Artikel top billede

(Foto: Mads Elkær)

EU og Margrethe Vestager klar med ny ‘digital beskatning’ - her er planen, der skal sætte en stopper for it-firmaernes skattefiduser

EU-Kommissionen præsenterer i løbet af de kommende dage udspil til ‘digital beskatning’ i Europa. Målet: At sætte en stopper for it-firmaers skattefiduser i Europa. Se her, hvordan EU har tænkt sig, at det skal ske.

EU-Kommissionen er på trapperne med et nyt udspil til nye regler for en fælles-europæisk digital beskatning, som den vil præsentere i denne uge.

Med de nye regler vil EU-Kommissionen indføre en fast afgift på angivleigt tre procent af annonce-omsætning, bruger-genereret omsætning og omsætning via salg af data til tredjepart.

Oplysningerne stammer fra Financial Times, der har set udkastet, og de er målrettet de store internet-firmaer med digitale forretningsmodeller.

Det drejer sig ifølge Financial Times om omkring 100 virksomheder med en global omsætning på mere end 750 millioner euro - 5,6 milliarder kroner.

De betaler i gennemsnit ifølge udkastet blot 9,5 procent i selskabsskat, mens andre virksomheder typisk i snit betaler 23,2 procent.

Til Børsen siger konkurrence-kommissær Margrethe Vestager (R) at skattelovgivningen i Europa i dag er helt forældet.

“Det er helt ubalanceret, det skaber unfair konkurrenceforhold, og det stiller jo spørgsmål ved, hvordan man vedligeholder landenes skattebase, der ender med at erodere, hvis tendensen fortsætter," siger hun ifølge avisen.

Skal sætte en stopper

De nye beskatningsregler, som udspillet lægger op til, vil sætte en stopper for de store internetvirksomheders mulighed for at spekulere i at flytte deres afdelinger rundt i Europa til de steder, hvor selsskabsskatten er lav.

Med udspillet skal de nemlig betale skat af omsætningen i de enkelte lande, hvor de i dag betaler skat fra deres europæiske hovedkvarter - og af indtjeningen og ikke omsætningen.

Mange af de store it-selskaber har en ret lav europæisk indtjening, da de betaler høje fees til deres amerikanske hovedkvarter.

Det kan du læse et eksempel på her: Sådan undgår Google europæisk skatteregning: 126 milliarder kroner bogføres som skattefri 'administrations-omkostninger' i Irland

Det gælder også herhjemme, hvor både CA, Oracle og Microsoft for tiden er involveret i store skatte-sager om transferpricing.

Det kan du læse mere om her: Oracle i dansk skattesag: Tvunget til at hensætte 142 millioner kroner - 'bestrider kraftigt' Skats krav.

Nemt at udnytte reglerne
Internet-firmaerne har haft nemt ved at udnytte reglerne, fordi det er langt nemmere for dem at flytte til nye lande i forhold til traditionelle virksomheder, der har skullet etablere fabrikker, kontorer eller andet for at flytte.

En digital virksomhed har blot skulle tænde for en server.

Du kan læse mere om, hvordan internetvirksomhederne typisk har opbygget deres strukturer her: Forstå fiduserne: Derfor er det så svært for EU at gribe ind overfor it-giganternes smarte skattetrick

Det kræver opbakning fra alle 27 EU-lande, hvis forslaget skal vedtages. Irland har for alvor nydt godt at sin lave selskabskat, som har været med til at trække de europæiske hovedkvarterer for en lang række store it-selskaber til Dublin, og det er langt fra givet, at Irland vil støtte op om forslaget.

Selskaber som Microsoft, Google, Dell, Dropbox, eBay, LinkedIn, Oracle, Paypal, Twitter, Uber og Airbnb har alle deres europæiske hovedkvarterer i Irland.

Også Luxembourg, der har lav selskabsskat, ventes at være imod forslaget.

Herhjemme har finansminister Kristian Jensen (V) også tidligere udtrykt skepsis overfor skatteplanerne.

Det kan du læse mere om her: Derfor er Danmark 'skeptisk' over for EU-forslag om ny skat til it-kæmper som Google og Facebook

Dansk Erhverv er ifølge Børsen imod forslaget. Her mener man, at skat er et ‘nationalt anliggende.

Går forslaget igennem, vil det ifølge Financial Times kunne sikre EU-landene en skatteindtægt på fem milliarder euro om året - omkring 38 milliarder kroner. 

Du kan iøvrigt se, hvor meget de store it-firmaer betaler i Skat herhjemme her: Så meget betaler it-selskaberne i Skat i Danmark: Flere kæmpe-selskaber betaler nul kroner i selskabsskat i Danmark

Læs også:

Skat trækker Microsoft Danmark i retten i stor sag om transfer pricing for flere hundrede millioner kroner

Kæmpe skattesmæk til CA Software i Ballerup: Skat forlanger mere end kvart milliard kroner

Irland slår sig i tøjret: Vil ikke være med til at opkræve skatte-milliarder fra Apple