Artikel top billede

Huawei gør brug af ulovlig arbejdskraft men leverer udstyr til dansk politi og forsvar

Selvom Huawei gentagne gange har brugt illegal arbejdskraft, leverer selskabet netværksudstyr til blandt andet Rigspolitiet, politikredsene, Forsvarsministeriet og Statsministeriet. Det viser en kortlægning foretaget af Politiken.

Huawei er tre gange blevet afsløret i at bruge illegal arbejdskraft i Danmark. I 2015 udløste det bøder på 40.000 og 60.000 kroner

Dengang lovede selskabet bedring, men det blev alligevel i 2016 idømt en bøde på 20.000 kroner for at have haft en medarbejder uden tilstrækkelig arbejdstilladelse.

Læs mere: Illegale medarbejdere hos Huawei deltog i forhandlinger med TDC

Nu viser en kortlægning foretaget af Politiken, at Huawei leverer hardware til flere statslige organisationer.

Ifølge kortlægningen leverer Huawei netværksudstyr og mobiltelefoner til Rigspolitiet og politikredsene samt netværksudstyr til Forsvarsministeriet og Statsministeriet.

Det sker ifølge Politikens oplysninger blandt andet igennem en statslig rammeaftale under Moderniseringsstyrelsen. Her er Huawei leverandør sammen med det danske selskab Netnordic.

Læs også: Huaweis kontor i København ransaget af dansk politi: To personer udvist af Danmark

Moderniseringsstyrelsen har på baggrund af Politikens oplysninger igangsat en undersøgelse.

"Vi har på baggrund af Politikens dækning bedt leverandøren (Netnordic, red.) om at redegøre nærmere for sagen," lyder det fra kontorchef i Moderniseringsstyrelsen, Anders Tuxen, til Politiken.

Han også gør det klart, at der er et krav i aftalen om, at både leverandører og underleverandører overholder alle love samt bestemmelser om samfundsansvar.

Moderniseringsstyrelsen skriver om aftalen 'Rammeaftale vedrørende indkøb af netværkskomponenter', der blev indgået 6. januar 2017 og som kan forlænges frem til 31. december 2020, at den er forpligtende for staten.

Herudover kan en række andre statslige organisationer benytte aftalen.

Det gælder kommuner, regioner, Danmarks Nationalbank, Folketinget, Dansk Institut for Internationale Studier, Institut for Menneskerettigheder, Grønlands Selvstyre og Færøernes Hjemmestyre (for lokationer i Danmark) samt en række selvejende institutioner vil også kunne gøre brug af aftalen.

Netnordic har ingen kommentarer til Politiken.

Myndigheder kan straffe arbejdsgivere, der ikke overholder loven, ved at fratage dem muligheden for en fast track-orden, der gør det lettere at få tilladelser til udenlandsk arbejdskraft igennem. Denne ordning mistede Huawei sin certifikation til i 2015.

Læs også: Huawei-stifter raser over anholdelse af datter: ”USA vil på ingen måde være i stand til at knuse os”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.