Artikel top billede

USB C skulle have været kablet til at regere dem alle: Men der er store problemer

Razers Hammerhead USB C-headset lyder fremragende, men kan ikke tilsluttes alle smartphones og computere med USB C, og det er et kæmpe generelt problem for USB C-standarden

Vi lovpriste USB C’s ankomst for to år siden som værende den ultimative port. Porten til at udrydde alle andre porte. Porten som kunne alt.

Og imens USB C oprigtigt har vist sit værd ved at både kunne fungere som strømport, displayport, lydport, almindelige accessory-port (og desværre også “dongle-port,” når der ikke er andre type porte) og ikke mindst lyn-hurtig-overførsel-port, så er der stadig et utal af problemer med den flade, omnipotente port.

Og det eksemplificeres bedst med Razers Hammerhead USB C-headset.

Forvirrende

USB står for Universal Serial Bus og er en fælles standard, når tilbehør eller enheder skal tilsluttes andre enheder.

Havde man ikke den slags fælles standarder, ville vi se langt flere forkellige nødvendige porte på vores computere, ligesom i gamle dage, hvor det ikke var ualmindeligt, at der sad otte-ni forskellige porte på en bærbar computer.

Hvor man tidligere stadig skulle have både en USB-port eller tre til mus, eksterne harddiske og lignende sammen med en HDMI/Displayport og en audioport samt opladerport, så kan USB C’en det hele på én gang.

Når det fungerer, er det fantastisk. Særligt fordi stikket ikke kan sættes forkert i porten, modsat det gamle USB A-stik, der altid sættes i forkert den første gang, roteres, vender stadig forkert, roteres igen, hvorefter den passer…

Problemet er, at hverken port eller stik nødvendigvis kan det hele, og så begynder det at blive forvirrende.

Eksempelvis er ikke alle USB C-porte USB 3.1, hvilket betyder, at ikke alle USB C-porte kan understøtte en ekstern harddisk som Seagates innov8, der får strøm via USB C 3.1-porten. Det gør den ubrugelig med eksempelvis en Macbook 12 fra 2016, der godt nok har to USB C-porte, men som kun er USB 3.0.

Forvirret?

På nogle computere er det heller ikke alle USB C-porte, der fungerer som opladerport, hvilket vil sige, at hvis du ikke er opmærksom, kan du ende med at sætte din oplader i det forkerte stik og ikke oplade computeren.

Det er heller ikke alle USB C-porte, der har indbygget Display-port-evner, så det kan sættes sammen med skærme, der samtidig kan fungere som en USB hub som eksempelvis Acer’s H7-serie, hvilket ellers både er praktisk og godt tænkt.

Læs også: Test: Marshalls nye bluetooth-headset er fantastisk til prisen

Lyd bliver endnu mere forvirrende

De fleste producenter er blevet bedre til at sætte mærkat på deres USB-porte.

Apples MacBooks USB C-porte kan det meste, og har ingen labels, men på HP, Lenoov og Dell-maskiner, kan man ofte se et lille Display-port-ikon på visse USB C-porte, eller et lyn-symbol på den port, der kan bruges til opladning, eller som oplader maskinen hurtigere.

Og så er der USB C til headset.

Apple dræbte minijack-stikket. Desværre fulgte andre producenter med, og det er nærmest kun OnePlus og Samsung, der stadig værner om Minijack-porten.

Så USB C-headset er uundgåeligt for mange Android-brugere, men der findes nærmest ingen på markedet, og de der findes, koster langt mere end et tilsvarende minijack-headset.

Dertil kommer kompatibiliteten. Razers Hammerhead USB C er et grønt headset med metalhoveder og gummi-dutter, der tætter øret godt for udefrakommende lyde.

Der sidder magneter i enderne, så du kan “klipse” headsettet omkring din hals, hvis du lige skal have det af kort, og Razer-logoet lyser op med en svag grøn tone.

Det ser hammerflot ud.

Læs også: Nu boomer salget: Derfor sælges der pludselig ekstremt mange bluetooth-headsets

Lyden er også god, med særlig en skarp bas og tydelige mellemtoner.

Og da det er USB C, burde man jo tro, at det kunne bruges til alle smartphones og computere med USB C-porte.

Sådan er det ikke.

For det første er det ikke bare “plug’n play,” som med et minijack-stik.

For at få headsettet til at virke på en Macbook Pro, skal jeg ind “indstil lyd og MiDi,” og vælge headsettet, og på en HP-bærbar kunne jeg slet ikke få det til at virke.

Og på smartphones er det helt håbløst. Razer Hammerhead USB C virker selvfølgelig uden problemer på Razers egen gode Razer Phone, men det virker ikke på hverken OnePlus 5, 5T, Nokia 8 eller på Huawei Mate 10 Pro.

Læs om Mate 10 Pro her: Test af Huawei Mate 10 Pro: Endnu en sikker vinder fra kineserne

Og hvordan kan man se det?

Det kan man ikke. I Razers vedlagte papirer til headsettet står der bare, at headsettet “kræver et Android-headset med USB C.”

Det er manglen på varedeklaration, der er problemet, og man må håbe på, at det bliver bedre, jo mere defineret USB C-standarden bliver.

Indtil da må du lære af fejlkøb eller søge nettet igennem for at se, om netop din enheds USB C-porte er omnipotente eller ej.