Artikel top billede

Huawei gør brug af ulovlig arbejdskraft men leverer udstyr til dansk politi og forsvar

Selvom Huawei gentagne gange har brugt illegal arbejdskraft, leverer selskabet netværksudstyr til blandt andet Rigspolitiet, politikredsene, Forsvarsministeriet og Statsministeriet. Det viser en kortlægning foretaget af Politiken.

Huawei er tre gange blevet afsløret i at bruge illegal arbejdskraft i Danmark. I 2015 udløste det bøder på 40.000 og 60.000 kroner

Dengang lovede selskabet bedring, men det blev alligevel i 2016 idømt en bøde på 20.000 kroner for at have haft en medarbejder uden tilstrækkelig arbejdstilladelse.

Læs mere: Illegale medarbejdere hos Huawei deltog i forhandlinger med TDC

Nu viser en kortlægning foretaget af Politiken, at Huawei leverer hardware til flere statslige organisationer.

Ifølge kortlægningen leverer Huawei netværksudstyr og mobiltelefoner til Rigspolitiet og politikredsene samt netværksudstyr til Forsvarsministeriet og Statsministeriet.

Det sker ifølge Politikens oplysninger blandt andet igennem en statslig rammeaftale under Moderniseringsstyrelsen. Her er Huawei leverandør sammen med det danske selskab Netnordic.

Læs også: Huaweis kontor i København ransaget af dansk politi: To personer udvist af Danmark

Moderniseringsstyrelsen har på baggrund af Politikens oplysninger igangsat en undersøgelse.

"Vi har på baggrund af Politikens dækning bedt leverandøren (Netnordic, red.) om at redegøre nærmere for sagen," lyder det fra kontorchef i Moderniseringsstyrelsen, Anders Tuxen, til Politiken.

Han også gør det klart, at der er et krav i aftalen om, at både leverandører og underleverandører overholder alle love samt bestemmelser om samfundsansvar.

Moderniseringsstyrelsen skriver om aftalen 'Rammeaftale vedrørende indkøb af netværkskomponenter', der blev indgået 6. januar 2017 og som kan forlænges frem til 31. december 2020, at den er forpligtende for staten.

Herudover kan en række andre statslige organisationer benytte aftalen.

Det gælder kommuner, regioner, Danmarks Nationalbank, Folketinget, Dansk Institut for Internationale Studier, Institut for Menneskerettigheder, Grønlands Selvstyre og Færøernes Hjemmestyre (for lokationer i Danmark) samt en række selvejende institutioner vil også kunne gøre brug af aftalen.

Netnordic har ingen kommentarer til Politiken.

Myndigheder kan straffe arbejdsgivere, der ikke overholder loven, ved at fratage dem muligheden for en fast track-orden, der gør det lettere at få tilladelser til udenlandsk arbejdskraft igennem. Denne ordning mistede Huawei sin certifikation til i 2015.

Læs også: Huawei-stifter raser over anholdelse af datter: ”USA vil på ingen måde være i stand til at knuse os”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere