Artikel top billede

(Foto: Photo by William Iven on Unsplash)

Facebook mister sin femte nøgleprofil på et år: Selskabet kan slet ikke holde fast i personerne bag de største satsninger

Grundlæggeren af Facebook milliardsatsning ’Oculus VR’ træder af. Det er den femte nøgleprofil, der forlader det sociale medie på under et år.

Facebook må denne uge tage afsked med endnu en af grundlæggerne til selskabets milliard-satsninger.

Brendan Iribe, stifteren af virtual reality selskabet Oculus, meddelte mandag, at han nu forlader Facebook.

Han grundlagde sin VR-virksomhed i 2012, som siden blev opkøbt af det sociale medie for 3 milliarder dollar i 2014. Det skriver CNN Business.

”Der er sket så meget, siden vi grundlagde Oculus i 2012. Jeg kunne ikke engang have drømt om det, som vi har udrettet, og hvor langt vi ville nå dengang. Men nu, efter seks mageløse år, er det tid til at komme videre”, skriver han på sin Facebook-side.

Brendan Iribe trådte allerede af som Oculus’ CEO i 2016 for at fokusere på sit PC VR-projekt.

Iribes er den femte grundlægger af et milliard-opkøb, der forlader det skandaleramte sociale medie.

Læs også: Sikkerhedshul hos Facebook kan koste selskabet 10,5 milliarder kroner

Stiftere forlader Facebook i protest

Blandt Facebooks tre største – og historisk store – opkøb er ingen af grundlæggerne tilbage.

Årets første bemærkelsesværdige fratrædelse debuterede i maj 2018, hvor manden bag Facebooks største satsning nogensinde, stifteren af Whatsapp, Jan Koum, trådte af.

Besked-app’en Whatsapp og dens hundredevis af millioner af brugere blev opkøbt af Facebook i 2014 for svimlende 19 milliarder dollar.

Hans exit kom umiddelbart i kølvandet på Facebooks omsiggribende Cambridge Analytica skandale og skyldtes, ifølge Forbes, uoverensstemmelser i synet på tilgangen til annoncering, brugernes data og datakryptering.

Se også: Er danskere ramt af kæmpe Facebook-hack? Det vil Facebook ikke svare på

Jan Koums medstifter, Brian Acton, tog af samme hensyn endnu mere drastiske skridt imod Facebooks Mark Zuckerbergs ledelse.

I september 2017 valgte han at forlade selskabet, et år før hans fulde aktieudbytte ville slå igennem. Et træk som Forbes beskriver som ’en af verdenshistoriens dyreste moralske frasigelser’.

Han vinkede dengang farvel til en bonus på 850 millioner dollar i Facebook-aktier, svarende til over fem milliarder kroner.

Tvist med Instagram-stiftere

Stifterne bag Facebooks tredje kæmpesatsning, den sociale fototjeneste Instagram, har også forladt selskabet for nyligt.

Kevin Systrom og Mike Krieger, der sammen grundlagde Instagram i 2010 trak sig samtidigt tilbage fra Facebook efter meldinger om uenigheder med Facebooks CEO Mark Zuckerberg.

Tvistens kerne skulle ifølge CNN ligge i graden af integration mellem de to sociale platforme.

Her ønskede Systrom og Krieger at holde de to platforme mere adskilte.

Facebook opkøbte Instagram i 2012 for en milliard amerikanske dollar.

Læs også: Der er ingen vej udenom: Google, Facebook og Amazon skal reguleres

Vækstakser udenom Facebook

At Facebook støder nøglepersoner fra sig, kan være kritisk for selskabet i en tid hvor denne oplever tæsk på børsmarkederne.

Netop selskabets aktiviteter udenom det skandaleramte Facebook er blevet udpeget som mulige vækstakser, mens Facebook møder en svær tid med større brugerfrafald, pres fra myndigheder og sikkerhedsproblemer.

Se også: Facebook risikerer GDPR-bøde på flere milliarder kroner efter kæmpe-hack




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere