Artikel top billede

Over halvdelen af de store norske og svenske virksomheder ved ikke, hvor deres data opbevares: "Det må kunne gøres bedre"

60 procent af en række store norske og svenske selskaber aner ikke, hvor virksomhedernes data bliver opbevaret. "Det må kunne gøres bedre," lyder det fra topchefen hos den nordiske datacenteroperatør Digiplex.

En stor del af de store norske og svenske selskaber aner ikke, hvor henne i verden deres data bliver opbevaret.

Den overraskende melding kommer fra den norske datacenteroperatør Digiplex, der i maj også åbnede et datacenter i København.

Digiplex, der har planer om, at åbne mindst to nye danske datacentre inden 2020, har sammen med IDG Connect lavet et ny undersøgelse blandt næsten 300 store norske og svenske virskomheder.

Undersøgelsen viser, at hele 60 procent af selskaberne ikke ved med sikkerhed i hvilket land, selskabernes data bliver opbevaret.

Disse data kan ofte have forretningskritisk værdi, og derfor Digiplex's norske topchef, Gisle M. Eckhoff, mildest talt overrasket over undersøgelsens resultat.

"Datacentrene bærer en større del af den forretningsmæssige risiko, og derfor undrer det mig også meget, at 60 procent af de adspurgte ikke med sikkerhed ved, hvilket land deres data befinder sig i. Det må kunne gøres bedre," lyder det fra Gisle M. Eckhoff i en pressemeddelelse.

Læs også: Digiplex skal bygge flere datacentre i Danmark: Disse områder kigger selskabet på

Offentlige og finansielle virksomheder har problemer

Når selskaberne ikke ved, hvor deres data bliver opbevaret, kan de heller ikke redegøre for, hvilke lande deres data eventuelt passerer igennem, og det kan være problematisk i forhold til den nye GDPR-forordning, der trådte i kraft 25. maj 2018.

IDG Connect har interviewet 151 virksomheder i Sverige og 145 i Norge i begyndelsen af 2018.

Læs også: Sådan skal kunder fra hele verden lokkes til danske datacentre: Henvendelserne fra franske, tyske og italienske selskaber er eksploderet på seks måneder

Alle adspurgte virksomheder har haft mindst 50 ansatte, og størstedelen af virksomhederne haft haft mellem 250 og 999 medarbejdere.

Næsten en fjerdedel af de medvirkende virksomheder er statslige eller på anden måde offentlige virksomheder.

Omkring en femtedel stammer fra den finansielle sektor.

Begge sektorer er omfattet af massive regulatoriske krav, og derfor kan det komme som en stor overraskelse, at så stor en del af virksomheder ikke har styr på, hvor deres data opbevares.

Da svarene blandt de nroske og svenske virksomheder var tæt på identiske, vurderer Digiplex, at der er stor sandsynlighed for, at det forholder sig på samme måde i Danmark.

Læs også: "I dag er CIO'en den vigtigste rådgiver for virksomheders topledelse"