Artikel top billede

Iværksætterformand advarer: Vi taber kampen om de udenlandske talenter

Danske opstartsvirksomheder kommer til at tabe kampen om de udenlandske talenter til London, Stockholm og Silicon Valley, hvis ikke politikerne griber ind, lyder advarslen fra den nye formand for regeringens iværksætterpanel.

De danske politikere bør reagere, hvis ikke danske opstartsvirksomheder skal tabe kampen om de udenlandske talenter til andre lande.

Det fortæller formanden for regeringens iværksætterpanel til Finans.

“Stigningen i den veluddannede arbejdsstyrke fra udlandet er bremset meget kraftigt op, og det er ikke godt, med øje for at behovet er stigende,” siger Tommy Andersen til erhvervsmediet og fortsætter:

“Det er en speciel gruppe medarbejdere, vi her skal tiltrække til Danmark. Det er nemlig den gruppe, som kan få et arbejde overalt i verden. De selskaber, vi snakker om her, kan også etablere sig overalt i verden, og lige nu er den frihed desværre ikke til vores fordel.”

Ændringer af særordninger

Ifølge Finans viser tal fra erhvervsministeriet, at inden for de tre særordninger der i dag er etableret for at få udenlandskarbejdskraft til Danmark, nemlig beløbsordningen, forskerordningen og positivlisten, så har man de seneste 62 år kun set en stigning i antallet af folk fra tredjeverdenslande der kommer til Danmark for at arbejde.

Derfor fremlægger iværksætterpanelet en række forslag, der skal gøre det lettere for danske virksomheder at tiltrække de talentfulde udlændinge.

Panelet forslår blandt andet, at man tæller aktieoptioner og medarbejderaktier med i opgørelsen af minimumsindkomsten i forskerskatteordningen, og at man sænker den såkaldte minimumsgrænsen beløbsordning.

“Hvis vi er i stand til at gøre det nemmere at demokratisere ejerskabet i vores startups og samtidig beregne det ind i de beløbsgrænser, der gælder, når man skal hente medarbejdere fra udlandet, så rammer vi to positive ting på en gang; at de mindre virksomheder ikke skal reservere så meget af deres ofte begrænsede likviditet til løn, og at de får nemmere ved at rekruttere den bedste arbejdskraft. Samtidig er det en velkendt model i bl.a. Silicon Valley, og andre tech-hotspots,” siger Tommy Andersen til Finans.

Begejstring hos regeringen

Forslagene bliver taget godt i mod hos regeringen, hvor erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) godt mener, at forslagene kan blive ført ud i livet.

“Det er nogle medarbejdere, som vi ellers ikke kan rekruttere. Mange af disse startups kan endda ikke tilbyde de lønninger, der skal til, for at komme op over beløbsgrænsen. Forslagene vil betyde, at man som virksomhed kan tiltrække udlændinge under ordningen igen. Det vil betyde, at flere virksomheder bliver i Danmark,” siger ministeren til Finans.

Også uden for regeringen er der optimisme om forslagene. Socialdemokratiets integrations- og udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, siger til avisen, at han gerne vil kigge på forslagene.

“Vi er meget interesserede i at diskutere, hvordan vi sikrer gode vækstvilkår for vækstvirksomhederne. Der er ingen grund til at ligge skjul på, at adgangen til udenlandsk arbejdskraft er et vigtigt element. Men der skal være balance i det i forhold til resten af arbejdsmarkedet,” siger Tesfaye.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere