Artikel top billede

Foto: Kelly Sikkema / Unsplash

Husk nu at dine børns digitale dannelse er dit eget ansvar - ikke skolens

Klumme: Der er meget politisk fokus på skolens ansvar for at lære børn om it, men stort set ingen interesserer sig for at lære børn om risici i den digitale verden. Ansvaret for dine børns digitale dannelse ligger hos dig selv, og den opgave kan vise sig at være vigtigere end at lære skolebørn at kode.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.
Forleden bragte flere medier en historie om to skolepiger, der blev stoppet i en lufthavn i Californien, hvor de var på vej til New York for at prøve at være fotomodeller.

Billetten - der selvfølgelig var til business class - var betalt af en mand, de kun havde mødt på Instagram.

De havde ikke fået lov at tage afsted af deres forældre, og de blev kun stoppet på grund af en opmærksom lufthavnsansat.

Da sagen kom frem, forsvandt manden, hans Instagram-konto blev hurtigt lukket, og det viste sig, at billetten var købt med et stjålet kreditkort.

Forkert fokus

Historien fik mig til at tænke på, at vi måske fokuserer for meget på at håndfodre vores børn med it i både skole og fritid, og alt for lidt på at lære dem om bagsiden af den digitale medalje.

Vi er tilbøjelige til at pege på skolerne som ansvarlige for at lære vores børn om it, privacy og digital skepsis, men det er i mine øjne en stor fejl.

Det var heller ikke skolen, der lærte mine børn at gå, løbe eller tale - det var mig som far, der tog ansvar for disse helt fundamentale ting.

Det skorter ellers ikke med interesse for børns brug af it i skolen.

De skal lære at kode allerede fra de små klasser. De skal have iPads. De skal bruge Google, Word og dele opgaver på nettet. Det kan næsten ikke blive digitalt nok.

Men mens vi giver skolen ansvaret for at lære ungerne digitale færdigheder, er der stort set intet fokus på, hvem der skal lære ungerne digital dannelse:

Ikke alt, der glimter på nettet, er guld. Data indsamles og handles af gigantiske, multinationale selskaber langt herfra, billeder deles på nettet og går viralt, uden nævneværdig kontrol.

Og børnelokkerne, som vi kaldte dem i min barndom, er blevet digitale eksperter, der i dag er ekstremt dygtige til at finde og 'groome' deres ofre.

Hvordan skal de lære det?

Børn er af natur naive. De har ikke lært at være skeptiske endnu, og de kan ikke skelne mellem den rigtige verden og den cyberverden, de hele tiden bliver udsat for.

Digital dannelse burde være standardpensum i livet - en del af selve fundamentet under det at være menneske.

Men hvordan skal man så lære dem det?

Mine egne ydmyge erfaringer fra min egen ret digitale familie, er:

* Husk, at det er dit ansvar. Det er ikke er barnet, skolen og slet ikke tech-branchen selv, der skal tage ansvaret for at lære dine børn om disse ting. Det er en del af det at være forælder, og ungerne kopierer det, de voksne gør.

* Sæt dig ind i børnenes apps. Bare de vigtigste. Lær det grundlæggende setup. Tag en snak med børnene om, hvordan man bruger bestemte apps - og hvordan man bør være skeptisk. Vær rådgivende, ikke dømmende.

* Sæt dig ind i trusselsbilledet. Det handler ofte, men ikke altid, om pædofile. Tal med ungerne om de sager, der dukker op i medierne. Jeg fortalte mine børn om historien om to skolepiger, der blev stoppet i en lufthavnen. Tal med ungerne om, hvordan man beskytter sig mod selv at blive offer.

* Gå selv forrest. Hvis din adgangskode er 1234, vil dine børn formentlig have samme niveau af it-sikkerhed. Vær et godt eksempel, også for din egen skyld. Børn kopierer de voksnes adfærd, også når det angår it-sikkerhed.

* Lær dine børn menneskekendskab. Tal med dem om, at ubehagelige typer ofte er professionelle og ekstremt dygtige til at lulle børn ind i deres historier. Menneskekendskab er en evne, der er særligt vigtig i den digitale verden, hvor vi ikke kan se hinanden.

Og endelig:

* Husk, at omsorg er en analog ting. Man lærer ikke sit barn noget ved blot at sætte begrænsninger på skærmtid (selv om det kan være fornuftigt nok). Man er nødt til at interessere sig for deres verden, og hvordan de begår sig i den. Ganske som når man lærer et barn at gå, cykle eller flytte hjemmefra.


Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.