Artikel top billede

Region Syddanmark banket på plads: Må ikke skjule vigtige Systematic-oplysninger i milliardudbud

Det var i strid med offentlighedsloven, da Region Syddanmark i september sidste år godkendte en række fundamentale overstregninger fra Systematic i forbindelse med EPJ-udbuddet i regionen. Ankestyrelsen vil have en ny forklaring fra regionen, hvis vigtige oplysninger fortsat skal mørklægges.

Region Syddanmark valgte tilbage i september at godkende en række overstregninger i afgørende dokumenter på baggrund af input fra aarhusianske Systematic.

Men baggrunden for den beslutning for en hård medfart af Ankestyrelsen. 

Computerworld klagede over den beslutningen, og styrelsen har nu givet Computerworld medhold i, at belægget for at undtage oplysningerne ikke var i orden.

"Efter en gennemgang af sagen er det Ankestyrelsens opfattelse, at Region Syddanmark ikke med den anførte begrundelse har været berettiget til at undtage oplysningerne i prækvalifikationsrapporten," skriver styrelsen i sin afgørelse.

Læs mere om sagen her: Systematic og Region Syddanmark skjuler detaljer om milliard-udbud: Her er papirerne offentligheden ikke må se

Gang i overstregningstuschen

Hos Systematic havde man haft lige hidsigt nok gang i overstregningstuschen, da Region Syddanmark henvendte sig med sin forespørgsel om udlevering af materiale i forbindelse med prækvalifikationen i regionens EPJ-udbud. 

Argumentet var, at de undtagede oplysninger var såkaldt forretningskritiske for Systematic en påstand, som Region Syddanmark, der i sidste ende har ansvaret, valgte at tro på. 

Se de afgørende papirer her: Afsløring: Systematic mørklægger vigtige oplysninger i milliard-udbud

Men forklaringen om at teksten bag de mange sorte streger skulle være af forretningskritisk betydning holder ikke med den nuværende forklaring. Det understreger Ankestyrelsen i sin afgørelse.

"Ankestyrelsen finder endvidere ikke, at Region Syddanmark  har redegjort for, hvorfor regionens bedømmelse af tilbudsgiverne, herunder Systematic A/S, efter regionens opfattelse er oplysninger om virksomheders forretningsforhold."   

Eksperter fik ret

Med afgørelsen fra Ankestyrelsen får lektor på Aalborg Universitet Sten Bønsing og Carina Risvig Hamer, der er lektor i erhvervsforvaltningsret på Syddansk Universitet medhold.

Da regionen valgte at godkende overstregningerne i prækvalifikationsrapporten, var det deres vurdering, at det var i strid med reglerne.


“Jeg mener ikke, at det er oplysninger, Region Syddanmark kan undtage. Det er oplysninger, der skal gives aktindsigt i. Der er ikke tale om forretningshemmeligheder eller oplysninger, der i øvrigt påvirker virksomheden," sagde  Carina Risvig Hamer i oktober til Computerworld.

Samme overbevisning var Sten Bønsing af. 

“Jeg mener, at Region Syddanmark skulle have givet aktindsigt i de her oplysninger. Jeg synes ikke, at jeg kan se, at der er noget af det her, der falder ind under de bestemmelser i offentlighedsloven," sagde han på samme tidspunkt. 

Senere i forløbet er CGI sprunget fra, så det nu kun er Cambio og Systematic, der kæmper om ordren til omkring 1 milliard kroner. Det forventes, at der falder afgørelse i udbuddet i marts eller april i år. 

Computerworld følger løbende sagen.  

Læs mere om det her: Region Syddanmark på kant med loven: Hjælper Systematic med at skjule vigtige dokumenter i milliard-udbud

Læs mere om hele sagen her: 

Kendt professor dumper beregningsmodel bag [b]Region Syddanmarks milliard-udbud: "Regionen bruger modellen til at træffe en mekanisk afgørelse med hovedet under armen"

Overrasket NNIT-boss efter udbuds-exit i [b]Region Syddanmark[/b]: "Det virker som om, at vi er blevet lidt hårdt dømt“

Stor-leverandør trækker sig uden varsel fra milliard-udbud i [b]Region Syddanmark[/b]: "Efter mange overvejelser er vi desværre nået til den konklusion"

NNIT efter udbudsexit i [b]Region Syddanmark[/b]: "Mærkeligt at man diskvalificerer dem med mest erfaring"
[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere