Artikel top billede

Svenske politikere smadrede Apples prestige-byggeri: Nu kræver selskabet en chok-pris for at sælge ejendom tilbage

Lokalpolitikere i Stockholm har bremset Apples planer om at opføre en nordisk pendant til den ikoniske Apple-butik på Fifth Avenue i New York. Det har resulteret i mildt sagt anstrengt forhold mellem de svenske politikere og den amerikanske gigant.

Apple er direkte rasende på lokalpolitikerne i Stockholm, der i efteråret satte en kæp i hjulet på tech-gigantens planer om at bygge en spektakulær ny Apple Store i den svenske hovedstad.

Det skriver det svenske ejendomsmedie Fastighetsvärlden.

I forbindelse med planerne købte Apple en centraltplaceret ejendom i Kungsträdgården – Kongehaven – i Stockholm for intet mindre end 129 millioner svenske kroner.

Men i oktober vendte lokalpolitikerne tomlen nedad for Apples butiksplaner, og det betyder, at bystyret nu ønsker at købe bygningen tilbage fra Apple.

Nu kræver Apple dog nu, hvad det svenske medie Dagens Industri Digital betegner som en regulær chokpris på 179 millioner svenske kroner for bygningen.

Det er således 50 millioner svenske kroner mere end, hvad Apple oprindeligt betalte.

Læs også: Apple har en drøm om et stort nordisk prestige-projekt - nu er drømmen ved at blive smadret

Ikke pæne ord

Afslaget har resulteret i et køligt forhold mellem bystyret og den amerikanske gigant, der langt fra modtog nyheden om de skrinlagte planer med tilfredshed.

”Ja, det stemmer. Det var absolut ikke pæne ord, der blev sagt. Det var grimme ord, som jeg ikke har tænkt mig at gentage,” siger Björn Ljung fra partiet Liberalerna ifølge Dagens Industri Digital til Fastighetsvärlden.

Bystyret i Stockholm valgte blandt andet at skrinlægge Apples planer, fordi politikerne mente, at planerne skæmmede Kungsträdgården, der er en historisk plads i byens centrum.

"Kungsträdgården er en central, vigtig og smuk park i Stockholm. Der skal være til for stockholmere og besøgende, og vi vil gerne se en offentlig aktivitet på stedet. Vi ser ikke positivt på den detaljerede plan, der præsenteres. Bygningen er for stor og for høj," sagde Cecilia Obermüller fra Miljøpartiet til Dagens Industri Digital tilbage i oktober 2018.

Skulle have været den fjerde svenske butik

Butikken i Kungsträdgården ville være blevet Apples fjerde butik i Sverige, men den var derudover udset til at blive Apple første såkaldte flagship-butik i Norden.

Apple har blot femten flagship-butikker på verdensplan, og denne type butikker er kendetegnet ved at være placeret på særligt prestigefyldte adresser, samt ved at være større, have mere spektakulær arkitektur og indeholde flere funktioner end almindelige Apple Stores.

Apples butik på Fifth Avenue i New York er formodentligt selskabets mest kendte flagship-butik.

Bystyret har ifølge Dagens Industri Digital i forbindelse med afslaget forsikret Apple om, at det er villige til at hjælpe Apple med at finde en alternativ placering til butikken, men Apple lader ikke til at være interesseret i andre placeringer.

Læs også: Skovler penge ind i andre lande - men findes ikke herhjemme: Derfor er der ingen Apple Store-butikker i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere