Artikel top billede

(Foto: Uffe WengFotojournalist Uffe WengPhotojournalist Uffe Wengwww.uffeweng.dkGunløgsgade 33, 2. tv.2300 København S.Danmark / Uffe Weng)

Alvorlige sikkerhedshuller opdaget i 4G og 5G: Kan udnyttes til at opsnappe opkald og tracke telefoner

Amerikanske sikkerhedseksperter har fundet alvorlige sikkerhedshuller i både 4G og det kommende 5G, som ellers skulle være betydeligt mere sikkert. Angribere kan udnytte sårbarhederne til både at opsnappe opkald og spore telefoner.

Sikkerhedseksperter fra to amerikanske universiteter har opdaget alvorlige sikkerhedshuller i både 4G og det kommende 5G, skriver Techcrunch.

Ifølge eksperterne findes sårbarhederne i næsten alle mobilnetværk verden over.

Angribere kan udnytte sikkerhedshullerne til både at opsnappe opkald og spore telefoner.

Eksperterne har rapporteret deres opdagelser til den verdensomspændende organisation for mobiloperatører GSMA med over 800 medlemmer. GSMA har ifølge Techcrunch anerkendt eksperternes opdagelser.

På grund af den alvorlige karakter af eksperternes opdagelser har de ikke offentliggjort et egentligt proof of concept, men de har forfattet et whitepaper om sagen, som kan findes her.

En af eksperterne, Syed Rafiul Hussain fra Purdue University, siger til Techcrunch:

“Enhver med en smule viden om paging-protokoller på mobilnetværk kan udføre dette angreb som eksempelvis gør det muligt at opsnappe telefonopkald, spore telefoner og foretage målrettede phishingangreb”.

Udnytter svaghed i Torpedo

Rent teknisk handler det om, at angribere kan udnytte en svaghed i det såkaldte Torpedo-system.

Det indeholder en paging-protokol, som mobiloperatører bruger til at underrette en telefon på operatørens netværk om, at der er et opkald eller en besked på vej.

Eksperterne har fundet ud af, at hvis man en masse gange ringer op til et nummer og afbryder opkaldet med det samme, kan det udløse en paging-besked, uden at den pågældende telefon bliver underrettet om, at der er et opkald på vej.

Ifølge Techcrunch kan det bruges til at spore telefonen, og en angriber kan udnytte det til at overtage paging-kanalen.

Det kan igen udnyttes til at fastslå brugerens såkaldte international mobile subscriber identity (IMSI) på 4G og 5G, som ellers er krypteret.

På den måde kan også 5G-telefoner trackes af såkaldte stingrays, der er fup-mobilstationer, som især politi og andre myndigheder kan bruge til at spore mistænktes telefoners færden.

I følge Techcrunch kan nogle af de mest avancerede stingrays også opsnappe opkald og beskeder.

5G skulle ellers være betydelig mere sikkert end 4G, men EU’s cybersikkerhedsenhed ENISA har tidligere peget på sikkerhedsproblemer med 5G, og nu kommer så de amerikanske sikkerhedseksperter med nye beviser på sikkerhedsproblemer med 5G.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere