Artikel top billede

Efter stribevis af store bøder: Nu vil EU indføre digital skat på verdens tech-giganter

EU vil indføre en ny digital skat, der skal tvinge store it-virksomheder til at betale skat i de lande, hvor de tjener deres penge. Forslaget møder dog amerikansk modstand.

Under det netop overståede G20-topmøde i den argentinske hovedstad Buenos Aires har de europæiske finansministre presset på for at få indført en ny global skat, der retter sig mod verdens store it-virksomheder.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I topmødets afsluttende erklæring står der dog blot, at landene frem mod 2020 ønsker at adressere den indflydelse, som den digitale økonomi har på det globale skattesystem.

”Hensigten er at sikre, at store tech-virksomheder løfter en fair del af skattebyrden. Vi taler i bund og grund om fairness her,” sagde Pierre Moscovici, EU-kommsiær for økonomi- og finanspolitik, til Reuters i forbindelse med topmødet.

Han fik opbakning fra den østrigske finansminister Hubert Fuchs

”Beskatningen bør ske der, hvor pengene bliver tjent, og hvis der i den digitale økonomi bliver tjent penge over hele verden, så giver det ikke rigtig mening, hvis virksomhederne kun indrapporterer deres indtjening i USA,” sagde Hubert Fuchs til Reuters.

Her er EU's forslag

EU-kommissionen luftede allerede i foråret ideen om at en ny form for beskatning på globale it-virksomheder, der længe har været kritiseret for at betale for lidt i skat.

Læs også: Sådan vil EU skrue ny digital skat sammen og stoppe it-giganternes skattefiduser

Helt konkret fremsatte EU-kommissionen i foråret to forslag.

I det ene forslag skal selskaber beskattes for deres indtjening i hvert enkelt land, også selvom selskabet ikke har nogen fysisk tilstedeværelse i landet. Det gælder dog kun, hvis virksomheden har en omsætning på minimum syv millioner euro i landet, mere end 100.000 brugere eller mindst 3.000 kontrakter i landet.

I det andet forslag som EU-kommissionen fremsatte skal virksomhederne beskattes for deres omsætning i hvert enkelt land, hvis selskaberne har en forretningsmodel hvor brugerne spiller en væsentlig rolle i værdiskabelsen.

Dette forslag sigter mod selskaber med en omsætning på mindst 750 millioner euro om året og en EU-omsætning på mindst 50 millioner euro, hvilket i praksis retter sig mod store tech-virksomheder. Her i blandt selskaber som Facebook, Google, Apple, Amazon og Netflix.

Læs også: Dansk Erhverv skælder ud over EU-forslag om digital skat: Rammer 'kilometer forbi målet'

Amerikansk modstand

En af de store udfordringer ved forslaget er, at langt de store tech-virksomheder er amerikanske, hvilket de facto vil betyde, at det bliver en skat på amerikanske virksomheder.

Derfor mødte forslaget ikke overraskende stor modstand fra den amerikanske finansminister Steve Mnuchin.

”Vi er klare modstander af et hvert forslag fra et hvert land, der ønske at indføre en målrettet beskatte af digitale virksomheder,” sagde Steve Mnuchin i forbindelse med topmødet ifølge Reuters.

Læs også: Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere