Artikel top billede

Svenske politikere smadrede Apples prestige-byggeri: Nu kræver selskabet en chok-pris for at sælge ejendom tilbage

Lokalpolitikere i Stockholm har bremset Apples planer om at opføre en nordisk pendant til den ikoniske Apple-butik på Fifth Avenue i New York. Det har resulteret i mildt sagt anstrengt forhold mellem de svenske politikere og den amerikanske gigant.

Apple er direkte rasende på lokalpolitikerne i Stockholm, der i efteråret satte en kæp i hjulet på tech-gigantens planer om at bygge en spektakulær ny Apple Store i den svenske hovedstad.

Det skriver det svenske ejendomsmedie Fastighetsvärlden.

I forbindelse med planerne købte Apple en centraltplaceret ejendom i Kungsträdgården – Kongehaven – i Stockholm for intet mindre end 129 millioner svenske kroner.

Men i oktober vendte lokalpolitikerne tomlen nedad for Apples butiksplaner, og det betyder, at bystyret nu ønsker at købe bygningen tilbage fra Apple.

Nu kræver Apple dog nu, hvad det svenske medie Dagens Industri Digital betegner som en regulær chokpris på 179 millioner svenske kroner for bygningen.

Det er således 50 millioner svenske kroner mere end, hvad Apple oprindeligt betalte.

Læs også: Apple har en drøm om et stort nordisk prestige-projekt - nu er drømmen ved at blive smadret

Ikke pæne ord

Afslaget har resulteret i et køligt forhold mellem bystyret og den amerikanske gigant, der langt fra modtog nyheden om de skrinlagte planer med tilfredshed.

”Ja, det stemmer. Det var absolut ikke pæne ord, der blev sagt. Det var grimme ord, som jeg ikke har tænkt mig at gentage,” siger Björn Ljung fra partiet Liberalerna ifølge Dagens Industri Digital til Fastighetsvärlden.

Bystyret i Stockholm valgte blandt andet at skrinlægge Apples planer, fordi politikerne mente, at planerne skæmmede Kungsträdgården, der er en historisk plads i byens centrum.

"Kungsträdgården er en central, vigtig og smuk park i Stockholm. Der skal være til for stockholmere og besøgende, og vi vil gerne se en offentlig aktivitet på stedet. Vi ser ikke positivt på den detaljerede plan, der præsenteres. Bygningen er for stor og for høj," sagde Cecilia Obermüller fra Miljøpartiet til Dagens Industri Digital tilbage i oktober 2018.

Skulle have været den fjerde svenske butik

Butikken i Kungsträdgården ville være blevet Apples fjerde butik i Sverige, men den var derudover udset til at blive Apple første såkaldte flagship-butik i Norden.

Apple har blot femten flagship-butikker på verdensplan, og denne type butikker er kendetegnet ved at være placeret på særligt prestigefyldte adresser, samt ved at være større, have mere spektakulær arkitektur og indeholde flere funktioner end almindelige Apple Stores.

Apples butik på Fifth Avenue i New York er formodentligt selskabets mest kendte flagship-butik.

Bystyret har ifølge Dagens Industri Digital i forbindelse med afslaget forsikret Apple om, at det er villige til at hjælpe Apple med at finde en alternativ placering til butikken, men Apple lader ikke til at være interesseret i andre placeringer.

Læs også: Skovler penge ind i andre lande - men findes ikke herhjemme: Derfor er der ingen Apple Store-butikker i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Sådan får du innovationen til at blomstre i din virksomhed: "Det bliver gjort forkert i 90 procent af tilfældene"
For at ramme plet med digitale løsninger er innovation afgørende, og det flyvske begreb er noget, der bør gribes systematisk an. "Innovation er ikke lig med post-its. Man skal både arbejde med kulturen, tankegangen og værktøjskassen," siger Thomas Ove Rasmussen, innovationsdirektør i Trifork.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.