Telefirmaer skal fortsat logge dig: Regeringen udskyder ændring af omstridte danske logningsregler med mindst et år

Regeringen vil først om tidligst et år begynde at kigge på de danske logningsregler, der tvinger danske telefirmaer til at indsamle data om danskerne. Dermed vil en revision tidligst ske seks år efter, at lognings-direktivet blev kendt ulovligt af EU-domstolen.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
Først om tidligst et år vil regeringen indlede en revision af de danske logningsregler, der i dag forpligter teleselskaberne til at registrere og opbevare data om danskernes tele- og internettrafik.

Det fremgår af regeringens netop offentliggjorte lovprogram fro 2019-2020, der er regeringens ‘menu-punkt’ over de lovforslag, som vi kan vente fremsat i dette folketingsår.

I lovprogrammet skriver regeringen, at ‘tidspunktet for revision af retsplejelovens § 786, stk. 4, om udbyderes pligt til at foretage registrering og opbevaring (logning) af oplysninger om tele- og internettrafik til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold’ udskydes til næste folketingsår.

“Revisionen vil således blive udskudt fra folketingsåret 2018-19 til folketingsåret 2020-21,” hedder det i lovprogrammet, som du finder i sin helhed her: Lovgivning Folketingsåret 2019/2020

I paragraffen i Retsplejeloven hedder det i sin helhed, at:

“Det påhviler udbydere af telenet eller teletjenester at foretage registrering og opbevaring i 1 år af oplysninger om teletrafik til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold. Justitsministeren fastsætter efter forhandling med erhvervsministeren nærmere regler om denne registrering og opbevaring.”

Det fremgår ikke, hvad der ligger til grund for beslutningen om at udskyde revisionen af lovgivningen.

Den betyder, at de danske teleselskaber fortsat skal indsamle kundernes data om, hvem de har ringet og sms’et til og hvor fra et år tilbage i tiden.

Tidligere regering ville i gang
Den tidligere justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), besluttede ellers for et år siden, at han nu ville sætte arbejdet med en revision af den pågældende lov igang.

Dengang havde regeringen ventet i mere end halvandet år på retningslinier fra EU og efter massivt pres fra en lang række organisationer og eksperter, der alle har slået på tromme for, at den danske telelogning er 'klart ulovligt.'

Det kan du læse mere om her: Top-jurister: Dansk telelogning er klart ulovlig og bør afskaffes omgående

Sagen skyldes EU-domstolens dom i den såkaldte Tele2-sag fra december 2016.

Her slog EI-domstolen fast, at myndigheder ikke må tvinge teleselskaber til at masse-indsamle data om brugernes telefon-samtaler og data-brug.

Det kan du læse mere om her: Ny EU-dom: Myndigheder må ikke tvinge teleselskaber til at indsamle data om dig.

Logningsdirektiv kendt ugyldigt
EU-domstolen erklærede allerede i 2014 det såkaldte lognings-direktiv for ulovligt.

Det skete hele syv år efter, at direktivet i sit fulde omfang blev indarbejdet i dansk lov. Det skete i efteråret 2007, hvor de danske dataudbydere blev pålagt at gemme data i et helt år for alle danskeres nøjagtige brug af fastnet, mobil, sms, mail og internet.

I 2013 lagrede de danske dataudbydere således 3.500 milliarder oplysninger om danskernes telefon- og internettrafik.

EU-domstolen konkluderede altså efter syv års lagring, at direktivets krav om at logge europæernes digitale gøren og laden er et "alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger."

Spørgsmålet var allerede på dette tidspunkt, om ikke logningsdirektivet havde udspillet sin rolle.

Det kan du læse mere om her: Logning: Løbet er kørt forlængst - 'de' ved allerede alt om dig.

Læs også:

Samlet tele- og it-branche i opråb til Pape: Stop anvendelsen af massiv datalogning af danskerne nu.

Justitsminister vil have landsretten til at sætte dansk retssag om masselogning på pause

Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

2021 bliver et usædvanligt tv-år: Producenterne vil sætte fuld fokus på billedkvalitet og pris

0 Premium-indhold

20 danske Microsoft-partnere med i opløbet om at blive kåret som Danmarks dygtigste

0 Premium-indhold

Ny opdagelse: Disse fire malware-typer blev anvendt i kæmpe SolarWinds-hack - sådan spillede de sammen

0 Premium-indhold

IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"

0 Premium-indhold

Medarbejdere forlader Datatilsynet på stribe: "Der er rift om mine folk"


Premium
2021 bliver et usædvanligt tv-år: Producenterne vil sætte fuld fokus på billedkvalitet og pris
I stedet for at koncentrere sig om stadigt højere opløsninger og buede skærme, lægger tv-industrien i 2021 op til at satse på det helt rigtige: Billedkvaliteten og prisen.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.