Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lagde i sin åbningstale i Folketinget op til at gøre det nemmere for blandt andet it-virksomheder at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark fra udvalgte lande.
Det skulle ske ved at lempe den såkaldte beløbsgrænse.
Det kan du læse mere om her: Snart kan det blive nemmere at skaffe it-arbejdskraft: Regeringen klar til at åbne for arbejdskraft fra bestemte lande.
Men den ide skydes nu ned af både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Det skriver Børsen.
"Der er så mange muligheder for at ansætte udenlandsk arbejdskraft i det danske samfund i dag, at jeg ikke synes, vi skal gå videre ad den vej med beløbsordningen," siger Kristian Thulesen Dahl (DF) til Børsen.
S: Det er kortsigtet
Socialdemokraterne formand Mette Frederik siger ligeledes til Børsen, at hun er imod lempe på beløbsgrænsen. Hun kalder det for ”uendeligt kortsigtet,” hvis regeringen gør det lettere for virksomheder at importere faglært arbejdskraft fra tredjelande.
I sin tale oplyste statsministeren, at udenlændinge bidrager med lige knap halvanden milliard kroner til statskassen hvert eneste år, og derfor ønsker han at gøre det lettere at tiltrække arbejdskraft fra enkelte udvalgte lande udenfor EU, som USA, Canada, Singapore og Japan.
“Danske virksomheder skal have den kvalificerede arbejdskraft, de mangler – uden at vi åbner døren for dem, vi ikke har brug for,” sagde han i åbningstalen.
It-branche skriger på arbejdskraft
Den danske it-branche har gennem de seneste år skreget på arbejskraft.
Senest advarede stifteren af den fynske robot-virksomhed Universal Robots mod, at virksomheden kunne blive tvunget til at forlade Danmark, hvis ikke de danske politikere gjorde det lettere for virksomheden at få adgang til den nødvendige arbejdskraft.
"Det er en kæmpe udfordring at få folk. Vi er født i Danmark, men købt af en amerikansk virksomhed, og vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne," sagde Esben Østergaard, stifter af Unversal Robots for nylig til Computerworld.