Artikel top billede

Facebook mister sin femte nøgleprofil på et år: Selskabet kan slet ikke holde fast i personerne bag de største satsninger

Grundlæggeren af Facebook milliardsatsning ’Oculus VR’ træder af. Det er den femte nøgleprofil, der forlader det sociale medie på under et år.

Facebook må denne uge tage afsked med endnu en af grundlæggerne til selskabets milliard-satsninger.

Brendan Iribe, stifteren af virtual reality selskabet Oculus, meddelte mandag, at han nu forlader Facebook.

Han grundlagde sin VR-virksomhed i 2012, som siden blev opkøbt af det sociale medie for 3 milliarder dollar i 2014. Det skriver CNN Business.

”Der er sket så meget, siden vi grundlagde Oculus i 2012. Jeg kunne ikke engang have drømt om det, som vi har udrettet, og hvor langt vi ville nå dengang. Men nu, efter seks mageløse år, er det tid til at komme videre”, skriver han på sin Facebook-side.

Brendan Iribe trådte allerede af som Oculus’ CEO i 2016 for at fokusere på sit PC VR-projekt.

Iribes er den femte grundlægger af et milliard-opkøb, der forlader det skandaleramte sociale medie.

Læs også: Sikkerhedshul hos Facebook kan koste selskabet 10,5 milliarder kroner

Stiftere forlader Facebook i protest

Blandt Facebooks tre største – og historisk store – opkøb er ingen af grundlæggerne tilbage.

Årets første bemærkelsesværdige fratrædelse debuterede i maj 2018, hvor manden bag Facebooks største satsning nogensinde, stifteren af Whatsapp, Jan Koum, trådte af.

Besked-app’en Whatsapp og dens hundredevis af millioner af brugere blev opkøbt af Facebook i 2014 for svimlende 19 milliarder dollar.

Hans exit kom umiddelbart i kølvandet på Facebooks omsiggribende Cambridge Analytica skandale og skyldtes, ifølge Forbes, uoverensstemmelser i synet på tilgangen til annoncering, brugernes data og datakryptering.

Se også: Er danskere ramt af kæmpe Facebook-hack? Det vil Facebook ikke svare på

Jan Koums medstifter, Brian Acton, tog af samme hensyn endnu mere drastiske skridt imod Facebooks Mark Zuckerbergs ledelse.

I september 2017 valgte han at forlade selskabet, et år før hans fulde aktieudbytte ville slå igennem. Et træk som Forbes beskriver som ’en af verdenshistoriens dyreste moralske frasigelser’.

Han vinkede dengang farvel til en bonus på 850 millioner dollar i Facebook-aktier, svarende til over fem milliarder kroner.

Tvist med Instagram-stiftere

Stifterne bag Facebooks tredje kæmpesatsning, den sociale fototjeneste Instagram, har også forladt selskabet for nyligt.

Kevin Systrom og Mike Krieger, der sammen grundlagde Instagram i 2010 trak sig samtidigt tilbage fra Facebook efter meldinger om uenigheder med Facebooks CEO Mark Zuckerberg.

Tvistens kerne skulle ifølge CNN ligge i graden af integration mellem de to sociale platforme.

Her ønskede Systrom og Krieger at holde de to platforme mere adskilte.

Facebook opkøbte Instagram i 2012 for en milliard amerikanske dollar.

Læs også: Der er ingen vej udenom: Google, Facebook og Amazon skal reguleres

Vækstakser udenom Facebook

At Facebook støder nøglepersoner fra sig, kan være kritisk for selskabet i en tid hvor denne oplever tæsk på børsmarkederne.

Netop selskabets aktiviteter udenom det skandaleramte Facebook er blevet udpeget som mulige vækstakser, mens Facebook møder en svær tid med større brugerfrafald, pres fra myndigheder og sikkerhedsproblemer.

Se også: Facebook risikerer GDPR-bøde på flere milliarder kroner efter kæmpe-hack
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere