Artikel top billede

(Foto: Photo by William Iven on Unsplash)

Facebook mister sin femte nøgleprofil på et år: Selskabet kan slet ikke holde fast i personerne bag de største satsninger

Grundlæggeren af Facebook milliardsatsning ’Oculus VR’ træder af. Det er den femte nøgleprofil, der forlader det sociale medie på under et år.

Facebook må denne uge tage afsked med endnu en af grundlæggerne til selskabets milliard-satsninger.

Brendan Iribe, stifteren af virtual reality selskabet Oculus, meddelte mandag, at han nu forlader Facebook.

Han grundlagde sin VR-virksomhed i 2012, som siden blev opkøbt af det sociale medie for 3 milliarder dollar i 2014. Det skriver CNN Business.

”Der er sket så meget, siden vi grundlagde Oculus i 2012. Jeg kunne ikke engang have drømt om det, som vi har udrettet, og hvor langt vi ville nå dengang. Men nu, efter seks mageløse år, er det tid til at komme videre”, skriver han på sin Facebook-side.

Brendan Iribe trådte allerede af som Oculus’ CEO i 2016 for at fokusere på sit PC VR-projekt.

Iribes er den femte grundlægger af et milliard-opkøb, der forlader det skandaleramte sociale medie.

Læs også: Sikkerhedshul hos Facebook kan koste selskabet 10,5 milliarder kroner

Stiftere forlader Facebook i protest

Blandt Facebooks tre største – og historisk store – opkøb er ingen af grundlæggerne tilbage.

Årets første bemærkelsesværdige fratrædelse debuterede i maj 2018, hvor manden bag Facebooks største satsning nogensinde, stifteren af Whatsapp, Jan Koum, trådte af.

Besked-app’en Whatsapp og dens hundredevis af millioner af brugere blev opkøbt af Facebook i 2014 for svimlende 19 milliarder dollar.

Hans exit kom umiddelbart i kølvandet på Facebooks omsiggribende Cambridge Analytica skandale og skyldtes, ifølge Forbes, uoverensstemmelser i synet på tilgangen til annoncering, brugernes data og datakryptering.

Se også: Er danskere ramt af kæmpe Facebook-hack? Det vil Facebook ikke svare på

Jan Koums medstifter, Brian Acton, tog af samme hensyn endnu mere drastiske skridt imod Facebooks Mark Zuckerbergs ledelse.

I september 2017 valgte han at forlade selskabet, et år før hans fulde aktieudbytte ville slå igennem. Et træk som Forbes beskriver som ’en af verdenshistoriens dyreste moralske frasigelser’.

Han vinkede dengang farvel til en bonus på 850 millioner dollar i Facebook-aktier, svarende til over fem milliarder kroner.

Tvist med Instagram-stiftere

Stifterne bag Facebooks tredje kæmpesatsning, den sociale fototjeneste Instagram, har også forladt selskabet for nyligt.

Kevin Systrom og Mike Krieger, der sammen grundlagde Instagram i 2010 trak sig samtidigt tilbage fra Facebook efter meldinger om uenigheder med Facebooks CEO Mark Zuckerberg.

Tvistens kerne skulle ifølge CNN ligge i graden af integration mellem de to sociale platforme.

Her ønskede Systrom og Krieger at holde de to platforme mere adskilte.

Facebook opkøbte Instagram i 2012 for en milliard amerikanske dollar.

Læs også: Der er ingen vej udenom: Google, Facebook og Amazon skal reguleres

Vækstakser udenom Facebook

At Facebook støder nøglepersoner fra sig, kan være kritisk for selskabet i en tid hvor denne oplever tæsk på børsmarkederne.

Netop selskabets aktiviteter udenom det skandaleramte Facebook er blevet udpeget som mulige vækstakser, mens Facebook møder en svær tid med større brugerfrafald, pres fra myndigheder og sikkerhedsproblemer.

Se også: Facebook risikerer GDPR-bøde på flere milliarder kroner efter kæmpe-hack
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere