Alvorlige sikkerhedshuller opdaget i 4G og 5G: Kan udnyttes til at opsnappe opkald og tracke telefoner

Amerikanske sikkerhedseksperter har fundet alvorlige sikkerhedshuller i både 4G og det kommende 5G, som ellers skulle være betydeligt mere sikkert. Angribere kan udnytte sårbarhederne til både at opsnappe opkald og spore telefoner.

Sikkerhedseksperter fra to amerikanske universiteter har opdaget alvorlige sikkerhedshuller i både 4G og det kommende 5G, skriver Techcrunch.

Ifølge eksperterne findes sårbarhederne i næsten alle mobilnetværk verden over.

Angribere kan udnytte sikkerhedshullerne til både at opsnappe opkald og spore telefoner.

Eksperterne har rapporteret deres opdagelser til den verdensomspændende organisation for mobiloperatører GSMA med over 800 medlemmer. GSMA har ifølge Techcrunch anerkendt eksperternes opdagelser.

På grund af den alvorlige karakter af eksperternes opdagelser har de ikke offentliggjort et egentligt proof of concept, men de har forfattet et whitepaper om sagen, som kan findes her.

En af eksperterne, Syed Rafiul Hussain fra Purdue University, siger til Techcrunch:

“Enhver med en smule viden om paging-protokoller på mobilnetværk kan udføre dette angreb som eksempelvis gør det muligt at opsnappe telefonopkald, spore telefoner og foretage målrettede phishingangreb”.

Udnytter svaghed i Torpedo
Rent teknisk handler det om, at angribere kan udnytte en svaghed i det såkaldte Torpedo-system.

Det indeholder en paging-protokol, som mobiloperatører bruger til at underrette en telefon på operatørens netværk om, at der er et opkald eller en besked på vej.

Eksperterne har fundet ud af, at hvis man en masse gange ringer op til et nummer og afbryder opkaldet med det samme, kan det udløse en paging-besked, uden at den pågældende telefon bliver underrettet om, at der er et opkald på vej.

Ifølge Techcrunch kan det bruges til at spore telefonen, og en angriber kan udnytte det til at overtage paging-kanalen.

Det kan igen udnyttes til at fastslå brugerens såkaldte international mobile subscriber identity (IMSI) på 4G og 5G, som ellers er krypteret.

På den måde kan også 5G-telefoner trackes af såkaldte stingrays, der er fup-mobilstationer, som især politi og andre myndigheder kan bruge til at spore mistænktes telefoners færden.

I følge Techcrunch kan nogle af de mest avancerede stingrays også opsnappe opkald og beskeder.

5G skulle ellers være betydelig mere sikkert end 4G, men EU’s cybersikkerhedsenhed ENISA har tidligere peget på sikkerhedsproblemer med 5G, og nu kommer så de amerikanske sikkerhedseksperter med nye beviser på sikkerhedsproblemer med 5G.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.