Artikel top billede

Test af HP x360 1040 G5: Denne laptop tager sikkerheden uhyre seriøst, men det har en pris

HP Elitebook 1040 x360 G5 er en fantastisk fleksibel forretningsmaskine, som er sikkerheden selv. Prisen er derefter.

HP’s nyeste stamme af kontorbærbare, Elitebook G5 serien, er udviklet med professionelle brugere in mente.

Her er masser af råstyrke og udholdenhed pakket ind i et stilfuldt kabinet, der vil pynte både på direktionsgangene eller business-class sæderne i en tur over Atlanterhavet.

Når HP samtidigt integrerer fingeraftrykslæser, en bunke krypteringsløsninger og deres 'Sure View'-teknologi, som afskærer en eventuel nysgerrig sidemanden på Airbussen fra at læse med på skærmen, bør sikkerheden også være eksemplarisk.

Men i farten er der smådetaljer, som HP har overset, mens prisen samtidig får lov til at flirte med de tyve tusinde kroner.

Om den samlede pakke er pengene værd for dig eller din organisation, vil du kunne læse her.

Se også: Danske virksomheder bruger flere penge på it-sikkerhed end nogensinde før: Så massiv har effekten været

Mange muligheder

Der findes ikke meget mere konservative elektronikprodukter end arbejdsstationer henvendt til det professionelle marked. Det skal være seriøst det her.

Det ved HP udmærket godt, men det har ikke afholdt dem fra at give dagens test-emne et look og et udtryk, som også vil pynte udenfor kontoret.

Ingen sort plast eller metal her, det er ren børstet aluminium præget med højglansflader her og der.

Maskinen er relativ let og kompakt for en 14” maskine med sine 1.430 gram. Der findes dog mere kompakte og lettere maskiner derude, hvis man er villig til at droppe 2-i-en funktionaliteten.

Den medfølgende 60W USB-C oplader er desværre lidt kluntet og tung med sine 355 gram – Huaweis 65W pendant til den sammenlignelige MateBook X Pro vejer og fylder omtrent det halve.

Se også: Huawei Matebook X Pro brillerer i test – her har de etablerede pc-producenter virkelig noget af frygte

Sikker skærm

HP er ene om at tilbyde en hybrid-tablet med indbygget sikkerhedsfilter, en teknologi som HP kalder ’Sure View’.

Ved normalt brug, bemærkes det dog ikke med det samme. Skærmen byder på en umiddelbart ganske standard Full HD-opløsning med et mat look. Farverne er samtidig godt mættede, mens der bydes på god kontrast og lysstyrke.

Efter lidt tid bemærker man dog noget besynderligt ved skærmen. HP’s særlige skærmteknologi anes også, når den ikke er slået til, ved at give displayet en vis grynethed, som om mikroskopisk, farvet krymmel var spredt ud over fladen.

Efter nogen tid virker det distraherende et indtryk der styrkes af, at farver og kontrast hurtigt fortager når skærmen ses fra andet end lige på. Det er mildest talt uheldigt i en enhed, som også sigter efter at fungere som en tablet.

Der indgås altså kompromisser for at få Sure View teknologien ombord – men hvor godt fungerer den så?

Kan du huske, hvordan de allerførste bærbare med farveskærm så ud tilbage i 90’erne?

Hvis ikke, kan du få genopfrisket hukommelsen ved at trykke på F2-knappen og slå SureView til.

Det fungerer, billedet toner ud i en grå masse, når skærmen betragtes fra siden. Det bør holde eventuelle nysgerrige sidemænd fra at se med, når man er ude i felten

Det du arbejder med, ser dog ikke særligt pænt ud. Men nysgerrige sidemænd vil altså få en del sværere ved at læse med, når fortrolige oplysninger dukker op på skærmen. Det kan du se ved selvsyn i videoklippet nedenunder:

Jeg frygter dog, at skærmkvaliteten er så nedsat her, at brugerne vil foretrække at slå funktionen fra, og så ryger sikkerhedsaspektet jo.

En anden ulempe er, at det tærer gevaldigt på batteriet, at have funktionen slået til. Funktionen virker desuden ikke, når skærmen holdes som tablet i portrætmode, for der blændes kun på den ene led.

Er fortrolighed et must, er et dedikeret, eftermonteret filter stadigvæk at foretrække.

Alternativt kan Elitebook 1040 x360 G5 ekviperes med mere almindelige skærmalternativer, hvilket man bør styre imod, medmindre behovet for at beskytte brugeren mod visuel hacking er højt. Her kan der enten vælges mellem Full HD eller 4K konfigurationer.

Alt i sikkerhed

Det er ikke kun skærmen, der bidrager til at holde lømler fra at tilgå eventuelle fortrolige data ombord på maskinen. Her har HP hældt alt det på, de kan af både fysiske og virtuelle sikkerhedstiltag.

Maskinen kan sikres, ikke bare ved Windows Hello ansigtsgenkendelse, fingeraftrykslæser eller password, men ved en kombination af alle tre teknologier, hvilket bør gøre maskinen uindtagelig for eventuelle hackere.

Ombord er også HP’s selvhelende BIOS sikret med det HP kalder Sure Recover og Sure start der vil afværge eventuelle forsøg på at omgå Windows-styresystemets sikkerhed. Alt ombord kan samtidig krypteres via en TPM 2.0 chip ombord.

En Kensington-låseport kan også sørge for, at bærbaren rent fysisk bliver der, hvor den skal være.

Læs også: Huawei går ind på trængt pc-marked: Lancerer tynd Windows-tablet

Glimrende ydelse

Inde i HP-maskinen finder man et opdateret maskinrum, som byder på glimrende indmad.

Her er det seneste generation Core i5 og i7 quad-core processorer fra Intel, der styrer showet, mens maskinen kan ekviperes med op til 32GB RAM og 2TB lagerplads.

Testmaskinen med en Core i7 8650U ombord og 16GB RAM klarede ubesværet alle de kontoropgaver den måtte sættes til.

Eneste svaghed her er den indbyggede grafikkort fra Intel, som ikke har de samme grafiske muskler som selv de mindste grafikkort fra Nvidia eller AMD kan levere.

Der bør derfor glemmes alt om gaming på denne maskine, men gamere er nu heller ikke dens primære publikum. Og en Thunderbolt port giver trods alt mulighed for at slutte et eksternt grafikkort, hvis lysten skulle være der.

Et godt batteri på 57 Wh bliver her udnyttet på optimal vis, og der kan godt hives en hel kontordag på 8 timer ud af maskinen, om end det kan ses på ydelsen som er droslet en tand ned i forhold til andre, lignende ekviperede, maskiner.

Skærmen spiller også en rolle her. Benyttes ’Sure View’ sluger displayet 30 procent mere strøm, noget der vil forkorte driftstiden mærkbart, for skærmen bliver så utydelig, at man gerne skruer lysstyrken til det maksimale. I praksis er driftstiden nærmest halveret.

Læs også: Sådan ’genopfinder’ HP den bærbare pc: Med en ren læderkabine

Tastatur, touchpad, tilslutninger og tilbehør

I brug er HP’s fleksible Elitebook et godt bekendtskab. Touchfladen fungerer ligesom skærmens touch: fortrinligt.

Tastaturet kræver noget tilvænning, for HP insisterer på at henvise knapper som Home/PgUp/PgDn til en kolonne yderst til højre, mens Enter-knappen er noget klejn. Man vænner sig til det, men det tager tid.

Jeg er til gengæld fan af det gode udvalg af porte og tilslutningsmuligheder: HDMI, to gange USB-C og gang USB-A og et jack-stik giver gode muligheder for at slutte sig til omverdenen. Det eneste jeg savner er en kortlæser, men de er efterhånden på vej ud af allevegne i den type maskiner.

Læs også: USB C skulle have været kablet til at regere dem alle: Men der er store problemer

En sikker sag

HP har skabt en overbevisende sag med G5 versionen af deres x360 G5 Elitebook. Den er hurtig, fleksibel og sejlivet. Og så er sikkerheden helt, helt i top, hvilket vil glæde i de mange virksomheder, som arbejder med følsomme data.

Sikkerheden har dog sin pris.

Dagens testmaskine løber op i omkring 17.000 kroner - uden moms og er langt fra billig, og den særlige skærm (som i sig selv koster 600 kroner ekstra før moms) kommer med nogle ulemper, selv når Sure View funktionen ikke er slået til.

Det kan man dog konfigurere sig fra efter behov.

Når det er sagt, er netop sikkerhed svær at sætte pris på, at sikre at fortrolige oplysninger forbliver fortrolige.


Loading ikon