Artikel top billede

Morten Felding er som sunket i jorden. Siden afhøringen af topchefen for den danske del af Atea i januar har der været radiotavshed - altså medmindre man gerne vil tale om hans sommerferie.

Atea afviser kritiske spørgsmål, men vil gerne tale om sommervejret: Hvorfor gemmer Atea Morten Felding væk fra offentligheden?

Kommentar: Direktøren for en af landets største it-virksomheder er forsvundet - gemt væk fra en spørgelysten offentlighed af kommunikationsfolk, der kun vil lade ham stille op til interview om hans planer for sommerferien. Trist.

Kommentar: Offentlighedens øjne var i den grad rettet mod Retten i Glostrup, da dommer Nanna Blach for nyligt afsagde dommen i det, der betegnes som danmarkshistoriens største sag om bestikkelse.

De ekstravagante middage, rejserne til Dubai og Las Vegas og hele setup’et med en af landets mest berømte konti udløste strenge fængselsstraffe og en økonomisk ørefigen til Atea på 10 millioner kroner.

Oven i det beløb kan Atea desuden lægge de tre millioner i bøde til Bagmandspolitiet, som selskabet har indgået forlig om at betale for at undgå nye sager.

Det kan du læse mere om her: Atea indgår forlig med Bagmandspolitiet i ny bestikkelsessag: Betaler tre millioner kroner i bøde

Det er mange penge. Men det er også en samlet bødesum, der ikke rigtigt svier for en virksomhed med en årlig omsætning i Danmark på 6,7 milliarder kroner, og som på trods af et marked præget af små marginer sidste år landede et resultat af den primære drift på omkring 95 millioner danske kroner.

Det er da heller ikke den økonomiske skideballe, der slider på Atea.

Det er frygten for at blive holdt ude af markedet for offentlig it, der bidrager særdeles signifikant til virksomhedens danske omsætning. Noget, der i disse dage afgøres af SKI, som sammen med blandt andet Kammeradvokaten gransker redegørelsen af Atea’s interne arbejde for, at den her slags aldrig kan gentage sig.

Det er resultatet af den granskning, som for alvor er en trussel mod Ateas kundegrundlag og fremtidige forretning.

Og for konkurrencesituationen og hele markedet af leverandører til det offentlige, hvor Atea længe har været en central spiller.

Så hvad gør Atea nu? Hvad kan Ateas offentlige kunder, underleverandører og konkurrenter forvente af milliardvirksomheden?

Det ville Computerworld gerne have spurgt direktøren for Atea’s danske forretning, Morten Felding, om.

Men siden den tidligere sigtede Atea-direktør selv tog plads i vidneskranken under en af Ateasagens maratonafhøringer 25. og 26. januar, har vi ikke hørt meget fra Morten Felding.

Før Morten Felding selv skulle vidne i retten, var der ingen problemer med at få kommentarer til hverken sagen, virksomhedens løbende finansielle bedrifter, ligesom Morten Felding gladelig fortalte om ISO-certificeringen, der som et nanoteknologisk vidunder skulle få alle former for bestikkelse til at glide af på virksomheden i fremtiden.

Og det er bestemt ikke fordi, vi på Computerworld ikke vil tale med Morten Felding.

Vi har i flere omgange rakt ud til ham i forbindelse med regnskaber, sagens afgørelse og perspektiverne for en af Danmarks største it-virksomheder.

Men Atea har nu sat et hold af assistenter fra et pr-firma til at holde kritiske spørgsmål stangen.

For at tale med Morten Felding skal man acceptere en række vilkår.

Vejret eller prisen på is

Derfor er Computerworld velkommen til at kigge forbi til en ”sommerserie”, på samme vilkår som andre it-medier tilsyneladende har accepteret.

Det vil sige, at for at tale med Ateas direktør skal vi acceptere pr-firmaets påbud om at tale om vejret eller prisen på is i Sejerøbugten - men om ikke om forretningen, regnskaberne eller den igangværende offentlige undersøgelse af virksomheden.

Det leder tankerne hen på Komiske Ali, den daværende Irakiske informationsminister Mohammed Saeed al-Sahaf som frem til det allersidste påstod, at ”der er ingen amerikanere i Bagdad.”

Så det bliver et nej fra os.

Computerworld ville ellers meget gerne tale med Ateas danske direktør Morten Felding om perspektiverne og konsekvenser.

I stedet har Atea valgt at gemme Morten Felding bag den nordiske koncernchef Steinar Sønsteby, som gerne vil give en kommentar til regnskabet.

Det er trist for den undrende offentlighed, der efterlades med indtrykket af en virksomhed, der vil være det offentliges betroede it-partner og aftage ordrer for milliarder af kroner, men som ikke kan og vil forklare sig over for skatteborgerne, kunderne og branchen.