Brancheorganisationen Dansk Energi mener, at vi skal se it-giganternes energislugende datacentre som en forretningsmulighed.
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter
Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.
Tak, lad mig læse den
OK, fortæl mig mere om Premium
Det bliver i stigende grad it-giganter som Apple, Google og Facebook, der kommer til at aftage den danske energiproduktion.
I en fremskrivning har Energistyrelsen eksempelvis vurderet, at 16,7 procent af det danske energiforbrug i 2030 vil gå til driften af de store datacentre, som Apple, Google og Facebook har valgt at placere i Danmark.
Men det er ikke et problem, hvis du spørger Lars Aagaard, der er direktør for brancheorganisationen Dansk Energi.
“Jeg vil gerne advare mod en tendens, hvor vi udvikler en form for elkunderacisme. Med det mener jeg en situation, hvor politikerne mener, at der er nogle elkunder, der skal behandles godt, mens der er andre som man kan stille alle mulige særlige krav til. For mig er datacenterindustrien en industri på linje med alle andre, og vi skal derfor give dem samme vilkår og stille samme forventninger til dem som til alle andre,” siger han til Computerworld.
Læs også: It-giganters danske datacentre kan bremse den grønne omstillingStigende kritik af datacentreLars Aagaard henviser dermed til den kritik, der gennem det seneste års tid er blevet rettet mod opførelsen af datacentrene.
Eksempelvis har Klimarådet advaret om, at datacentrene kan være en bombe under den grønne omstilling i Danmark, mens datacentrene også er blevet mødt af kritik fra Greenpeace og dele af venstrefløjen.
Her har Enhedslisten udtrykt betænkelighed ved datacentrenes store energiforbrug, og Alternativet har foreslået et stop for flere datacentre i Danmark.
I mange år foretrak mange it-giganter at bygge deres datacentre i Irland, men også her byggerierne i stigende grad mødt modvilje.
Eksempelvis måtte Apple sidste år
annullere opførelsen af et stort datacenter magen til det, som selskabet er i gang med at opføre i Viborg.
Ifølge Dansk Energi er modstanden dog helt forfejlet. Lars Aagaard vurderer tværtimod, at it-giganters efterspørgsel af denne grønne energi kan være en motor, der kan sætte ekstra fart under den grønne omstilling herhjemme.
“Det vi ser i øjeblikket er, at vedvarende energi ikke har brug for støtte, og det skyldes i høj grad, at vi ser store industrielle indkøbere i stigende grad indgår kontrakter (såkaldte PPA’er, red), der sikrer, at den el de bruger udelukkende kommer fra vedvarende energi. Det ser jeg som en fantastisk markedsbaseret udvikling, der er med til at skabe en finansiel bund under den vedvarende energi,“ siger han.
Læs også: Datacentre vælter ind over landets grænser: Danmark kan blive hjemsted for de motorer der driver internettetDanmark har et ansvarI en verden, hvor der bliver efterspurgt stadig flere digitale tjenester, der mener Lars Aagaard desuden, at der hviler et særligt stor ansvar på nationer, der som Danmark har udviklet en stor grøn energi-kapacitet.
For alternativet er, at de digitale tjenester i stedet bliver drevet på energi, der ikke er grøn.
“Jeg mener dog ikke alene, at vi skal se det som et ansvar. Vi skal også se det som en mulighed. I Danmark har vi adgang til billig, grøn energi, og det skal vi udnytte som en konkurrencefaktor, der kan bruges til at tiltrække erhvervsmæssig aktivitet,” siger han.
I den forbindelse drager Lars Aagaard paralleller til Norge, der har Europas største produktion af vandkraft og i dag står for op mod 99 procent af den norske energiforsyning.
“Allerede før de fandt olie i Norge havde de forstået at udnytte vandkraften, og det var afgørende for industrialiseringen af Norge. På samme måde har en stor del af aluminiumsindustrien valgt at placere sig i Island, hvor der er adgang til masser af geotermisk energi,” siger han.
Læs også: Det danske datacenter-eventyr ville næppe være blevet til noget uden en dristig beslutning, der blev taget for 20 år siden