes ikke, at jeg kan se, at der er noget af det her, der falder ind under de bestemmelser i offentlighedsloven," sagde han på samme tidspunkt. 

Senere i forløbet er CGI sprunget fra, så det nu kun er Cambio og Systematic, der kæmper om ordren til omkring 1 milliard kroner. Det forventes, at der falder afgørelse i udbuddet i marts eller april i år. 

Computerworld følger løbende sagen.  

Læs mere om det her: Region Syddanmark på kant med loven: Hjælper Systematic med at skjule vigtige dokumenter i milliard-udbud

Læs mere om hele sagen her: 

Kendt professor dumper beregningsmodel bag [b]Region Syddanmarks milliard-udbud: "Regionen bruger modellen til at træffe en mekanisk afgørelse med hovedet under armen"

Overrasket NNIT-boss efter udbuds-exit i [b]Region Syddanmark[/b]: "Det virker som om, at vi er blevet lidt hårdt dømt“

Stor-leverandør trækker sig uden varsel fra milliard-udbud i [b]Region Syddanmark[/b]: "Efter mange overvejelser er vi desværre nået til den konklusion"

NNIT efter udbudsexit i [b]Region Syddanmark[/b]: "Mærkeligt at man diskvalificerer dem med mest erfaring"
[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere