Artikel top billede

Oprydningen efter skandalesystemet EFI trækker ud: Vil først være færdig om flere år

Oprydningen efter Skats kuldsejlede it-system EFI kommer til at tage flere år endnu.

Det kommer til at tage mange år, inden oprydningen efter Skat kuldsejlede it-projekt, EFI, er afsluttet.

Det fremgår Rigsrevisionens nye beretning, hvor revisionen kigger nærmere på forvaltningen af skattekronerne i det forgangne år.

Du finder beretningen her.

I beretningen skriver Rigsrevisionen, at den systematiske oprydning efter EFI slet ikke er begyndt endnu.

EFI-skandalen ramte Danmark for fuld blæst i 2014..

Efter flere års problemer, besluttede Skat i efteråret 2015 at lukke EFI ned på grund af fejl og mangler, der blandt andet gjorde, at systemet gennemførte ulovlige inddrivelser.

Regningen for det kuldsejlede projekt landede på mere end en milliard kroner.

Det kan du læse mere om her: Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Ifølge Rigsrevisionen blev der i forbindelse med nedlukningen af systemet fundet 575.000 skattesager, hvor Skat har inddrevet forkerte beløb.

Skat håber, at det tal ved lov kan reduceres til 42.000 sager, som dernæst skal behandles manuelt. Og det kommer til at tage flere år, inden Skat har fået sig arbejdet gennem denne pukkel.

“Skat forventer, at opgaven med at rydde op i denne fordringsmasse skal udføres i perioden 2018-2021, hvis processen ikke forsinkes yderligere,” lyder det fra Rigsrevisionen.

EFI skal erstattes af det nye system PSRM, der leveres af ICI, som er navnet på Skats egen udviklingsafdeling. Det står for 'Implementerings Center for Inddrivelse.'

Det var oprindeligt planen, at alle sagerne skulle overføres til det nye system i løbet af 2018, men dette er senere blevet ændret til nu at være i første halvår 2019.

“På grund af de store dataproblemer med de eksisterende fordringer besluttede Skatteministeriet, at det kun er konverteringsparate fordringer, der skal overføres, dvs. fordringer uden problemer med datakvalitet eller tvivl om retskraft. Beslutningen indebærer, at de gamle systemer og det nye system frem til 2021 skal køre parallelt og skal håndtere fordringer, som kan vedrøre de samme personer,” lyder det fra Rigsrevisionen.

Og det er der en alvorlig risiko ved, hedder det.

“Rigsrevisionen konstaterer, at der er væsentlige risici for forsinkelser og for yderligere provenutab, inden inddrivelsen kan forventes at være normaliseret. Det er Rigsrevisionens vurdering, at inddrivelsen først kan betragtes som normaliseret, når alle fordringer er overført, og paralleldriften er ophørt. Rigsrevisionen bemærker i den forbindelse, at der er et stort antal fordringer, hvor der er tvivl om datakvalitet eller retskraft, og som derfor ikke kan overføres til PSRM,” hedder det.

Læs også:

Skatteminister: Næsten alle Skats it-systemer skal udskiftes

Skatteministeriet får hård kritik for pivringe styring af stort it-projekt: Økonomien sejler i uklarhed og manglende overblik

Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Vi får nok aldrig bugt med statens it-katastrofer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere