Artikel top billede

Iværksætterformand advarer: Vi taber kampen om de udenlandske talenter

Danske opstartsvirksomheder kommer til at tabe kampen om de udenlandske talenter til London, Stockholm og Silicon Valley, hvis ikke politikerne griber ind, lyder advarslen fra den nye formand for regeringens iværksætterpanel.

De danske politikere bør reagere, hvis ikke danske opstartsvirksomheder skal tabe kampen om de udenlandske talenter til andre lande.

Det fortæller formanden for regeringens iværksætterpanel til Finans.

“Stigningen i den veluddannede arbejdsstyrke fra udlandet er bremset meget kraftigt op, og det er ikke godt, med øje for at behovet er stigende,” siger Tommy Andersen til erhvervsmediet og fortsætter:

“Det er en speciel gruppe medarbejdere, vi her skal tiltrække til Danmark. Det er nemlig den gruppe, som kan få et arbejde overalt i verden. De selskaber, vi snakker om her, kan også etablere sig overalt i verden, og lige nu er den frihed desværre ikke til vores fordel.”

Ændringer af særordninger

Ifølge Finans viser tal fra erhvervsministeriet, at inden for de tre særordninger der i dag er etableret for at få udenlandskarbejdskraft til Danmark, nemlig beløbsordningen, forskerordningen og positivlisten, så har man de seneste 62 år kun set en stigning i antallet af folk fra tredjeverdenslande der kommer til Danmark for at arbejde.

Derfor fremlægger iværksætterpanelet en række forslag, der skal gøre det lettere for danske virksomheder at tiltrække de talentfulde udlændinge.

Panelet forslår blandt andet, at man tæller aktieoptioner og medarbejderaktier med i opgørelsen af minimumsindkomsten i forskerskatteordningen, og at man sænker den såkaldte minimumsgrænsen beløbsordning.

“Hvis vi er i stand til at gøre det nemmere at demokratisere ejerskabet i vores startups og samtidig beregne det ind i de beløbsgrænser, der gælder, når man skal hente medarbejdere fra udlandet, så rammer vi to positive ting på en gang; at de mindre virksomheder ikke skal reservere så meget af deres ofte begrænsede likviditet til løn, og at de får nemmere ved at rekruttere den bedste arbejdskraft. Samtidig er det en velkendt model i bl.a. Silicon Valley, og andre tech-hotspots,” siger Tommy Andersen til Finans.

Begejstring hos regeringen

Forslagene bliver taget godt i mod hos regeringen, hvor erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) godt mener, at forslagene kan blive ført ud i livet.

“Det er nogle medarbejdere, som vi ellers ikke kan rekruttere. Mange af disse startups kan endda ikke tilbyde de lønninger, der skal til, for at komme op over beløbsgrænsen. Forslagene vil betyde, at man som virksomhed kan tiltrække udlændinge under ordningen igen. Det vil betyde, at flere virksomheder bliver i Danmark,” siger ministeren til Finans.

Også uden for regeringen er der optimisme om forslagene. Socialdemokratiets integrations- og udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, siger til avisen, at han gerne vil kigge på forslagene.

“Vi er meget interesserede i at diskutere, hvordan vi sikrer gode vækstvilkår for vækstvirksomhederne. Der er ingen grund til at ligge skjul på, at adgangen til udenlandsk arbejdskraft er et vigtigt element. Men der skal være balance i det i forhold til resten af arbejdsmarkedet,” siger Tesfaye.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere