Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Amazon i åben krig med Trump: Kræver Donald Trump afhørt om mulig embedsmisbrug i gigantisk cloud-kontrakt

Amazon vil have Donald Trump og en række højstående amerikanske politikere til at afgive vidneforklaringer om valget af konkurrenten Microsoft som leverandør af gigantisk cloud-kontrakt.

Amazon blæser til åben kamp mod den amerikanske regering og præsident Donald Trump.

Amazon mener, at Donald Trump åbentlyst har misbrugt sit embede til at holde Amazons cloud-selskab, Amazon Web Services, væk fra en af USA’s største og vigtigste cloud-kontrakter.

Det drejer sig om cloud-services til det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon for 10 milliarder dollar i den såkaldte Jedi-ordre.

Den ordre gik i efteråret i stedet til Microsoft, hvilket du kan læse mere om her:

Amazon forlanger nu, at syv højtstående amerikanske politikere skal afgive vidneforklaring om valget af Microsoft istedet for AWS, der fastholder at have haft et langt bedre tilbud end Microsoft.

Det kan du læse mere om her: Microsoft skal levere omstridt militær-system til USA for 60 milliarder kroner: Banker Amazon af banen

De tæller Donald Trump, forsvarsminister Mark Esper, tidligere forsvarsminister James Mattis, forsvars-CIO Dana Deasy samt flere andre.

Mark Esper meddelte undervejs i forløbet overraskende, at han ikke ville deltage i beslutningen om at vælge AWS eller Microsoft.

Det kan du læse mere om her: USA’s forsvarsminister trækker sig fra kæmpe cloud-beslutning til 65 milliarder kroner: Vil ikke være med

“Præsident Trump har gentagne gange vist, at han er villig til at udnytte sin position som president og forsvarschef til at blande sig i statslige opgaver - inklusive statslige indkøb - til at fremme sin personlige dagsorden,” lyder den usædvanligt skarpe melding fra Amazon ifølge CNBC.

“Skal vi opretholde den offentlige tillid til nationens indkøbs-processer kræver det afdækning og tilføjelser til de offentlige optegnelser - især i lyset af præsident Trumps beslutning om at ‘blæse på Amazon’ [‘screw Amazon,’ red],” lyder det fra AWS.

AWS mener, at Trump har fravalgt AWS, da Amazon-ejer Jeff Bezos også ejer avisen Washington Post, der er udpræget kritisk over for Trump.

Selskabet meddeler, at det ‘åbne spørgsmål’ er, om USA’s præsident overhovedet skal ‘have lov til at anvende Forsvarsministeriets budgetter til at forfølge sine egne, personlige interesser og politiske mål,” lyder det fra selskabet.

AWS meddeler, at selskabet vil afhøre Trump om hans rolle i udbuds-processen - inklusive eventuelle private drøftelser med involverede, som har handlet om at ‘skade Amazon eller AWS.’

Læs også:

Amazon trækker USA i retten for kæmpe Microsoft-kontrakt

Amazon blæser til kamp mod gigantisk Microsoft-ordre: Tildelingen er baseret på 'tydelige mangler, fejl og er umiskendeligt biased"

Trump vil kigge nærmere på cloud-aftale til 65 milliarder: "Nogle af de største virksomheder i verden klager over det"

Oracle lægger sag an mod den amerikanske regering: Anklager forsvarskontrakt til 65 milliarder for at være skræddersyet til Amazon

Microsofts medarbejdere protesterer: Vil ikke være med til at lægge computerkraft til amerikansk AI-krig