It-giganternes danske datacentre sluger enorme mængder strøm: Men de rummer faktisk store forretningsmuligheder

Brancheorganisationen Dansk Energi mener, at vi skal se it-giganternes energislugende datacentre som en forretningsmulighed.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
Det bliver i stigende grad it-giganter som Apple, Google og Facebook, der kommer til at aftage den danske energiproduktion.

I en fremskrivning har Energistyrelsen eksempelvis vurderet, at 16,7 procent af det danske energiforbrug i 2030 vil gå til driften af de store datacentre, som Apple, Google og Facebook har valgt at placere i Danmark.

Men det er ikke et problem, hvis du spørger Lars Aagaard, der er direktør for brancheorganisationen Dansk Energi.

“Jeg vil gerne advare mod en tendens, hvor vi udvikler en form for elkunderacisme. Med det mener jeg en situation, hvor politikerne mener, at der er nogle elkunder, der skal behandles godt, mens der er andre som man kan stille alle mulige særlige krav til. For mig er datacenterindustrien en industri på linje med alle andre, og vi skal derfor give dem samme vilkår og stille samme forventninger til dem som til alle andre,” siger han til Computerworld.

Læs også: It-giganters danske datacentre kan bremse den grønne omstilling

Stigende kritik af datacentre
Lars Aagaard henviser dermed til den kritik, der gennem det seneste års tid er blevet rettet mod opførelsen af datacentrene.

Eksempelvis har Klimarådet advaret om, at datacentrene kan være en bombe under den grønne omstilling i Danmark, mens datacentrene også er blevet mødt af kritik fra Greenpeace og dele af venstrefløjen.

Her har Enhedslisten udtrykt betænkelighed ved datacentrenes store energiforbrug, og Alternativet har foreslået et stop for flere datacentre i Danmark.

I mange år foretrak mange it-giganter at bygge deres datacentre i Irland, men også her byggerierne i stigende grad mødt modvilje.

Eksempelvis måtte Apple sidste år annullere opførelsen af et stort datacenter magen til det, som selskabet er i gang med at opføre i Viborg.

Ifølge Dansk Energi er modstanden dog helt forfejlet. Lars Aagaard vurderer tværtimod, at it-giganters efterspørgsel af denne grønne energi kan være en motor, der kan sætte ekstra fart under den grønne omstilling herhjemme.

“Det vi ser i øjeblikket er, at vedvarende energi ikke har brug for støtte, og det skyldes i høj grad, at vi ser store industrielle indkøbere i stigende grad indgår kontrakter (såkaldte PPA’er, red), der sikrer, at den el de bruger udelukkende kommer fra vedvarende energi. Det ser jeg som en fantastisk markedsbaseret udvikling, der er med til at skabe en finansiel bund under den vedvarende energi,“ siger han.

Læs også: Datacentre vælter ind over landets grænser: Danmark kan blive hjemsted for de motorer der driver internettet

Danmark har et ansvar
I en verden, hvor der bliver efterspurgt stadig flere digitale tjenester, der mener Lars Aagaard desuden, at der hviler et særligt stor ansvar på nationer, der som Danmark har udviklet en stor grøn energi-kapacitet.

For alternativet er, at de digitale tjenester i stedet bliver drevet på energi, der ikke er grøn.

“Jeg mener dog ikke alene, at vi skal se det som et ansvar. Vi skal også se det som en mulighed. I Danmark har vi adgang til billig, grøn energi, og det skal vi udnytte som en konkurrencefaktor, der kan bruges til at tiltrække erhvervsmæssig aktivitet,” siger han.

I den forbindelse drager Lars Aagaard paralleller til Norge, der har Europas største produktion af vandkraft og i dag står for op mod 99 procent af den norske energiforsyning.

“Allerede før de fandt olie i Norge havde de forstået at udnytte vandkraften, og det var afgørende for industrialiseringen af Norge. På samme måde har en stor del af aluminiumsindustrien valgt at placere sig i Island, hvor der er adgang til masser af geotermisk energi,” siger han.

Læs også: Det danske datacenter-eventyr ville næppe være blevet til noget uden en dristig beslutning, der blev taget for 20 år siden


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Her kunne laptop-producenterne altså bare i den grad tage ved lære af mobil-producenterne

0 Premium-indhold

Siger farvel til Proshop - her er topchef Ivan Jæger Christiansens nye job: "Det kan godt være, det er verdens mest åndssvage beslutning, men det føles virkelig godt"

0 Premium-indhold

Sådan har Matas fået den digitale tilstedeværelse til at eksplodere på tre år

0 Premium-indhold

Frank Rasmussen stopper som direktør for trafik-appen Hopper: "Jeg har valgt at træde af som direktør"

0 Premium-indhold

Kåring som Danmarks bedste Microsoft-partner tog fusen på Delegate: "Vi står der som tre skoleelever. Det var helt uventet og enormt sjovt"


Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.