Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Qualcomm udfordrer Intel med ny laptop-chip: Core i7 superkræfter der kører i døgndrift

Qualcomms tredje bud på en pc-processor giver usete muligheder for hurtige, sejlivede og evigt forbundne laptops.

Amerikanske Qualcomm er på bare et år ude med selskabets tredje generation af mobilprocessorer tiltænkt laptop-markedet.

Og den nyeste version, døbt Snapdragon 8cx, har krummer i sig.

Det er en octa-core processor, baseret på den nyligt offentliggjorte Snapdragon 855 tiltænkt mobilverdenen, men i en særligt tunet og tilpasset variant så der kan afvikles Windows 10 eller Chrome OS på tilfredsstillende vis.

Resultatet bliver det Qualcomm kalder ’Always Connected PC’ (ACPC) maskiner, hvor processorens indbyggede mobilmodem og lave strømforbrug åbner op for maskiner, der altid er forbundne og samtidig kan klare sig i et over et døgn væk fra stikkontakten.

Læs også: Android 5G-telefoner er lige på trapperne … i USA: Her er, hvad vi ved

25 timer på en enkel opladning

Snapdragon 8cx er bygget op omkring en ny Kryo 495 arkitektur, som samtidig får lov til at ramme højere frekvenser end i mobilprocessorer. Den øvre grænse for det maksimale strømforbrug er sat helt op til 15 watt. Det er det samme som den populære Core i5/i7 quad-core processorer fra Intels U-serie forbruger.

I praksis vil strømforbruget dog være væsentligt lavere. Modellen er printet med den strømbesparende 7nm procesteknik, som gør, at der kan klemmes langt flere transistorer end i Intels nuværende 14nm proces. AMD’s mest avancerede processorer er i dag printet med en 12nm procesteknik.

Qualcomm lover selv at maskiner med 8cx ombord vil kunne klare op til 25 timers drift på en enkel opladning.

Se også: Kina overhaler USA på 5G-teknologi

Intel Core i7 power

Ydelsesmæssigt vil 8cx være med helt fremme oplyser Qualcomm til PCWorld. Her vil de fire Kryo-kerner hver især levere 2,5 gange højere ydelse end kernerne i årets Snapdragon 850 processor.

På papiret bør det give en ydelse på niveau med Intels eksisterende Core i7-8550U – en af de hurtigste processorer i ultrabook-segmentet i dag.

Dertil kommer fire yderlige processor-kerner som tager over, når strømforbruget skal minimeres.

Den grafiske ydelse i 8cx varetages af en Adreno 680 chip som Qualcomm lover er dobbelt så stærk som den eksisterende løsning i Snapdragon 850 generationen.

Her vil samtidig være fuldt DX12 support, mens en dedikeret ’Cinema Core’ vil tage sig af komprimering/dekomprimering af video.

Der vil også kunne sluttes potent tilbehør til processoren med sin USB 3.1, 4 gange PCI-e og LPDDR4X support.

Qualcomms stærke mobilrødder vil også skinne igennem her med integrationen af den spritnye X24 4G-forbindelse som giver netværkshastigheder på mobilnettet på op til 2 gbit/sekund.

En 5G-version kan også komme på tale på sigt, ved at Qualcomm inkluderer deres nyligt frigivne X50-modem.

Se også: Her er klodens første 5G-telefon: Vi har taget et smugkig

Software-løsninger på vej

Den lovende ydelse er dog ikke nok til at garantere, at processoren får succes i laptop-verdenen.

Under Computerworlds egne tests stod det hurtigt klart, at Windows 10 programmer ofte opfører sig langsomt eller helt nægter at fungere på en mobilprocessor. Eksempelvis er Googles Chrome-browser sløv i brug, mens en række spil nægter at fungere på platformen.

Her forsikrer Qualcomm, at der arbejdes på open-source versionerne af Chrome-browseren fra Google og Firefox-browseren for at tilpasse dem til platformen.

Hos Microsoft har man også frigivet SDK-værktøjer i maj måned, som skal lette udviklingen af apps til mobilverdenens ARM-baserede processorer.

Se også: Hvad vil 5G-netværk betyde for forbrugerne? Ingen ved det, for der mangler fortsat gode use-cases




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere