Artikel top billede

Kilde: Screenshot fra Regeringen.dk (Foto: Lars Jacobsen)

Statsministeren fik Aula til at gå ned: I stedet virkede Facebook. Tak for det - og øv!

Kommentar: Da statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede skolerne drønede Aula-løsningen ned med et brag. I stedet måtte Facebook løfte opgaven. Det er, mildest talt, ærgerligt.

Kommentar: Statsminister Mette Frederiksens pressemøde onsdag aften og de efterfølgende tumultagtige scener i den lokale Netto er den slags historier, som du kommer til at huske – og eventuelt trætte kommende generationer med.

Selv dumpede jeg den praktiske del af hamstrings-kørekortet med et brag: For klokken 20.45 stod nede i min lokale Føtex og købte fem liter økologisk letmælk, to poser slik, to poser havregryn og fem frostpizzaer – alt sammen så ungerne havde lidt til at holde den gående med, mens de er hjemme fra skole.

Det er selvfølgeligt ærgerligt, at jeg missede det store toiletpapir-hamstringsræs.

Men mest af alt så ærger jeg mig over, at Facebook endte som primær kommunikationskanal - igen.

Jeg ærgrer mig over Facebook, fordi skolesystemet Aula, der blandt andet formidler kontakten mellem skole og hjem, drønede ned med at brag, mens Mette Frederiksens myndige stemme fortalte om skolelukninger.

Det Aula som allestedsnærværende Netcompany står bag. Og som vist kører helt eller delvist hos Amazon Web Services et eller andet sted i skyen. Altså en landsdækkende service drevet af et af landets største it-firmaer med løsninger fra et af verdens største leverandør af digitale tjenester.

Nu handler det ikke om at pege fingre.

For normalt er Aula (og forgængeren Forældreintra) noget, som man som forældre skyr som…ja….pesten - for hvem havde i kravspecifikationerne fantasi til at forestille sig, at alle Danmarks forældre ville prøve at logge på inden for 10 minutter?

Det plager mig: Facebook er kommunikationskanalen
Men det, som virkeligt plager mig, er, at Facebooks rolle er så central.

For mens de offentlige it-systemer blev lagt ned, var det Facebook, som den lokale skole, borgmester og skoleleder måtte anvende til at kommunikere med forældre og borgere.

Samme Facebook, der har det svært med at betale skat, svært med at styre de fjendtlige internettrolde, der søger at påvirke vores demokrati og svært ved at skride ind over for de firmaer, der systematisk malker systemet for vores personlige data.

Men onsdag virkede Facebook. Tak for det. Og øv!