Artikel top billede

Huawei gør brug af ulovlig arbejdskraft men leverer udstyr til dansk politi og forsvar

Selvom Huawei gentagne gange har brugt illegal arbejdskraft, leverer selskabet netværksudstyr til blandt andet Rigspolitiet, politikredsene, Forsvarsministeriet og Statsministeriet. Det viser en kortlægning foretaget af Politiken.

Huawei er tre gange blevet afsløret i at bruge illegal arbejdskraft i Danmark. I 2015 udløste det bøder på 40.000 og 60.000 kroner

Dengang lovede selskabet bedring, men det blev alligevel i 2016 idømt en bøde på 20.000 kroner for at have haft en medarbejder uden tilstrækkelig arbejdstilladelse.

Læs mere: Illegale medarbejdere hos Huawei deltog i forhandlinger med TDC

Nu viser en kortlægning foretaget af Politiken, at Huawei leverer hardware til flere statslige organisationer.

Ifølge kortlægningen leverer Huawei netværksudstyr og mobiltelefoner til Rigspolitiet og politikredsene samt netværksudstyr til Forsvarsministeriet og Statsministeriet.

Det sker ifølge Politikens oplysninger blandt andet igennem en statslig rammeaftale under Moderniseringsstyrelsen. Her er Huawei leverandør sammen med det danske selskab Netnordic.

Læs også: Huaweis kontor i København ransaget af dansk politi: To personer udvist af Danmark

Moderniseringsstyrelsen har på baggrund af Politikens oplysninger igangsat en undersøgelse.

"Vi har på baggrund af Politikens dækning bedt leverandøren (Netnordic, red.) om at redegøre nærmere for sagen," lyder det fra kontorchef i Moderniseringsstyrelsen, Anders Tuxen, til Politiken.

Han også gør det klart, at der er et krav i aftalen om, at både leverandører og underleverandører overholder alle love samt bestemmelser om samfundsansvar.

Moderniseringsstyrelsen skriver om aftalen 'Rammeaftale vedrørende indkøb af netværkskomponenter', der blev indgået 6. januar 2017 og som kan forlænges frem til 31. december 2020, at den er forpligtende for staten.

Herudover kan en række andre statslige organisationer benytte aftalen.

Det gælder kommuner, regioner, Danmarks Nationalbank, Folketinget, Dansk Institut for Internationale Studier, Institut for Menneskerettigheder, Grønlands Selvstyre og Færøernes Hjemmestyre (for lokationer i Danmark) samt en række selvejende institutioner vil også kunne gøre brug af aftalen.

Netnordic har ingen kommentarer til Politiken.

Myndigheder kan straffe arbejdsgivere, der ikke overholder loven, ved at fratage dem muligheden for en fast track-orden, der gør det lettere at få tilladelser til udenlandsk arbejdskraft igennem. Denne ordning mistede Huawei sin certifikation til i 2015.

Læs også: Huawei-stifter raser over anholdelse af datter: ”USA vil på ingen måde være i stand til at knuse os”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere