Artikel top billede

Alvorlige sikkerhedshuller opdaget i 4G og 5G: Kan udnyttes til at opsnappe opkald og tracke telefoner

Amerikanske sikkerhedseksperter har fundet alvorlige sikkerhedshuller i både 4G og det kommende 5G, som ellers skulle være betydeligt mere sikkert. Angribere kan udnytte sårbarhederne til både at opsnappe opkald og spore telefoner.

Sikkerhedseksperter fra to amerikanske universiteter har opdaget alvorlige sikkerhedshuller i både 4G og det kommende 5G, skriver Techcrunch.

Ifølge eksperterne findes sårbarhederne i næsten alle mobilnetværk verden over.

Angribere kan udnytte sikkerhedshullerne til både at opsnappe opkald og spore telefoner.

Eksperterne har rapporteret deres opdagelser til den verdensomspændende organisation for mobiloperatører GSMA med over 800 medlemmer. GSMA har ifølge Techcrunch anerkendt eksperternes opdagelser.

På grund af den alvorlige karakter af eksperternes opdagelser har de ikke offentliggjort et egentligt proof of concept, men de har forfattet et whitepaper om sagen, som kan findes her.

En af eksperterne, Syed Rafiul Hussain fra Purdue University, siger til Techcrunch:

“Enhver med en smule viden om paging-protokoller på mobilnetværk kan udføre dette angreb som eksempelvis gør det muligt at opsnappe telefonopkald, spore telefoner og foretage målrettede phishingangreb”.

Udnytter svaghed i Torpedo

Rent teknisk handler det om, at angribere kan udnytte en svaghed i det såkaldte Torpedo-system.

Det indeholder en paging-protokol, som mobiloperatører bruger til at underrette en telefon på operatørens netværk om, at der er et opkald eller en besked på vej.

Eksperterne har fundet ud af, at hvis man en masse gange ringer op til et nummer og afbryder opkaldet med det samme, kan det udløse en paging-besked, uden at den pågældende telefon bliver underrettet om, at der er et opkald på vej.

Ifølge Techcrunch kan det bruges til at spore telefonen, og en angriber kan udnytte det til at overtage paging-kanalen.

Det kan igen udnyttes til at fastslå brugerens såkaldte international mobile subscriber identity (IMSI) på 4G og 5G, som ellers er krypteret.

På den måde kan også 5G-telefoner trackes af såkaldte stingrays, der er fup-mobilstationer, som især politi og andre myndigheder kan bruge til at spore mistænktes telefoners færden.

I følge Techcrunch kan nogle af de mest avancerede stingrays også opsnappe opkald og beskeder.

5G skulle ellers være betydelig mere sikkert end 4G, men EU’s cybersikkerhedsenhed ENISA har tidligere peget på sikkerhedsproblemer med 5G, og nu kommer så de amerikanske sikkerhedseksperter med nye beviser på sikkerhedsproblemer med 5G.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere