Artikel top billede

Stor undersøgelse af 4G-situationen i 88 lande: Her er Danmarks 4G-resultater

Stor undersøgelse af dækningen og hastigheden på 4G i 88 lande viser, hvordan Danmark klarer sig sammenlignet med blandt andet Norge og Sverige.

De danske teleselskaber klarer sig rigtig godt med hastighederne på 4G. Også i en global sammenhæng.

Mere middelmådigt er det danske 4G-resultat dog, når det kommer til tilgængeligheden - altså hvor ofte, mobilbrugerne rent faktisk har adgang til 4G-dækning.

Det er konklusionen i en ny opgørelse fra OpenSignal, der løbende tracker 4G-situationen i en lang række lande via OpenSignal-appen, som mange mobilbrugere har installeret.

Resultateterne siger ikke noget om, hvordan den enkelte teleoperatør klarer sig, men er derimod et overblik over, hvordan 4G-situationen ser ud i et land på tværs af teleselskaber.

I nye 4G-undersøgelse er der indsamlet over 58 milliarder målinger fra 4,8 millioner enheder i perioden 1. oktober til 29. december. 88 lande indgår i undersøgelsen - heriblandt også Danmark.

Læs også: Hård kamp om de danske mobilkunder: Sådan går det TDC, Telenor, Telia og 3

Sådan klarer Danmark sig

Når der måles på 4G-tilgængeligheden, kommer Danmark ind på plads nummer 28 med en tilgængelighed på 80,50 procent.

Til sammenligning er der i Norge, som ligger på tredjepladsen, en tilgængelighed på 92,16 procent, og i Sverige, der ligger på 11. pladsen, er den på 87,31 procent. Også Finland ligger bedre placeret end Danmark.

Danmark fastholder dog positionen på 28. pladsen, som vi også havde i den forrige OpenSignal-rapport. Dengang var tilgængeligheden på 77,64 procent, hvilket altså nu er steget til 80,50 procent i takt med, at de danske teleselskaber udbygger deres 4G-dækning.

Når OpenSignal måler på hastigheden, kommer Danmark ind på en 10. plads med en gennemsnitlig downloadhastighed på 33,09 Mbit/s.

I den forrige rapport lå vi på en ottendeplads, og dengang var den målte hastighed faktisk også en lille smule bedre. 

Norge, der ligger på tredjepladsen, har et gennemsnit på 41,2 Mbit/s, mens både Sverige og Finland ligger dårligere placeret end Danmark i denne opgørelse.

Singapore er det land i verden, hvor 4G-hastighederne er bedst. Her har brugerne i gennemsnit en downloadhastighed på 44,31 Mbit/s.

Læs også: Du skal snart tage stilling til, om din nye smartphone skal understøtte 5G

Mange faktorer spiller ind

OpenSignal skriver i rapporten, at der er mange ting der spiller ind i forhold til 4G-hastigheden:

“Hvor hurtige et lands 4G-hastigheder er, kan afhænge af mange faktorer: hvor meget spektrum er der til LTE, om det har taget teknologier som LTE Advanced i brug, hvor tæt bygget netværkene er, og hvor meget overbelastning der er på disse netværk.”

“Generelt er der dog en tendens til, at landene med de hurtigste hastigheder er dem, der har bygget LTE-Advanced netværk, og som har en stor andel af enheder, der kan anvende LTE-Advanced.”

En interessant pointe i rapporten er, at brugerne på tværs af de 88 lande nu har bedre gennemsnitlige downloadhastigheder over 4G (16,9 Mbit) end over WiFi (14 Mbit).

OpenSignal skriver også, at det er meget tydeligt, at teleindustrien i dag har mere fokus på at udvide dækningen med 4G end på at øge hastighederne yderligere.

Læs også:

Kæmpe opgørelse over hastigheder og dækning på 4G-netværk: Her er 4G-situationen i Danmark

4G/5G-bredbånd versus fiber og turbo-kabler: Nu får vi et seriøst slagsmål om de danske bredbåndskunder