Artikel top billede

IBM skriver historie: Løfter sløret for klodens første kommercielle kvantecomputer

Inden udgangen af året vil udvalgte kunder kunne foretage deres egne kvante-udregninger på IBM’s nye Q System One-maskine.

I begyndelsen af 2018 kunne amerikanske IBM præsentere deres første fungerende kvantecomputer – en maskine med 50 af de særlige ’qubits’ – de byggesten, der gør kvanteudregninger mulige.

Et år senere, ved 2019 udgaven af CES-elektronikmessen i Las Vegas, er tiden moden til afløseren – den første kommercielt tilgængelige kvantecomputer kloden har set: IBM Q System One.

Maskinen med kvantepotentiale bor i et temperatur-styret glaskube på over to meter, som gemmer på en nøjsomt beskyttet atmosfære.

Her skal 20 kvantechips, altså qubits, operere bare få tusindedel af en grad over det absolutte nulpunkt: minus 273,15°C grader.

Med IBM Q System One træder kvantecomputeren ud af forskningslaboratoriet og ud til de første kommercielle brugere inden udgangen af året, lyder det fra selskabet i en pressemeddelelse.

Se også: 25 opsigtsvækkende nyheder fra verdens største forbrugerelektronikmesse

Kvalitet frem for kvantitet

Den model, som IBM viser frem i CES-messehallen, er dog kun det – en model.

Den ægte vare har IBM stående på selskabets egen matrikel i udviklingslaboratoriet i Yorktown Heights, 30 kilometer ud for New York i USA.

IBM Q System one er heller ikke så imponerende som selskabets egen kreation fra sidste år, der med sine 20 qubits blegner i forhold til forgængerens 50. Google tester i øjeblikket også maskiner med op til 72 qubits ombord.

Her er dog tale om fjerdegenerations qubit, og som IBM’s Q strategy VP Bob Sutor pointerer overfor Engadget: ’kvalitet betyder mere end kvantitet’.

Med kvantemaskiner er potentialet for fejludregninger stort, noget som skal minimeres, før antallet af qubit udvides:

”Vi fokuserer på at undgå fejl og sikre driftssikkerhed, før vi skruer op for råstyrken”, forklarer han.

De sarte qubit-enheder opnår kun deres særlige regneegenskaber i korte tidsrum på omkring 100 mikrosekunder, hvorefter den såkaldte ’kvantemekaniske superposition’ kollapser.

Inden udgangen af året, vil potentielle kunder kunne få adgang til Q systems One maskinen ud for New York. På sigt agter selskabet at tilbyde Q systems One maskiner som lejemål over internet.

Læs også: Kvantecomputeren på vej til at overtage? Så mange qubits skal der til

Kan den bruges?

Overfor Computerworld har den amerikanske kvanteforsker Charles Marcus på Niels Bohr Instituttet i København sået tvivl om, hvorvidt kvantecomputere kan gøre en reel forskel.

"I løbet af de kommende år vil det ikke skorte på folk, der hævder, at de har bygget en kvantecomputer. Det skyldes, at vi endnu ikke har en klar definition på, hvad en kvantecomputer er," fortæller Charles Marcus.

”I stedet bør vi stille spørgsmålet: "Hvornår vil vi med en kvantecomputer være i stand til at løse reelle problemer, som vi ikke kan løse med en klassisk computer?"

Forskeren vurderer selv, at svaret på hans spørgsmål vil komme indenfor fem til 10 år.

Læs hele interviewet med kvanteforskeren her: Amerikansk professor er ved at skabe en computer-revolution fra sit laboratorium på Københavns UniversitetPremium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Helt nye spilleregler: Sådan får du succes på cloudrejsen
Skiftet til cloud udfordrer din forretning og stiller helt nye krav til, hvordan du håndterer projektet – teknisk og strategisk. Få overblik, råd og konkret viden her.