Zoom ramt af en stribe sikkerheds-problemer: Hackere kan få fat på brugernes Windows-password

Den populære video-tjeneste Zoom har en række problemer, når det gælder sikkerheden. En sårbarhed giver adgang til brugernes passwords mens selskabet ikke har end-to-end kryptering, som brugerne ellers bliver lovet.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Læs hvorfor hackere kan få adgang til Zoom-brugeres Windows-password
  • Hvorfor Zoom tilsyneladende ikke bruger end-to-end kryptering
595
3 min
Corona-pandemien har givet vind i sejlene hos video-tjenesten Zoom. Mens flere lande opfordrer borgerne til at arbejde hjemmefra, er millioner af nye brugere strømmet til Zoom.

Men den populære videokonference-tjeneste har en række udfordringer med den digitale sikkerhed.

På sin egen hjemmeside oplyser Zoom, at tjenesten er end-to-end krypteret. Det betyder, at der ikke er andre end mødedeltagerne, der har adgang til videoerne fra mødet.

Læs også: Zoom banker Microsoft Teams af banen i USA: Brugerne vælter ind

Men ifølge mediet The Intercept er det ikke tilfældet. Dermed er det ikke muligt at have møder på Zoom der er krypteret.

"På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at aktivere E2E-kryptering på Zoom videomøder," lyder det fra en talsperson fra selskabet på trods af garantien på Zooms egen hjemmeside.

Dine videomøder på Zoom er dog ikke helt renset for kryptering. Selskabet bruger nemlig TLS-kryptering, der også bliver brugt til at kryptere HTTPS-hjemmesider.

Læs også: Zoom lænser data til Facebook: Sådan danner Facebook brugerprofiler ud fra videokonference-værktøjet

I praksis betyder det, at dine videomøder er krypteret mellem din computer og Zooms egen server.

Zoom mener dog at man lever op til, at videotjenesen er end-to-end krypteret.

"Når vi bruger begrebet 'end to end' i vores eget materiale, så er det en reference til, at forbindelsen mellem Zoom-bruger til Zoom-bruger, og indholdet bliver ikke dekrypteret når det passerer igennem Zoom-skyen," forklarer Zoom.

Sårbarhed giver hackere adgang til dit windows-password
Men problemerne for den populære konferencetjeneste stopper ikke her.

Ifølge flere medier peger to it-sikkerhedseksperter på, at en sårbarhed i Zoom kan give hackere adgang til brugernes Windows-passwords.

Zoom-applikationen til Windows er nemlig ifølge eksperterne sårbare over for en såkaldt UNC path injection. Det betyder, at man kan udnytte chatfunktionen i Zoom til at sende link, der giver adgang til offerets loginoplysninger.

Læs også: Kæmpe digitalt gennembrud for danske patienter: Trifork og danske læger udruller ny it-løsning på rekord-tid

Udover at få Zoom til at levere offerets loginoplysninger, så kan sårbarheden også udnyttes til at starte et hvilket som helst program på offerets computer.

Heller ikke Mac-brugerne går fri fra problemer med Zoom. Apple-mediet iMore skriver, som et af flere medier, at Zooms installations-protokol ser ret lyssky ud.

Som mac-bruger accepterer man, at Zoom benytter preinstallerede scripts, der omgår MacOS Security.

"Det her er ikke direkte malicious, men meget lyssky og efterlader afgjort en bitter eftersmag," lyder det fra en sikkerhedsekspert som mediet citerer.

Zoom er blevet gjort opmærksom på begge sikkerheds-problematikker og har som et svar udgivet en længere blog om nogle af de problemer, selskabet er stødt på.

"Vi har ikke designet produktet ud fra en tanke om, at i løbet af få uger ville alle personer i verden arbejde, studere og socialisere hjemmefra. Vi har nu en meget bredere gruppe af brugere, der anvender vores produkt i en myriade af uventede måder, der giver os udfordringer vi ikke kunne forudsige, da platformen blev undfanget," skriver selskabet blandt andet.

Zoom benytter desuden muligheden for at beklage forvirringen omkring selskabet brug af end-to-end kryptering.


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Test af super-NAS og 10 gigabit netværk: Flyt terabyte af data med op til 1.000 megabyte i sekundet

0 Premium-indhold

Forsinket inddrivelsessystem har nu kradset skattegæld ind for 10 milliarder kroner - 400 offentlige kreditorer koblet på

0 Premium-indhold

Martin Thorborg frygter, at vi knækker internettets rygrad i klapjagten på Facebook: “Det er måske mere relevant at kigge på, hvordan vi får nogle skattekroner ud af de røvhuller“

0 Premium-indhold

Faxe Kommune prøver igen efter to kuldsejlede forsøg: Sender ERP-udbud i markedet for tredje gang

0 Premium-indhold

Coronakrisen satte ild under den danske e-handel i 2020: Rekord-omsætning på 154 milliarder kroner


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.