Artikel top billede

(Foto: Uffe WengFotojournalist Uffe WengPhotojournalist Uffe Wengwww.uffeweng.dkGunløgsgade 33, 2. tv.2300 København S.Danmark / Uffe Weng)

Alvorlige sikkerhedshuller opdaget i 4G og 5G: Kan udnyttes til at opsnappe opkald og tracke telefoner

Amerikanske sikkerhedseksperter har fundet alvorlige sikkerhedshuller i både 4G og det kommende 5G, som ellers skulle være betydeligt mere sikkert. Angribere kan udnytte sårbarhederne til både at opsnappe opkald og spore telefoner.

Sikkerhedseksperter fra to amerikanske universiteter har opdaget alvorlige sikkerhedshuller i både 4G og det kommende 5G, skriver Techcrunch.

Ifølge eksperterne findes sårbarhederne i næsten alle mobilnetværk verden over.

Angribere kan udnytte sikkerhedshullerne til både at opsnappe opkald og spore telefoner.

Eksperterne har rapporteret deres opdagelser til den verdensomspændende organisation for mobiloperatører GSMA med over 800 medlemmer. GSMA har ifølge Techcrunch anerkendt eksperternes opdagelser.

På grund af den alvorlige karakter af eksperternes opdagelser har de ikke offentliggjort et egentligt proof of concept, men de har forfattet et whitepaper om sagen, som kan findes her.

En af eksperterne, Syed Rafiul Hussain fra Purdue University, siger til Techcrunch:

“Enhver med en smule viden om paging-protokoller på mobilnetværk kan udføre dette angreb som eksempelvis gør det muligt at opsnappe telefonopkald, spore telefoner og foretage målrettede phishingangreb”.

Udnytter svaghed i Torpedo

Rent teknisk handler det om, at angribere kan udnytte en svaghed i det såkaldte Torpedo-system.

Det indeholder en paging-protokol, som mobiloperatører bruger til at underrette en telefon på operatørens netværk om, at der er et opkald eller en besked på vej.

Eksperterne har fundet ud af, at hvis man en masse gange ringer op til et nummer og afbryder opkaldet med det samme, kan det udløse en paging-besked, uden at den pågældende telefon bliver underrettet om, at der er et opkald på vej.

Ifølge Techcrunch kan det bruges til at spore telefonen, og en angriber kan udnytte det til at overtage paging-kanalen.

Det kan igen udnyttes til at fastslå brugerens såkaldte international mobile subscriber identity (IMSI) på 4G og 5G, som ellers er krypteret.

På den måde kan også 5G-telefoner trackes af såkaldte stingrays, der er fup-mobilstationer, som især politi og andre myndigheder kan bruge til at spore mistænktes telefoners færden.

I følge Techcrunch kan nogle af de mest avancerede stingrays også opsnappe opkald og beskeder.

5G skulle ellers være betydelig mere sikkert end 4G, men EU’s cybersikkerhedsenhed ENISA har tidligere peget på sikkerhedsproblemer med 5G, og nu kommer så de amerikanske sikkerhedseksperter med nye beviser på sikkerhedsproblemer med 5G.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere