Artikel top billede

(Foto: Christoffer Lund-Hansen)

Ny dansk teknologi vil gøre op med milliardregninger: Slut med dyr og dårlig offentlig it

Datalogisk Institut er ude med teknologi, der skal afværge dyre offentlige it-projekter.

Dyrt og dårligt, er adjektiver der ofte forbindes med store offentlige it-projekter.

Med Amanda, EFI og Polsag som dyrekøbte kuldsejlede eksempler med milliardregninger til skatteyderne til følge.

Det skal ny forskning fra det Datalogiske Institut ved Københavns Universitet komme til livs med en ny teknologi, der skal assistere organisationer med at digitalisere deres arbejde.

Gennem årene har man brugt masser af penge på at lave store forkromede kort over organisationens arbejdsgange, men uden at det har virket i praksis.

"Vores nye teknologi har en enklere og agil tilgang, der tager udgangspunkt i at beskrive de regler og love, som en offentlig myndighed skal overholde,” forklarer professor Thomas Hildebrandt, forsker fra Datalogisk Institut, i digitalisering af arbejdsgange og forretningsprocesser i en pressemeddelelse.

Teknologien er resultatet af 10 års forskning indenfor offentlig it og er udviklet i samarbejde med forskere ved IT Universitetet i København og virksomheden DCR Solutions.

Den er taget i brug af KMD og flere danske kommuner.

Læs også: Ny offentlig it-direktør til en million om året skal stå for drift og udvikling af hovedstadens sundheds-it

Styrer efter målet

Teknologien sigter efter at undgå fabrikstænkning og idealiserede arbejdsgange, forklarer Thomas Hildebrandt:

”Det går galt, når man beskriver idealiserede arbejdsgange og tror, at man har overblikket, inden systemet tages i brug. Ofte uden at involvere brugerne med den faglige ekspertise. Det er en fabriksagtig tankegang, som kun virker på processer, der er meget forudsigelige.”

I en pressemeddelelse beskriver Datalogisk Institut hvordan et offentligt sagsbehandlingsystem kan drage nytte af det nye værktøj til at optimere arbejdsprocesser og håndtere dokumenter.

Den nye teknologi vil give sagsbehandlere en tjekliste over aktiviteter, det skal være udført, før en given sag kan markeres som værende løst.

Værktøjet fungerer derefter ved at give sagsbehandlere målsætninger at arbejde ud fra, fremfor detaljestyring af, hvordan en opgave skal ordnes. Dermed kan opgaven klares på sagsbehandlerens fortrukne vis.

Læs også: Virkeligheden kalder på en ny generation af offentlig it-udvikling - med fokus på brugerne og ikke nulfejlskultur og kravspecifikationer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere