Artikel top billede

(Foto: © EU / Jennifer Jacquemart)

Efter stribevis af store bøder: Nu vil EU indføre digital skat på verdens tech-giganter

EU vil indføre en ny digital skat, der skal tvinge store it-virksomheder til at betale skat i de lande, hvor de tjener deres penge. Forslaget møder dog amerikansk modstand.

Under det netop overståede G20-topmøde i den argentinske hovedstad Buenos Aires har de europæiske finansministre presset på for at få indført en ny global skat, der retter sig mod verdens store it-virksomheder.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I topmødets afsluttende erklæring står der dog blot, at landene frem mod 2020 ønsker at adressere den indflydelse, som den digitale økonomi har på det globale skattesystem.

”Hensigten er at sikre, at store tech-virksomheder løfter en fair del af skattebyrden. Vi taler i bund og grund om fairness her,” sagde Pierre Moscovici, EU-kommsiær for økonomi- og finanspolitik, til Reuters i forbindelse med topmødet.

Han fik opbakning fra den østrigske finansminister Hubert Fuchs

”Beskatningen bør ske der, hvor pengene bliver tjent, og hvis der i den digitale økonomi bliver tjent penge over hele verden, så giver det ikke rigtig mening, hvis virksomhederne kun indrapporterer deres indtjening i USA,” sagde Hubert Fuchs til Reuters.

Her er EU's forslag

EU-kommissionen luftede allerede i foråret ideen om at en ny form for beskatning på globale it-virksomheder, der længe har været kritiseret for at betale for lidt i skat.

Læs også: Sådan vil EU skrue ny digital skat sammen og stoppe it-giganternes skattefiduser

Helt konkret fremsatte EU-kommissionen i foråret to forslag.

I det ene forslag skal selskaber beskattes for deres indtjening i hvert enkelt land, også selvom selskabet ikke har nogen fysisk tilstedeværelse i landet. Det gælder dog kun, hvis virksomheden har en omsætning på minimum syv millioner euro i landet, mere end 100.000 brugere eller mindst 3.000 kontrakter i landet.

I det andet forslag som EU-kommissionen fremsatte skal virksomhederne beskattes for deres omsætning i hvert enkelt land, hvis selskaberne har en forretningsmodel hvor brugerne spiller en væsentlig rolle i værdiskabelsen.

Dette forslag sigter mod selskaber med en omsætning på mindst 750 millioner euro om året og en EU-omsætning på mindst 50 millioner euro, hvilket i praksis retter sig mod store tech-virksomheder. Her i blandt selskaber som Facebook, Google, Apple, Amazon og Netflix.

Læs også: Dansk Erhverv skælder ud over EU-forslag om digital skat: Rammer 'kilometer forbi målet'

Amerikansk modstand

En af de store udfordringer ved forslaget er, at langt de store tech-virksomheder er amerikanske, hvilket de facto vil betyde, at det bliver en skat på amerikanske virksomheder.

Derfor mødte forslaget ikke overraskende stor modstand fra den amerikanske finansminister Steve Mnuchin.

”Vi er klare modstander af et hvert forslag fra et hvert land, der ønske at indføre en målrettet beskatte af digitale virksomheder,” sagde Steve Mnuchin i forbindelse med topmødet ifølge Reuters.

Læs også: Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere