Finanslov: Højteknologi skal trække læsset

Regeringen har fokus på de højteknologiske brancher i sit finanslovsforslag. Flere forskere, mere innovation og mere højteknologi skal styrke Danmark i fremtiden, lyder oplægget. It-branchens organisationer jubler og kunne ikke være mere enige.

Regeringen satser med det netop udkomne finanslovforslag for 2004 i stor stil på at styrke højteknologi-området og fortsætter dermed ad det spor, som den tidligere har antydet ville blive lagt.

Sammenlagt er forskning, højteknologifonden og uddannelse de områder, der efter sundhedsområdet er afsat flest penge til på finanslovsforslaget.

Finanslovsforslaget indeholder ekstra tilskud på tre milliarder kroner til regeringens meget omtalte nye Højteknolologifond, som via afkastet fra blandt andet olieudvinding i Nordsøen skal sikre penge til øget forskning.

Regeringen sikrede allerede i april den nye fond i en aftale med Dansk Folkeparti. Dengang hed det, at der hvert år skulle sættes to milliarder kroner ind i fonden, men den aftale har regeringen siden pyntet på.

Skal pumpes igang
I finansloven sigter regeringen derfor snarere imod at pumpe fonden i gang med en kontant håndsrækning på tre milliarder kroner og en udbetaling på 100 millioner kroner ud over afkastet af de første tre milliarder kroner.

Desuden vil regeringen have øget antallet af ph.d-studerende betragteligt over de kommende år, indtil antallet er øget med 50 procent. Til næste år vil regeringen have 300 flere ph.d-studerende.

Regeringen sætter desuden en milliard kroner af til innovationsområdet, hvoraf omkring halvdelen skal gå til de såkaldte innovationskonsortier, hvor virksomheder og uddannelsesinstitutioner samarbejder om it, nanoteknologi og bioteknologi.

For at det hele ikke skal havne i de store byer har regeringen afsat 135 millioner kroner, som er forbeholdt højteknologisk udvikling uden for universitetsbyerne, hvor forskning og innovation er langt fremme.

Organisationer begejstrede
Finansloven bliver godt modtaget af it-branchens interesse-organisationer, der nærmest står i kø for at rose regeringens iniativer.

ITEK - Dansk Industris gren for it og tele - er tilfreds med det øgede fokus på uddannelse og højteknologi, som organisationen mener er et "skridt i den rigtige retning".

- Vi tager ved lære af Finland og USA og afsætter flere penge til centrale områder indenfor højteknologi. Udviklingen er i stigende grad betinget af, at vi kan trække investeringer til Danmark fra virksomheder i udlandet. Derfor må vi satse på at gøre Danmark og Sydsverige til Nordeuropas højteknologiske centrum, mener Tom Togsverd, direktør i ITEK.

IT-Brancheforeningen er enig og erklærer sig glad for, at regeringen støtter visionen om, at Danmark skal vinde konkurrencen om beskæftigelse ved at være bedre og mere vidende.

Relevant link

Regeringens finanslovsforslag 2005




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere